Ouders vieren de eerste kerst met hun baby

Kerst is hét familiefeest bij uitstek en nu jullie zelf een baby hebben gekregen, wordt het nog specialer. De eerste kerst met je kindje is misschien wel het startschot van jullie eigen familietradities. Dit is leuk, maar brengt ook dilemma’s met zich mee.

In dit artikel vind je 5 veelgestelde vragen van kersverse ouders over de eerste Kerst met hun eigen gezin.

1. Waar vier je de eerste kerst met baby?

We beginnen met het grootste dilemma: waar vier je kerst? Grote kans dat je voorgaande jaren op Eerste Kerstdag een groot kerstdiner had bij je ouders en Tweede Kerstdag bij je schoonouders vertoefde (of andersom natuurlijk). Maar is al die drukte wel goed voor je baby, heb jij wel zin in al die drukte en kan je kindje wel op tijd naar bed?

eerste kerst

Bij deze vraag spelen verschillende factoren een rol en is de ideale oplossing voor iedereen anders. Je hebt onder andere de volgende mogelijkheden:

  • Bedje mee. Ga gezellig naar de kerstdiners, neem een campingbedje mee en leg je baby op tijd in bed. Als jullie weer weggaan, maak je hem wakker. Grote kans dat hij in de auto zó weer in slaap valt.
  • Blijf logeren. Blijf na het kerstdiner met het hele gezin logeren. Je baby kan netjes op tijd in het campingbedje worden gelegd en je hoeft hem later niet weer wakker te maken als jullie naar huis gaan. Zeker als jullie lang moeten reizen, is dit een praktische oplossing.
  • Je baby uit logeren. Laat alleen je baby overnachten op de locatie. Vooral als jullie bij opa en oma zijn, en als je niet te ver hoeft te reizen, lijkt dit de ideale oplossing. Je baby kan op tijd naar bed en hoeft niet wakker te worden gemaakt, terwijl jullie in jullie eigen bed kunnen slapen en de volgende dag lekker kunnen uitslapen.
  • Kerstdiner thuis. Organiseer een kerstdiner bij jullie thuis. Zo kan je baby op tijd naar zijn eigen bed en hoef je hem niet wakker te maken voor de reis.
  • Kerstbrunch. Vraag of er dit jaar een kerstbrunch georganiseerd kan worden in plaats van een kerstdiner. Misschien moet je baby dan even zijn middagdutje doen, maar je hebt niet het probleem dat hij op tijd naar bed moet.
  • Zeg alles af. Leg uit dat het dit jaar voor jullie niet handig is om langs te komen en vier kerst met je eigen gezin. Ook wel een keer lekker, toch?
kerstkleding

2. Koop je speciale kerstkleding voor je baby?

Met kerst trekken veel mensen hun mooiste kleren uit de kast of gaan er speciaal nog even de stad voor in (vooral vrouwen zijn hier goed in). Maar wat trek je je baby aan? Koop je ook speciale kerstkleding voor je baby?

Waarom wel?

Iedereen draagt iets bijzonders, dan kan je baby niet achterblijven. Zeker niet omdat hij tijdens zijn eerste kerst het stralende middelpunt zal zijn. Voor jou een mooi excuus om dat o zo schattige pakje te kopen. Geen tijd om stad en land af te zoeken? De leukste kerstkleding koop je tegenwoordig gewoon online bij HEMA, of onder andere bij Wehkamp of Noppies.

Waarom niet?

December is een dure maand met alle feestdagen. Dit lijkt niet het moment om geld uit te geven aan kerstkleding voor je baby, terwijl hij deze waarschijnlijk maar één keer draagt. Volgend jaar heeft hij waarschijnlijk al een andere maat en kan de outfit niet meer aan. Bovendien zal je altijd zien dat hij zijn kerstkleding binnen de kortste keren heeft ondergespuugd.

Vader maakt met zijn kinderen een kerstdiner voor zijn baby

3. Wat wordt het kerstdiner voor je baby?

Een kerstdiner bestaat vaak uit de meest chique en originele gerechten. Maar wat doe je voor je baby? Krijgt hij ook een speciaal kerstdiner of geef je hem zijn gewone voeding?

Waarom een speciaal kerstdiner?

Je baby hoort er net zo bij als iedereen en krijgt dus ook een speciaal diner. Als je baby dan een keer moet afwijken van zijn gebruikelijke dieet, is kerst natuurlijk het meest logische moment. Het is daarnaast ook praktisch als je niet speciaal voor je baby hoeft te koken en een potje op tafel is wel heel ongezellig!

Waarom niks anders dan normaal?

Je baby zit helemaal niet te wachten op een chique of origineel gerecht. Voor hem is dit niet lekkerder en bovendien kan zijn maagje erdoor van slag raken. Met alle drukte om zich heen is het fijn als zijn eten hetzelfde is als normaal.

kerstkaart

4. Kerstkaart met je baby erop?

Je bent trots op je baby en te pas en te onpas laat je dan ook foto’s van je baby zien. Een kerstkaart lijkt het ideale moment om een foto van je baby naar iedereen in je adresboek te sturen, of gaat dit toch te ver?

Waarom wel?

Een kerstkaart is extra bijzonder als deze persoonlijk is, en wat is er op dit moment belangrijker in je leven dan je baby? Bovendien weet je zeker dat wanneer je een kerstkaart met je baby stuurt, niemand anders exact dezelfde kaart heeft.

Waarom niet?

Je vrienden zien je de laatste tijd minder vaak dan ze gewend zijn en als ze je zien, heb je het alleen maar over je baby. Natuurlijk vinden ze je baby leuk, maar ze zouden het leuk vinden om jou ook weer eens in de kroeg te zien. Is dit bij jou het geval? Misschien is het dan handig om voor een meer traditionele kaart te gaan.

kerstboom

5. Neem je een kerstboom?

Voor veel mensen is kerst pas compleet met een kerstboom in huis. Maar is een kerstboom wel verstandig met baby?

Waarom wel?

De heerlijke dennengeur en pakjes onder de boom zorgen voor het echte kerstgevoel. Ook je baby zal aanvoelen dat de kerstboom er staat tijdens een bijzondere tijd in het jaar. Bovendien geeft de kerstboom, versiering en verlichting iets moois om naar te kijken. Als je baby wat ouder is, zal hij een boom in huis helemaal leuk vinden. En samen de kerstboom versieren is één groot feest!

Waarom niet?

Je hebt met een baby al genoeg troep in huis. Een kerstboom zorgt voor naalden in huis en een rondkruipende baby zorgt ervoor dat deze door het hele huis verspreid worden. Daarnaast zijn dennennaalden in zijn handjes niet echt prettig. Tevens kan je erop rekenen dat niet alle kerstballen het zullen overleven.

Fijne eerste kerst met je baby!

Welke keuzes jullie ook maken, hele fijne kerstdagen toegewenst!