3 maanden zwanger

Dag embryo en eerste trimester, hallo foetus en tweede trimester!

De ontwikkeling van de embryo na 3 maanden zwanger

Na 3 maanden zwangerschap is je baby officieel een foetus. Je baby ontwikkelt zich nog steeds heel snel. Zijn basis is zelfs al helemaal klaar! Bij jou bereiken de zwangerschapskwalen een hoogtepunt en gaat het bovenste knoopje van je broek niet zo makkelijk meer dicht…

Je baby is zo groot als een..

6,9 cm 25 gram
  • zo groot als een perzik
  • zo zwaar als een plakje kaas
  • kan nu lekker duimen

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 28 september en 28 oktober
  • 91 tot 125 dagen zwanger
  • in je vierde maand
  • in het eerste trimester

Je baby in maand 3 van je zwangerschap

Je baby is niet langer een embryo, maar gaat nu als foetus door het leven. Zijn ontwikkeling gaat nog steeds in sneltreinvaart. Als je 3 maanden zwanger bent, zitten de belangrijkste organen en lichaamssystemen van je baby op hun plaats. Ook kraakbeen en botten worden aangemaakt. De basis van je baby is dus al ‘klaar’.

Je baby ziet er ook steeds meer uit als een klein mensje na 3 maanden zwangerschap. Dit komt onder andere doordat de oren bijna in hun uiteindelijke vorm hebben, je kleine al mini-neusgaten heeft en zijn tongetje zich ontwikkelen. Op de kruin van het hoofdje van je baby verschijnen, net als op de rest van het lichaam, haarzakjes. Zijn hoofd is in deze fase overigens net zo groot als de rest van zijn lichaam.

Aan het eind van deze maand is je baby 13,5 cm en weegt hij 200 gram.

Jij in maand 3 van je zwangerschap

Vrouw is 3 maanden zwanger en is duizelig

In de derde maand bereiken de zwangerschapskwalen een hoogtepunt (of beter gezegd: dieptepunt). Naast de kwalen uit de eerste twee maanden kan je onder andere last krijgen van duizeligheid en obstipatie. Gelukkig heb je na deze maand meestal minder last van vervelende zwangerschapskwaaltjes.

Je baby stelt in gewicht en lengte nog niet zo veel voor, maar je baarmoeder wordt wel snel groter! Daarnaast houdt je lichaam vocht vast. Hierdoor gaan je gewone kleren waarschijnlijk ongemakkelijk strak zitten. Broeken en rokken met een elastische band kunnen voor wat meer comfort zorgen. Een kleermaker kan voor een klein bedrag elastiek in je ‘oude’ kleding zetten. Je kan natuurlijk ook overstappen op positiekleding!

Gratis babydozen aanvragen

Gratis aanvragen: babydozen en -producten

Voor jou en je kleine zijn er een aantal babydozen en producten die je helemaal gratis aan kan vragen. Wij hebben de leukste op een rij gezet.

Bekijk gratis babydozen

Tip bij 3 maanden zwanger

Vrouw van 3 maanden zwanger en krijgt een termijnecho

Termijnecho
De termijnecho is meestal in de derde maand. Bij deze echo wordt vastgesteld hoelang je al zwanger bent. Er wordt ook gekeken of het hartje van je baby klopt en of je zwanger bent van een eenling of een meerling. Veel mensen wachten met vertellen dat ze in verwachting zijn tot na deze echo. Weet jij al hoe je het wil vertellen? Zo niet, laat je dan eens inspireren door deze zwangerschapsaankondigingen.

Volgende maand

4 maanden zwanger

Ontwikkeling van het zenuwstelsel en rugpijn

Naar 4 maanden zwanger