3 maanden zwanger

Dag embryo en eerste trimester, hallo foetus en tweede trimester!

De ontwikkeling van de embryo na 3 maanden zwanger

In de 3e maand van je zwangerschap wordt je baby officieel een foetus. Je baby ontwikkelt zich nog steeds heel snel. Zijn basis is zelfs al helemaal klaar! Bij jou bereiken de zwangerschapskwalen een hoogtepunt en gaat het bovenste knoopje van je broek niet zo makkelijk meer dicht… Na deze maand sluit je het eerste trimester af.

Je baby is zo groot als een..

2 cm 4 gram
  • zo groot als een kers
  • zo zwaar als een dropje
  • de handjes raken elkaar

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 27 oktober en 25 november
  • 70 tot 97 dagen zwanger
  • in je derde maand
  • in het eerste trimester

Je baby in maand 3 van je zwangerschap

Maand 3 van je zwangerschap is een belangrijke mijlpaal. Vanaf de 11e week is je baby namelijk niet langer een embryo, maar gaat hij als foetus door het leven. Zijn ontwikkeling gaat nog steeds in sneltreinvaart. Als je 3 maanden zwanger bent, zitten de belangrijkste organen en lichaamssystemen van je baby op hun plaats. Ook kraakbeen en botten worden aangemaakt. De basis van je baby is dus al ‘klaar’.

Het gezicht van je baby wordt steeds menselijker en de ‘zwemvliezen’ tussen de vingers en tenen verdwijnen. De staart die hem op een kikkervisje deed lijken is verdwenen. Het hartje klopt steeds sneller, met wel 150 hartslagen per minuut. Ook het geslacht van je baby is nu zichtbaar aan de buitenkant, maar op een echo is nog niet te onderscheiden of je een jongetje of meisje krijgt. Volgens de nub-theorie kan je het geslacht al vanaf 12 weken zwangerschap voorspellen. Je kan dus wel al een eerste gok doen!

Aan het begin van maand 3 heeft je baby nog het formaat van een kers. Aan het van de maand is je baby al zo groot als een perzik. Hij is dan 6,9 cm en weegt 25 gram.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Jij in maand 3 van je zwangerschap

Vrouw is 3 maanden zwanger en is duizelig

In de derde maand bereiken de zwangerschapskwalen een hoogtepunt (of beter gezegd: dieptepunt). Naast de kwalen uit de eerste twee maanden, kan je onder andere last krijgen van duizeligheid en obstipatie. Gelukkig heb je na deze maand meestal minder last van vervelende zwangerschapskwaaltjes.

Je baby stelt in gewicht en lengte nog niet zo veel voor, maar je baarmoeder wordt wel snel groter! Daarnaast houdt je lichaam vocht vast. Hierdoor gaan je gewone kleren mogelijk ongemakkelijk strak zitten. Broeken en rokken met een elastische band kunnen voor wat meer comfort zorgen. Een kleermaker kan voor een klein bedrag elastiek in je ‘oude’ kleding zetten. Je kan natuurlijk ook overstappen op positiekleding!

laptop met interactieve baby uitzetlijst

Wat heb je allemaal nodig voor je baby?

Voor de verzorging van je baby heb je veel spullen nodig. Maar waar moet je beginnen? Met behulp van onze interactieve baby uitzetlijst weet je zeker dat je alle onmisbare babyspullen in huis hebt.

Bekijk uitzetlijst

Tip bij 3 maanden zwanger

Vrouw van 3 maanden zwanger en krijgt een termijnecho

Termijnecho
De termijnecho wordt meestal in de derde maand gedaan. Bij deze echo wordt vastgesteld hoelang je al zwanger bent. Ook wordt er gekeken of het hartje van je baby klopt en of je zwanger bent van een eenling of een meerling. Veel mensen wachten met vertellen dat ze in verwachting zijn tot na deze echo. Weet jij al hoe je het wil vertellen? Zo niet, laat je dan eens inspireren door deze zwangerschapsaankondigingen.

Volgende maand

4 maanden zwanger

Je baby een donslaagje, jij een extra ‘laagje’ kilo’s

Naar 4 maanden zwanger