Baby 16 maanden oud

Master of dirty diapers

Baby van 16 maanden oud knuffelt met vader

Alle vaardigheden die je kindje heeft ontwikkeld, zorgen ervoor dat je 16 maanden oude baby steeds meer spelletjes snapt. Wie weet lukt het hem binnenkort zelfs om langer alleen te spelen! Toch houd je kleine jou nog graag in de buurt. Maak je niet druk, dit wordt vanzelf minder. Heb jij het volgende level van luiers verschonen trouwens al behaald?

Mijlpalen baby

  • Brabbelt tijdens het spelen
  • Snapt het spelletje ‘geven en nemen’
  • Kan zijn evenwicht beter bewaren
  • Loopt aan het handje / zet kleine stapjes

Wist je dat...

…je baby totdat hij zindelijk is ongeveer 8.000 luiers verbruikt? Check hier meteen de beste luiers aanbiedingen.

Ontwikkeling Baby 16 maanden

Baby van 16 maanden oud is aan het knutselen met zijn moeder

Als je baby 16 maanden oud is, vindt hij het nog lastig om alleen te spelen. Het liefst doet hij dit nog met jou samen. Zijn favoriete spelletjes op dit moment? 2 blokjes op elkaar stapelen (dit lukt waarschijnlijk nog niet!), de stapelring en het spelletje ‘geven en nemen’. Bij ‘geven en nemen’ geef jij je kindje een speeltje, en geeft hij dit weer aan jou terug. Bedank hem voor zijn gulle gebaar, dit stimuleert je kindje om vaker te delen! Stap voor stap leert je baby zelfstandig spelen. Je kan hier ook samen mee oefenen. Doe voor hoe een spelletje werkt en draai je daarna rustig weg. Laat je kindje het speeltje zelf ontdekken, totdat hij jou om hulp vraagt. Laat opnieuw zien hoe het werkt en laat je kindje weer zelf spelen. Zie je wel dat je het zelf ook kan! Heel knap!

Je kindje vindt het niet alleen lastig om in zijn eentje te spelen, samenspelen met kindjes van zijn leeftijd is ook nog een hele opgave! Je kleine zal niet de eerste zijn die het speelgoed van een ander kindje afpakt. Dit is heel normaal op deze leeftijd. Je baby beseft nog niet dat hij het spel van een ander verstoort, want hij heeft alleen aandacht voor zijn eigen spel en ontdekkingen (me, myself and I, weet je nog?). Dit hoort bij de ontwikkeling naar zijn zelfstandige ik. Je kleine krijgt waarschijnlijk wel steeds meer interesse in andere kindjes, maar écht samenspelen, waarbij kinderen rekening houden met elkaar, gebeurt meestal pas rond de leeftijd van 4 jaar.

Een leuke activiteit met je baby van 16 maanden oud is knutselen. De motoriek van je kleine is nog niet op-en-top, maar samen kunnen jullie de mooiste creaties maken. Schuilt er in jouw kleine een ware Rembrandt? Pak dan de vingerverf erbij en laat je kindje helemaal los gaan. Om overal vlekken te voorkomen, kan je vuilniszakken op de tafel en vloer leggen. Maak een afdruk van de handjes en voetjes van je kindje, en maak er daarna een mooie vlinder van.

Geen zin in veel geklieder? Ga dan aan de slag met stempels of laat je baby op een vel krassen met wat kleurpotloden. Laat je kindje zelf de kleuren kiezen en benoem de kleuren die hij pakt. Een tip: investeer in uitwasbare stiften en krijtjes. En laat je kindje natuurlijk niet alleen met al dat moois, voor je het weet heb je een nieuwe muurschildering of verdwijnen de potloden in zijn mondje.

Jouw leven met een baby van 16 maanden oud

Baby van 16 maanden loopt rond in luier

Een luier verschonen kan je inmiddels met je ogen dicht. Uitdaging no 2, de luier van je beweeglijke baby verschonen, heb je ondertussen ook redelijk onder de knie. De explosieluier? Been there, done that. Als je dacht dat het hoogtepunt daar lag, dan heb je het mis. Aanschouw hier de crème de la crème van de luierverschoonuitdagingen: de luier van je lopende baby verschonen.

Nét op het moment dat je kleine een heerlijke nummer 1 heeft gekleid en jij de luier hebt geopend, besluit je kindje zich om te draaien, waarbij hij een remspoor op de bank achterlaat. Slik. Voor je het weet staat hij op en zie je nog net het laatste klontje poep dat tussen zijn kadetjes zat op de grond kwakken. Neeee! Dit gebeurt eens en nooit weer. Misschien heb je iets aan deze luierhacks of bieden luierbroekjes een uitkomst. No worries. Als jij deze vaardigheid eenmaal verworven hebt, mag jij jezelf officieel Master of Dirty Diapers noemen. Gefeliciteerd met je nieuwe titel!

Baby 18 maanden oud digitale boekjes

Gratis digitale kinderboeken

Samen boekjes lezen is niet alleen heel leuk, maar ook erg leerzaam. Probeer nu gratis Booqees, een digitaal leesplatform met een uitgebreid aanbod van bekende kinderboeken.

Gratis proberen

Doen met je baby van 16 maanden oud

Moeder zingt liedje met baby van 16 maanden oud

Een echte klassieker, maar daardoor niet minder leuk (én leerzaam)! Ga tegenover je kindje zitten en zing het liedje ‘Hoofd, schouders, knie en teen’. Raak het lichaamsdeel dat je benoemt met beide handen aan, bij jezelf of bij je kindje. Begin langzaam, totdat je kindje een beetje gewend is aan dit nieuwe spelletje en versnel het tempo dan iets. Als je kindje wat ouder is of als je kindje het liedje al heel vaak heeft gehoord, doet hij misschien al wel een beetje mee met het aanwijzen van lichaamsonderdelen. Dit hoeft trouwens niet: sommige kindjes vinden het vooral leuk om naar de ander te kijken en leren er op deze manier van.

Het hele liedje (voor degene die hem even vergeten is):
Hoofd, schouders, knie en teen, knie en teen.
Hoofd, schouders, knie en teen, knie en teen.
Oren, ogen, puntje van je neus.
Hoofd, schouders, knie en teen, knie en teen.

Volgende maand

Baby 17 maanden oud

Behulpzaam deugnietje

Naar baby 17 maanden