Zwangere vrouw verstopte neus

Veel vrouwen hebben regelmatig last van een verstopte neus tijdens hun zwangerschap. Dit kan een vervelend zwangerschapskwaaltje zijn. Hoe ontstaat een verstopte neus als je zwanger bent? En wat kan je er tegen doen?

Verstopte neus en zwanger

Tijdens je zwangerschap kan je vaker last hebben van een verstopte neus. Je lichaam moet extra hard werken en je weerstand kan wat minder zijn. Dit kan betekenen dat je gevoeliger bent voor virussen. Je kan daarom vaker verkouden zijn.

Ook kan je verstopte neus komen door allergieën. Je afweersysteem werkt een beetje anders tijdens de zwangerschap. Je kan meer of juist minder last krijgen van allergieklachten.

Ongeveer 30 procent van de zwangere vrouwen heeft last van een verstopte neus zonder dat ze verkouden zijn of een allergie hebben. Dan gaat het om een echt zwangerschapskwaaltje, namelijk zwangerschapsrhinitis. Dit is een ontsteking van het neusslijmvlies. Zwangerschapsrhinitis kan tijdens de zwangerschap komen en gaan. Meestal stoppen de symptomen nadat je bent bevallen.

Hoe komt het?

Een verstopte neus kan veroorzaakt worden door een verkoudheid of allergie. Heb je deze klachten niet? Dan komt je verstopte neus waarschijnlijk door zwangerschapsrhinitis. Deze ontsteking van het neusslijmvlies wordt veroorzaak door de veranderingen van de hormonen in je lichaam.

Tijdens je zwangerschap heb je meer van het hormoon oestrogeen in je lijf. Dit kan ervoor zorgen dat de slijmvliezen in je neus wat opzwellen. Hierdoor maak je meer snot aan en kan je een loopneus krijgen.

Daarnaast stroomt er meer bloed door je lichaam als je zwanger bent. Daardoor kunnen de kleine bloedvaatjes in je neus makkelijker opzwellen. Ook dit kan leiden tot een verstopte neus en soms zelfs tot een bloedneus.

Symptomen zwangerschapsrhinitis

Wat je precies merkt van zwangerschapsrhinitis verschilt per vrouw. Dit zijn de meest voorkomende symptomen:

 • Verstopte neus
 • Meer slijm
 • Niesbuien
 • Loopneus
 • Neusbloedingen

Heb je naast deze klachten ook last van koorts, hoofdpijn, spierpijn en keelpijn? Dan zou het heel goed kunnen dat je griep hebt opgelopen. Het is ook mogelijk dat het om corona gaat. Zeker als je ook smaak- en reukverlies hebt. Het is bij dit soort klachten slim een coronatest te doen.

Allergieklachten kunnen ook lijken op de symptomen van zwangerschaspsrhinitis. Maar daarbij heb je vaak vooral last van veel niezen, jeuk rondom je neus en geïrriteerde ogen.

Wat kan je doen tegen een verstopte neus?

Een verstopte neus als je zwanger bent, is niet gevaarlijk, maar het kan wel vervelend zijn. Er zijn verschillende dingen die je kan doen om je verstopte neus minder te maken.

 • Gebruik een neusspray met een zoutoplossing. Een neusspray met een zoutoplossing verdunt het slijm in je neus. Hierdoor kan je vrijer ademen.
 • Stoom je gezicht met heet water. Het stomen van je gezicht zorgt ervoor dat het snot in je neus losraakt. Je krijgt het gevoel dat je beter kan ademen. Je kan ook een warme douche nemen met de badkamerdeur dicht, dit heeft ongeveer hetzelfde effect.
 • Blijf in beweging. Lichaamsbeweging is goed voor je weerstand en het kan de klachten van een verstopte neus verminderen. Het snot komt als het ware ook in beweging, waardoor het minder ophoopt in je neus.
 • Houd je vochtbalans goed door te drinken. Het is belangrijk om genoeg te drinken, zo’n 1,5 tot 2 liter per dag. Drink vooral water en drink liever geen koffie en thee met cafeïne.
 • Zet een luchtbevochtiger in de buurt. Een luchtbevochtiger zorgt ervoor dat de lucht om je heen minder droog is. Dit kan helpen bij een verstopte neus.
 • Vermijd irriterende stoffen. Irriterende stoffen, zoals sigarettenrook, kunnen de klachten erger maken. Vermijd daarom de rook van sigaretten en andere irriterende stoffen.

Wanneer naar de dokter?

Als een verstopte neus lang aanhoudt, kan het voor slaapproblemen zorgen. En een goede nachtrust kan je nu juist goed gebruiken. Heb je hier veel last van? Of merk je dat je ineens veel (meer) snurkt? Ga dan even langs de huisarts.

Medicijnen tegen een verstopte neus

Helpen de tips hierboven niet genoeg? Dan kan je een neusspray met medicijnen proberen. Een neusspray met xylometazoline is het meest bekende voorbeeld. Deze kan je meestal veilig gebruiken tijdens je zwangerschap. Wel is het goed om zo’n spray niet langer dan zeven dagen te gebruiken en vaker dan drie keer per dag te sprayen.