3 maanden zwanger

Doei embryo, hoi foetus!

Week 13 baby is zo groot als perzik
Perzik
Je baby bij 12 weken
6,7 cm
Je lichaam bij 12 weken zwanger
Je lichaam
 • Deze maand

 • Van embryo naar foetus

  Deze maand is er een belangrijke mijlpaal: vanaf 11 weken is je baby geen embryo meer, maar een foetus.

 • Steeds meer mens

  Je baby lijkt steeds minder op een kikkervisje en steeds meer op een mensje. De staart verdwijnt bijvoorbeeld.

 • Kwaaltjes en controles

  Je kan deze maand verschillende kwaaltjes én controles verwachten. Denk aan de termijnecho en de NIPT.

 • Knoopje open

  Krijg jij je broeken nog dicht? Grote kans dat je kleding steeds strakker gaat zitten. Tijd om te shoppen!

Je baby is zo groot als een...

Perzik

Week 13 baby is zo groot als perzik
Gewicht

6,7 cm

Lengte

25 gram

Je baby in maand 3 van je zwangerschap

Maand 3 van je zwangerschap is een belangrijke maand. Vanaf 11 weken zwangerschap is je baby namelijk niet langer een embryo, maar een foetus. De ontwikkeling gaat nog steeds in sneltreinvaart. Als je 3 maanden zwanger bent, zitten de belangrijkste organen en lichaamssystemen van je baby op hun plaats. Ook maakt het lichaam kraakbeen, spieren en botten aan. De basis van je baby is dus al ‘klaar’. De komende maanden groeit en ontwikkelt je kindje verder.

Je baby lijkt steeds minder op een kikkervisje en steeds meer op een mensje. Het gezicht krijgt steeds menselijkere trekken. Ook verdwijnen de staart en de ‘zwemvliezen’ tussen de vingers en tenen. Het hart klopt steeds sneller, met wel 150 hartslagen per minuut. Misschien kan je het tijdens een controle bij de verloskundige al horen kloppen. Is dit niet zo? Maak je geen zorgen, de kans is groot dat je het binnen een paar weken wel hoort.

Het geslacht van je baby is nu te zien aan de buitenkant. Toch is op een echo nog niet te zien of je een jongetje of meisje krijgt. Volgens de nub-theorie kan je het geslacht al vanaf 12 weken zwangerschap voorzichtig voorspellen. Je kan dus wel een eerste gok doen!

3D baby in de baarmoeder biij 12 weken
24Baby.nl

Wat heb je allemaal nodig voor je baby?

Voor de verzorging van je baby heb je veel spullen nodig. Maar waar moet je beginnen? Met behulp van onze interactieve baby uitzetlijst weet je zeker dat je alle onmisbare babyspullen in huis hebt.

Bekijk de uitzetlijst

Jij in maand 3 van je zwangerschap

Het einde van het eerste trimester is in zicht! In de derde maand van je zwangerschap bereiken de zwangerschapskwaaltjes een hoogtepunt (of beter gezegd: dieptepunt). Naast de kwalen uit de eerste twee maanden kan je onder andere last krijgen van duizeligheid en obstipatie. Gelukkig heb je in het tweede trimester meestal minder last van vervelende kwaaltjes.

Deze maand kunnen er verschillende echo’s en controles op de planning staan. Tijdens de termijnecho wordt gekeken hoelang je zwanger bent en of je baby goed is ingenesteld. De echoscopist controleert ook of het hartje van je baby klopt en of je zwanger bent van een eenling of een meerling. Daarnaast kan je deze maand de NIPT laten doen. Dit is een bloedonderzoek dat aangeboren afwijkingen kan opsporen. Tot slot is het eind deze maand of begin van volgende maand mogelijk om te kiezen voor de 13 wekenecho. Ook met deze echo kunnen afwijkingen bij je baby opgespoord worden.

Je baby stelt in gewicht en lengte nog niet zo veel voor. Toch wordt je je baarmoeder snel groter. Daarnaast houdt je lichaam vocht vast. Hierdoor gaat je kleding waarschijnlijk steeds strakker zitten. Broeken en rokken met een elastische band zitten nu lekkerder. Een kleermaker kan voor een klein bedrag elastiek in je ‘oude’ kleding zetten. Maar je kan natuurlijk ook overstappen op positiekleding. Heb je gelijk een mooie reden om een nieuwe garderobe te shoppen.

Tip

Luister naar Jouw Zwangerschapsweek

Nieuwsgierig wat jou in deze maand nog meer te wachten staat? Luister dan naar Jouw Zwangerschapsweek, de podcast van 24Baby.nl. Iedere week hoor je in een nieuwe aflevering wat er die week speelt.
Luister de eerste podcast van deze maand >>

Je buik bij 3 maanden zwanger

Ben je benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen deze maand groeit? Ontdek het hier:

10 weken zwangere buik
buik 11 weken zwanger
buik 13 weken zwanger
buik 13 weken zwanger

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Jij als partner bij 3 maanden zwanger

Er valt deze maand heel wat te regelen, van afspraken maken met de verloskundige tot de baby-uitzet bij elkaar sprokkelen. Gelukkig kan jij bij veel dingen helpen. Ontdek in de checklist voor partners wat je in het eerste trimester allemaal kan afvinken.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Verdiep je daarom alvast in het ouderschap en lees over belangrijke dingen die staan te gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan de NIPT. Waarschijnlijk merk je dat je partner ook begonnen is met de voorbereidingen op de komst van jullie kleine. Opruimen, de babygarderobe shoppen en opdrachten uitdelen aan jou. Dit hoort erbij. Het zijn de eerste tekenen van nesteldrang.

To do

Tijdens je zwangerschap valt er heel wat te regelen. Heb jij al aan de volgende dingen gedacht?

Zwangerschapssymptomen

Zwanger zijn is...

Verliefd worden op een echo


Poll

Heb jij al nagedacht over de naam voor je baby?


Volgende maand

4 maanden zwanger

Nieuw trimester, nieuwe energie

4 maanden zwanger
4