12 weken zwanger

Je baby's 'basis' is af, jij kan je baarmoeder voelen

De ontwikkeling van de embryo na 12 weken zwanger

Een mooie mijlpaal! De belangrijkste organen en lichaamssystemen van je baby zijn namelijk klaar, de komende maanden zullen deze verder worden verfijnd. Ondertussen kan jij na 12 weken zwangerschap voor het eerst je baarmoeder echt aan de buitenkant voelen.

Je baby is zo groot als een..

Je baby is na 12 weken zwanger zo groot als een pruim
5,7 cm 14 gram
  • zo groot als een pruim
  • zo zwaar als een lolly
  • kan zelf hormonen aanmaken

Je bent nu..

Je buik na 12 weken zwanger
Uitgerekende datum is tussen 1 en 7 augustus
  • 84 tot 90 dagen zwanger
  • in je derde maand
  • in het eerste trimester

Je baby in week 12 van je zwangerschap

In de afgelopen 3 weken is je baby in lengte meer dan verdubbeld. Maar niet alleen qua grootte gaan de ontwikkelingen hard. De hypofyse (een kliertje vlak onder de hersenen) zorgt ervoor dat je kleine nu ook zelf hormonen kan maken. Daarnaast zitten vanaf deze week de belangrijkste organen en lichaamssystemen van je baby op hun plaats. Zijn basis is dus klaar! De komende 28 weken groeien zijn organen verder, worden deze meer verfijnd en kunnen zij daadwerkelijk aan de slag.

De handjes en voetjes hebben nu losse vingers en tenen waarop zelfs mini-nagels beginnen te groeien. Ook gaat hij steeds meer bewegen in het veilige vruchtwater. Hoewel de eerste tanden van je baby pas 6 maanden na de geboorte doorkomen, worden de melktanden nu al gevormd onder het tandvlees.

Jij in week 12 van je zwangerschap

Vrouw van 12 weken zwanger is duizelig

Jouw buik groeit in een duizelingwekkend tempo, je zou er duizelig van worden. Helaas is dit bij jou waarschijnlijk ook echt het geval. Veel zwangere vrouwen zijn namelijk af en toe duizelig of hebben het gevoel dat ze flauw dreigen te vallen. Dit komt doordat er extra bloed naar je baby gaat, wat kan zorgen voor een afname van de bloedtoevoer naar jouw lichaam en hersenen. Combineer dit met een lagere bloedsuikerspiegel tijdens je zwangerschap en je hebt het idee dat de wereld om je heen draait. Wees de duizelingen voor door voldoende te rusten, regelmatig te eten en niet te snel op te staan.

Je baarmoeder is nu zo groot dat het mogelijk is om deze zelf te voelen! Ga plat op je rug liggen en druk voorzichtig met je vingers boven je schaambeen. De harde rand die voelt als een bal is de bovenkant van je baarmoeder. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je broeken steeds moeilijker, of zelfs helemaal niet meer, dichtgaan. In dit geval kan het tijd zijn om positiekleding te gaan dragen.

vrouw in positiekleding van C&A zwangerschapskleding

Tijd om te shoppen!

In samenwerking met C&A

Het einde van je eerste trimester is in zicht! Tijd om jezelf te verwennen met nieuwe kleding waar jij je comfortabel in voelt. Geen zorgen, je hoeft er niet voor de stad in… de leukste positiekleding koop je gewoon online!

Positiekleding kopen

Tip bij 12 weken zwanger

Leuke zwangerschapsaankondiging als je 12 weken zwanger bent

Veel toekomstige ouders wachten tot ze de termijnecho achter de rug hebben voor ze vrienden en familie vertellen dat ze in verwachting zijn. De kans is groot dat jij nu je termijnecho hebt gehad en dus op het punt staat dit goede nieuws met iedereen te delen. Laat je inspireren door deze leuke zwangerschapsaankondigingen.

Volgende week

13 weken zwanger

Eerste trimester, check! Je baby groeit 'rustig' verder

Naar 13 weken zwanger