Baby 10 maanden oud

Zelfstandig zitten én staan

Als je baby 10 maanden oud is, kan hij zelfstandig gaan zitten én staan. Houd daarom rekening met het grotere bereik van je baby en zorg ervoor dat deze kindvriendelijk is. Je baby vraagt veel van je tijd, energie en liefde. Er is echter nog iemand in je gezin die dit af en toe van je verwacht, je partner. Maak een avondje vrij en ga gezellig ouderwets met zijn tweeën op date.

Je baby kan waarschijnlijk...

Je baby kan misschien...

Ontwikkeling Baby 10 maanden

Baby van 10 maanden oud speelt met zijn eten

Als je baby 10 maanden oud is, kan hij steeds meer zelf. Je baby kan waarschijnlijk al uit zichzelf gaan zitten. Als je baby dit eenmaal kan, zal hij voornamelijk op zijn billen te vinden zijn. Dit is namelijk de ideale positie om met zijn speelgoed te spelen. Maar je baby kan nog veel meer zelf. Zodra hij heeft ontdekt hoe leuk staan kan zijn, zal hij leren om zichzelf op te trekken tot de stahouding. Je baby zal zich dan al gauw lopend willen verplaatsen. Zijn evenwicht is helaas nog niet zo goed, je baby zal dus regelmatig omvallen.

Baby’s zijn echte onderzoekers en vinden het daarom fantastisch om met hun eten te spelen. Je baby wil de verschillende structuren en temperaturen van het voedsel met zijn eigen handjes voelen. De kans is groot dat meer eten op je baby belandt dan in zijn mond. Dit betekent niet dat je het spelen met eten moet verbieden. Het spelen met eten is namelijk goed voor zijn ontwikkeling. Om te zorgen dat je baby wel voldoende voedsel binnenkrijgt kan je met twee bordjes gaan werken. Het ene bordje is voor je baby en het andere bordje is voor jou om hem te voeden. Het kliederen zal voor veel rotzooi zorgen, maar kan ook leuke kiekjes opleveren. Vergeet dus niet de camera gereed te houden!

Als je baby 10 maanden oud is, hoeft hij dingen niet meer te zien om te weten dat ze er zijn. Als je regelmatig het spelletje “kiekeboe” hebt gespeeld, weet je baby dat je er nog steeds bent ook al ziet hij je even niet. Je baby heeft jouw gezicht dan in zijn geheugen opgeslagen. Deze vaardigheid wordt objectpermanentie genoemd. Benieuwd of jouw baby al beschikt over objectpermanentie? Laat je baby eerst spelen met een blokje, en leg hem daarna onder een theedoek. Als je baby het blokje gaat zoeken is hij geslaagd voor deze test.

Jouw leven met je baby van 10 maanden oud

Ga nadat je een baby hebt gekregen nog wel op date

Het ouderschap heeft je leven en daarmee ook je relatie flink op zijn kop gezet. Je bent niet langer met zijn tweeën en ieder van jullie heeft moeten wennen aan deze nieuwe situatie. Het zorgen voor je baby staat bovenaan je lijst dagelijkse bezigheden en kost je veel tijd en energie. Relaties kunnen hierdoor onder druk komen te staan. Het is daarom belangrijk niet te vergeten dat je naast ouders ook nog steeds geliefden bent. Probeer deze maand eens een avondje vrij te maken voor elkaar en ga samen romantisch op date!

PyjamaPapje 10 maanden

Tijd voor pap!

In samenwerking met Nestlé

Hoe ouder je baby wordt, hoe belangrijker aanvullende voeding is om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen. Pap kan hierin een grote rol spelen. Benieuwd hoe pap bijdraagt aan de groei en ontwikkeling van je kleine?

Lees hier alles over pap

Doen met je baby van 10 maanden oud

Baby 10 maanden oud zwaait op het strand

Baby’s begrijpen op jonge leeftijd al heel veel van wat er om hun heen gebeurt. Zolang je baby nog niet kan praten, zal hij dit op andere manieren proberen te laten blijken. Zo zal hij als iemand weg gaat geen “Dag” zeggen, maar misschien wel zwaaien. Onder andere de volgende liedjes kunnen deze verstandelijke en motorische ontwikkeling stimuleren:

  • “Hoofd, schouders, knie en teen”
  • “Klap eens in je handjes”
Volgende maand

Baby 11 maanden oud

Begin opvoeding en spelen

Naar baby 11 maanden