12 weken zwanger

Je baby's 'basis' is af, jouw broeken beginnen te knellen

De ontwikkeling van de embryo na 12 weken zwanger

Een mooie mijlpaal, je bent in de laatste week van het eerste trimester beland! De belangrijkste organen en lichaamssystemen van je baby zijn klaar, de komende maanden worden deze verder verfijnd. Ondertussen kan jij na 12 weken zwangerschap moeite krijgen je broek dicht te doen.

Je baby is zo groot als een..

5,4 cm 14 gram
  • zo groot als een pruim
  • zo zwaar als een lolly
  • kan zelf hormonen aanmaken

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 27 december en 2 januari
  • 84 tot 90 dagen zwanger
  • in je derde maand
  • in het eerste trimester

Je baby in week 12 van je zwangerschap

In de afgelopen 3 weken is je baby in lengte meer dan verdubbeld. Maar niet alleen qua grootte gaan de ontwikkelingen hard. De hypofyse (een kliertje vlak onder de hersenen) zorgt ervoor dat je kleine nu ook zelf hormonen kan maken. Daarnaast zitten vanaf deze week de belangrijkste organen en lichaamssystemen van je baby op hun plaats. Zijn basis is dus klaar! De komende 28 weken groeien zijn organen verder, worden deze meer verfijnd en kunnen zij daadwerkelijk aan de slag.

De handen en voeten hebben nu losse vingers en tenen, waarop zelfs nageltjes beginnen te groeien. Ook gaat hij steeds meer bewegen in het veilige vruchtwater. Hoewel de eerste tanden van je baby pas 6 maanden na de geboorte doorkomen, worden de melktanden nu al gevormd onder het tandvlees.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Jij in week 12 van je zwangerschap

Vrouw van 12 weken zwanger is duizelig

Jouw buik groeit in een duizelingwekkend tempo, je zou er duizelig van worden. Veel zwangere vrouwen zijn af en toe duizelig of hebben het gevoel dat ze bijna flauwvallen. Dit komt doordat er extra bloed naar je baby gaat. Dat kan zorgen voor een afname van de bloedtoevoer naar jouw lichaam en hersenen. De lagere bloedsuikerspiegel tijdens je zwangerschap zorgt ervoor dat je nog sneller duizelig kan worden. Probeer de duizelingen te voorkomen door voldoende te rusten, regelmatig te eten en niet te snel op te staan.

Je baarmoeder wordt steeds groter en gaat meer ruimte innemen in je onderbuik. Het is dan ook niet gek als je broeken steeds moeilijker, of zelfs helemaal niet meer, dichtgaan. In dit geval kan het tijd zijn om positiekleding te gaan dragen. Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen er deze week uitziet? Bekijk verschillende buikfoto’s bij 12 weken zwanger >>

Fantaseer jij regelmatig over je kindje en kan je de aandrang om iets leuks te kopen niet meer weerstaan? Check dan op de babyuitzet wat je allemaal nodig hebt. Dan kan je iets leuks én nuttigs kopen.

Vrouw bekijkt zwangerschapstest met haar partner

Wat moet ik regelen als ik een kind krijg?

In samenwerking met Rijksoverheid

Bereid je goed voor met het persoonlijk overzicht van de Rijksoverheid. Vul de vragen in en weet wat jij moet regelen als je een kind krijgt. En waar je recht op hebt tijdens je zwangerschap en verlof.

Vul hier in

Tip bij 12 weken zwanger

Leuke zwangerschapsaankondiging als je 12 weken zwanger bent

Veel toekomstige ouders wachten tot ze de termijnecho achter de rug hebben voor ze vrienden en familie vertellen dat ze in verwachting zijn. De kans is groot dat jij nu op het punt staat het goede nieuws met iedereen te delen. Laat je inspireren door deze leuke zwangerschapsaankondigingen.

Volgende week

13 weken zwanger

Eerste trimester, check! Je baby groeit 'rustig' verder

Naar 13 weken zwanger