Herfst babynamen

Wordt je baby in de herfst geboren of is dit je favoriete seizoen? Dan kan je hier rekening mee houden bij het kiezen van de naam van je kindje. Wat zijn de leukste herfst babynamen? Wij hebben ze voor je op een rij gezet.

Herfst babynamen

Het kiezen van dé babynaam is voor veel aanstaande ouders een van de leukste klusjes tijdens de zwangerschap. Is de uitgerekende datum in de herfst of is dit jouw favoriete seizoen? Dan vind je het misschien leuk om voor een naam met herfstthema te gaan.

De leukste herfst babynamen voor jongens

Ben je op zoek naar een naam voor je herfstbaby? Hieronder vind je 10 populaire en minder populaire jongensnamen, met hun betekenis.

1. Storm

Wanneer je aan de herfst denkt, denk je natuurlijk aan regen, wind en dwarrelende bladeren. Als je baby in de herfst geboren wordt, is de jongensnaam Storm dan ook een mooie keuze. De naam wordt pas sinds de jaren ’90 gebruikt in Nederland en is sinds die tijd aan zo’n 1.500 jongens gegeven.

2. Flynn

Flynn is een Ierse jongensnaam die ‘rood’ betekent. Dit past goed bij het seizoen waarin de bladeren van veel bomen rood kleuren. De naam Flynn komt sinds ongeveer 20 jaar in Nederland voor, maar wordt steeds populairder. Elk jaar krijgen zo’n 50 jongens deze naam.

3. Fosse

Denk je aan een dier dat bij de herfst hoort? Dan is de kans groot dat je aan een vos denkt. Fosse is dan ook een mooie naam om aan je herfstbaby te geven. Deze Friese jongensnaam betekent ‘volk’. Andere spellingsvormen van de naam zijn Fos, Foss en Vosse.

4. Wout

Wout is een Germaanse naam die ‘heersen’ of ‘woud’ betekent. Het najaar is een fijne tijd om een boswandeling te maken. De naam Wout past hier goed bij.

5. Wolf

Nu de wolf zich af en toe weer in Nederland laat zien, is Wolf een extra mooie jongensnaam om aan je zoon te geven. In de herfst en in het begin van de winter gaat dit dier op zwerftocht, op zoek naar een eigen leefgebied. Niet alleen het dier wordt vaker in ons land gespot, maar ook de jongensnaam Wolf komt steeds vaker voor. In 2020 zijn 44 jongens met deze naam geboren.

6. Beer

Een ander bosdier dat je misschien aan de herfst doet denken, is de beer. Dit dier komt in Nederland niet in het wild voor, maar als babynaam kom je Beer steeds vaker tegen. De jongensnaam Beer wordt sinds 2000 zo’n 15 keer per jaar gegeven.

7. Ebbe

Ebbe is een Scandinavische naam die al lang in Nederland voorkomt, maar sinds 2000 iets populairder wordt. De jongensnaam is afgeleid van Everhard, dat ‘sterk als een everzwijn’ betekent. Ook hier hebben we dus te maken met een bosdier.

8. Hunter

In het bos kan je niet alleen dieren tegenkomen, maar ook jagers. In de herfst en de winter wordt het meest gejaagd. De naam Hunter is het Engelse woord voor jager. Van oorsprong was dit in Engeland een achternaam. In Nederland wordt de naam meestal aan jongens gegeven, maar soms ook aan meisjes.

9. Roan

Roan is een Ierse naam die ‘lijsterbes’ betekent. De bladeren van de lijsterbesboom kleuren in het najaar prachtig rood en geel. Vogels smullen van de bessen van deze boom, die aan het begin van de herfst rijp zijn.

10. Melle

Wil je jouw zoon graag een naam met een krachtige betekenis geven die ook nog eens bij de herfst past? Dan is Melle een goede keuze. Deze jongensnaam komt uit Friesland en heeft als een van de mogelijke betekenissen ‘sterke wolf’. De naam is ruim 4.000 keer aan jongens gegeven en er zijn zo’n 200 vrouwen met deze naam.

De leukste herfst babynamen voor meisjes

Niet alleen voor jongens zijn leuke herfstnamen te bedenken. Wat dacht je van deze 10 mooie herfst babynamen voor meisjes die in het najaar geboren worden?

1. Hazel

Wanneer je in het najaar een boswandeling maakt, is de kans groot dat je hazelnoten tegenkomt. De Engelse meisjesnaam Hazel betekent ‘hazelaar’. Dit is de boom waar hazelnoten aan groeien. De naam komt nog niet vaak voor in Nederland, maar wordt sinds 2015 steeds populairder.

2. Yfke

Yfke is een Friese meisjesnaam die ‘taxusboom’ of ‘boog van taxushout’ betekent. In de herfst groeien er kleine, rode besjes aan de taxusboom. De naam Yfke wordt sinds 2005 steeds vaker aan meisjes gegeven in Nederland. Andere varianten van deze naam zijn Ive en Ivy.

3. Willow

Ook met de naam Willow blijven we in het bomenthema. Deze Engelse naam betekent ‘wilg’. Dit is een boom die in verschillende soorten in Nederland voorkomt, zoals de treurwilg en de knotwilg. De naam Willow komt sinds de jaren ’90 voor in Nederland en wordt vooral aan meisjes gegeven.

4. Bente

Ben je op zoek naar een naam die niet naar een boom, maar naar een dier verwijst? Dan is Bente misschien een mooie naam voor jouw dochter. Deze Friese meisjesnaam heeft ‘beer’ als een van de mogelijke betekenissen.

5. Ylva

Ook de Scandinavische naam Ylva heeft een dier als betekenis, namelijk ‘wolvin’. Deze meisjesnaam komt al vanaf de jaren ’50 in Nederland voor, maar wordt pas de laatste jaren wat vaker gegeven. Er lopen ongeveer 400 Ylva’s rond.

6. Autumn

Als het gaat om herfstachtige babynamen, is Autumn een van de meest herfstachtige keuzes die je kan maken. Deze meisjesnaam is het Engelse woord voor ‘herfst’. De naam Autumn komt niet vaak voor in Nederland. In Engeland en de Verenigde Staten is de naam populairder.

7. Linde

Linde is niet alleen een meisjesnaam, maar ook een boomsoort. Deze boom krijgt in de herfst prachtige gele bladeren. Omdat de bladeren de vorm van een hartje hebben, wordt de linde ook wel gezien als de boom van de liefde.

8. Juniper

Juniper is een Engelse meisjesnaam die ‘jeneverbes’ betekent. Deze bes is in het najaar rijp en kan je in veel herfstachtige recepten gebruiken. De naam Juniper wordt in Nederland niet vaak gebruikt en komt nog geen 50 keer voor.

9. Scarlett

In het najaar kleurt de natuur rood. Voor een meisje dat in de herfst geboren wordt, is Scarlett dan ook een goed passende naam. Deze Engelse meisjesnaam betekent ‘scharlakenrood’. De naam Scarlett komt sinds de jaren ’40 voor in Nederland en wordt ook weleens als Scarlet geschreven.

10. Aster

De herfstaster is een paarse, roze of witte bloem die van het einde van de zomer tot in de herfst bloeit. Als meisjesnaam komt Aster al sinds de jaren ’50 voor in Nederland, maar de naam wordt niet vaak gebruikt. Daarmee is Aster niet alleen een herfstachtige, maar ook een zeldzame meisjesnaam.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app