De ontwikkeling van de embryo na 12 weken zwanger

12 weken zwanger

Je baby's 'basis' is af, jij kan je baarmoeder voelen
WEEK 11 ZWANGER WEEK 13 ZWANGER

De belangrijkste organen en lichaamssystemen van je baby zijn klaar, de komende maanden zullen deze verder worden verfijnd. Ondertussen kan jij van de buitenkant na 12 weken zwangerschap voor het eerst je baarmoeder echt voelen.

Je baby is zo groot als een...

Je baby is na 12 weken zwanger zo groot als een pruimLengte 5,4 cm
Gewicht
14 gram
  • zo groot als een pruim
  • zo zwaar als een lolly
  • kan zelf hormonen aanmaken

Je bent nu...

Je buik na 12 weken zwanger
Uitgerekend
9 tot 16 januari
  • 78 tot 84 dagen zwanger
  • in je derde maand
  • in het eerste trimester

Je baby in week 12 van je zwangerschap

In de laatste 3 weken is je baby in lengte meer dan verdubbeld. Maar niet alleen qua grootte gaan de ontwikkelingen hard. Vanaf deze week zitten je baby’s belangrijkste organen en lichaamssystemen op hun plaats en is zijn basis dus klaar. De komende 28 weken worden deze verder verfijnd en kunnen zij daadwerkelijk aan de slag.

Zo start het beenmerg met het aanmaken van witte bloedcellen. Dat is maar goed ook, want zodra je baby de veilige baarmoeder heeft verlaten zijn deze hard nodig als verdediging tegen ziektekiemen. Daarnaast begint het spijsverteringsstelsel met het oefenen van de samentrekkingen die straks nodig zijn voor het verteren van voedsel. De hypofyse (een kliertje onder de hersenen) zorgt ervoor dat je kleine nu zelf ook hormonen aan kan maken.

Jij in week 12 van je zwangerschap

Vrouw is duizelig na 12 weken zwanger

Jouw buik groeit en je baby ontwikkelt zich in een duizelingwekkend tempo, je zou er duizelig van worden. Helaas is dit waarschijnlijk bij jou ook echt het geval. Veel zwangere vrouwen zijn namelijk af en toe duizelig of hebben het idee dat ze flauw dreigen te vallen. Dit komt doordat extra bloed naar je baby gaat, wat kan zorgen voor een afname van de bloedtoevoer naar jouw lichaam en hersenen. Combineer dit met een lagere bloedsuikerspiegel tijdens je zwangerschap en je hebt het idee dat de wereld om je heen draait. Bewaar je evenwicht door voldoende te rusten, regelmatig te eten en niet te snel op te staan.

Je baarmoeder is nu zo groot dat het mogelijk is om deze te voelen! Ga plat op je rug liggen en druk voorzichtig met je vingers boven je schaambeen. De harde rand die voelt als een bal is de bovenkant van je baarmoeder. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je broeken steeds moeilijker, of zelfs helemaal niet meer, dichtgaan. In dit geval kan het tijd zijn om positiekleding te gaan dragen.

Baby uitzetlijst12 weken zwanger, baby uitzetlijst

Je uitgerekende datum is nog ver weg, maar toch is het prettig om op tijd te beginnen met de baby uitzet. Zo heb je alle tijd om rustig alle benodigde spullen in huis te halen. Gebruik onze handige baby uitzetlijst om te kijken wat je nog nodig hebt.

Bekijk baby uitzetlijst ➝

Tip bij 12 weken zwanger

Vertellen dat je zwanger bent

Na 12 weken vertellen dat je zwanger bent

Veel toekomstige ouders wachten tot ze de termijnecho achter de rug hebben voor ze vrienden en familie vertellen dat ze in verwachting zijn. De kans is groot dat jij nu je termijnecho hebt gehad en je dus op het punt staat dit goede nieuws met iedereen te delen. Lees alles over wanneer en hoe je kan vertellen dat je zwanger bent.

ADVERTENTIE