Baby 10 maanden oud

Eigen humor en een avondje uit met je partner

Vader en moeder met lachende baby van 10 maanden oud

Je baby is alweer 10 maanden oud en zijn ontwikkelingen houden maar niet op! Zonder dat je het kon zien, hebben zich duizenden verbindingen in de hersenen van je kleine gevormd. Dat krijgt steeds meer resultaat. Zo leert je kleine het woordje ‘nee’ begrijpen en ontwikkelt hij zijn eigen humor. Zet je schrap, want de opvoeding kan nu echt beginnen! Dit kan de nodige spanning opleveren in je relatie. Vergeet niet dat jullie naast ouders ook geliefden zijn. Maak weer eens bewust tijd voor elkaar als dit erbij in schiet.

Mijlpalen baby

Wist je dat...

…je baby veel sneller leert dan een volwassene? Iedere seconde maken zijn hersenen wel 700 nieuwe verbindingen!

Ontwikkeling baby 10 maanden

Baby van 10 maanden oud moet huilen omdat iets niet mag

Je hebt het woord vast al duizenden keren uitgesproken, maar als je baby 10 maanden oud is, heeft het eindelijk effect: je baby begint het woordje ‘nee’ te begrijpen. En dat komt goed uit, want je kleine draakje zoekt steeds meer grenzen op! Voor je kindje is het wel even schrikken, want hé, papa en mama zijn niet alleen heel erg lief, ze kunnen ook boos zijn! Wees niet verbaasd als er dikke tranen over zijn wangen rollen. Probeer toch streng te blijven als dat nodig is. Maak duidelijk dat ‘nee’ niet altijd erg is en leg uit waarom iets niet mag. Probeer trouwens ook om je lach in te houden als je baby weer eens gekke, maar gevaarlijke, capriolen uithaalt. Lachen moedigt je avonturier aan om het nog eens te doen, en dat wil je juist niet.

Waar je wel smakelijk om kan lachen, is de humor van je baby. Hij begin nu namelijk een eigen gevoel voor humor te ontwikkelen. Lachte hij eerst nog voornamelijk om jou, nu heeft je kleine cabaretier regelmatig zelf de lolbroek aan. Hij trekt alles uit de kast om een lach op jouw gezicht te toveren. En óf dat lukt! Jullie rollen samen over de grond van het lachen.

De taalontwikkeling van je baby is nog steeds in volle gang. Als hij rond de 10 maanden oud is, ontdekt hij dat hij ook kan wijzen om duidelijk te maken wat hij wil. En dat is een grotere mijlpaal dan het in eerste instantie lijkt! Er zijn namelijk verschillende cognitieve skills voor nodig om dit te doen. Je kindje moet beseffen dat zijn kijk op de wereld anders is dan de jouwe. Dit ingewikkelde proces heet de theory of mind. Daarnaast moet je kleine zich in jou kunnen verplaatsen en moet hij begrijpen dat jij zijn gebaren snapt. Bereid je alvast voor. Je zal vaak ‘die, die, die, die, die’ horen, terwijl je kindje met zijn vinger wijst.

Jouw leven met een baby van 10 maanden oud

Partners samen op date zonder baby

Met de enorme sprongen die je baby maakt, wordt het leven voor jou en je partner steeds drukker. Je moet niet alleen letten op de veiligheid van je kleine, ook het opvoeden kan nu echt beginnen! Hoe moeilijk het ook is: het is belangrijk dat je consequent bent in wat wel en niet mag. Ook als je het stiekem best hilarisch vindt dat de hele kamer besmeerd is met baby crème. Stel duidelijke grenzen, maar straf je baby niet als hij het niet begrijpt. Je kleine moet nog leren wat ‘nee‘ nu eigenlijk betekent en wat ‘goed’ of ‘fout’ gedrag is. Dit vraagt geduld, maar herhaling loont.

De nieuwe ontwikkelingen kunnen voor de nodige botsingen zorgen tussen jou en je partner. Het is daarom belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven over de opvoeding van jullie baby. Probeer met je partner op één lijn te komen. Het is voor je kleine namelijk erg verwarrend als iets van papa wel mag, maar van mama niet. Misschien ontdekken jullie dat jullie over sommige dingen in de opvoeding lijnrecht tegenover elkaar staan. Probeer begrip te hebben voor elkaars visie, praat erover en doe beiden wat water bij de wijn. Samen staan jullie sterk!

Over wijn gesproken… Samen een avondje uit is misschien alweer een tijd geleden. Het ouderschap heeft je leven, en daarmee ook je relatie, flink op zijn kop gezet. Je bent niet langer met zijn tweeën. Bovendien moeten jullie allebei wennen aan deze nieuwe situatie. Het zorgen voor je baby staat bovenaan je lijst van dagelijkse bezigheden en kost je veel tijd en energie. Je relatie kan hierdoor onder druk komen te staan. Vergeet niet dat jullie naast ouders ook nog steeds geliefden zijn. Probeer regelmatig eens een avondje vrij te maken voor elkaar en ga samen romantisch op date.

Pasgeboren baby om de ontwikkeling van te volgen in de 24Baby app

Download gratis de 24Baby-app!

Heb jij de gratis app van 24Baby.nl al gedownload? Volg de ontwikkeling van je baby op de voet en praat met andere ouders over jullie ervaringen.

Download hier

Doen met je baby van 10 maanden oud

Baby van 10 maanden oud speelt met schuim

Je baby is nog steeds bezig met zijn ontdekkingsreis, en hoe kan je dit nu beter stimuleren dan met een…schuimparty! Spuit wat scheerschuim voor je kindje op tafel of in een lege badkuip en laat hem ermee spelen. De veranderende structuur wanneer hij het schuim aanraakt, is helemaal nieuw voor je kleine: een ware ontdekking! Een schuimparty in bad is natuurlijk ook één groot feest.

Meer spelletjes voor je baby van 10 maanden >>

Volgende maand

Baby 11 maanden oud

Pincetgreep en samen eropuit

Baby 11 maanden oud