jong stel maakt een verre reis voordat ze kinderen krijgen

Ben je van plan om kinderen te krijgen? Elizabeth Gilbert schrijft in Eat, Pray, Love hoe haar zus haar ooit vertelde: “Een kind krijgen is als het laten zetten van een tattoo op je gezicht. Je moet echt zeker weten dat het is wat je wil voor je er aan begint.” Er zijn misschien nog dingen die je zou willen doen vóórdat je een kind hebt! En als je al kinderen hebt, zal je hier waarschijnlijk dingen herkennen die je eigenlijk nog had willen doen vóórdat de kleine er was.

1. Reizen

Op vakantie naar verre oorden, backpacken, mountainbiken door de Pyreneeën… Met een kind is het lastig om grote reisplannen te kunnen vervullen. Maak deze reizen dus voordat je aan kinderen begint! Je blijft waarschijnlijk altijd spijt houden. Boek die droomvakantie dus nu!

2. Je opleiding voltooien

Je hoort vaak genoeg dat mensen toch nog willen gaan studeren nadat ze kinderen hebben gekregen. Nu is het niet altijd zo dat je dit al wist voordat je kinderen kreeg, maar als dit wel het geval is, is het aan te raden om je opleiding af te ronden voor je aan kinderen begint. Met kinderen is het veel moeilijker om je eigen plannen te trekken. Bovendien kan je nu nog eens een studentenfeestje meepikken.

3. Uit eten gaan

En dan vooral de sjieke restaurants waar je nooit meer komt als je kinderen hebt. Stel je voor, aan een driegangendiner met een kind dat zich al halverwege het voorgerecht verveelt… Nee, je kan beter nu die leuke dinertjes doen. Het kerstdiner zal de eerste paar jaar het sjiekste zijn dat je meemaakt.

roadtrip

4. Spontaan een tripje naar [jouw favoriete stad hier] maken

Gewoon, omdat het kan. Omdat je weet dat jullie anders toch alleen maar het hele weekend op de bank zouden hangen. Dan is het leuker om even in de auto te springen en op de bonnefooi een stedentripje te maken. Vergeet het maar, als je kinderen hebt is dat écht geen optie meer. Mocht je nu een weekendje vrij hebben, grijp die kans dan om er spontaan wat moois van te maken.

5. Geef een feestje!

Met een kind dat vroeg naar bed gaat, ga je ’s avonds echt geen uitgebreide feestjes geven. Stel je voor, een vuurkorf in de tuin, je vrienden en familie aan het bier en de wijn, kleine hapjes staan klaar in de keuken, en boven ligt de kleine te huilen. Niet dus! Die gezellige feesten die tot in de kleine uurtjes duren moet je geven nu het nog kan.

6. Geniet van een beetje luxe

Het is wat duurder, maar nu kan je het je nog veroorloven. Trakteer jezelf op een fijne massage, neem die manicure of boek een nachtje in dat luxe hotel. Met kinderen kan je je die extra luxe niet zo snel veroorloven. Dus geniet eens van de roomservice nu je nog niet zo erg op de centen hoeft te letten!

Download onze app

#1 Kinderwens- en zwangerschapsapp

7. Kijk de tv-series en films die je wil zien

Zodra je kinderen hebt, is je dag redelijk strak ingedeeld en draait alles om de kleine. De tijden dat je een moment voor jezelf hebt, gebruik je zelden om je favoriete serie bij te kijken. Je hebt simpelweg betere dingen te doen (zoals de was, de was en de was). Dus als je nog eens een heel seizoen van Game of Thrones in een dag wilde kijken, moet je nu je kans grijpen!

8. Extreme sporten

Bungeejumpen, parachutespringen, noem het maar op. Adrenaline-junkies kunnen maar beter nu hun hart ophalen, als je een kind krijgt ga je er toch heel anders mee om. Dan lijkt het risico je ineens te groot. Dus mocht je nog eens willen skydiven, dan is nu het moment!

Bucketlist

9. Bed- of bankhangen

Ook eens fijn: een dag lang je bed niet uitkomen, behalve om te eten of om naar het toilet te gaan. Een luxe die je je nooit meer zal kunnen veroorloven als je kinderen hebt. Dan is het elke ochtend op tijd opstaan om iedereen op tijd uit bed en aangekleed te krijgen. Laat opblijven, ongegeneerd uitslapen en de wekker negeren zijn dan verleden tijd.

10. Geld over de balk smijten

Vanaf het moment dat je kleine geboren wordt, ga je onder andere sparen voor zijn opleiding. Elke cent die niet uitgegeven wordt aan de dagelijkse behoeften, de vaste lasten of de verzekeringen, is dan bestemd voor de toekomst van de kleine. Gedachteloos een nieuwe tablet aanschaffen kan niet meer.

11. Uitgebreid uitgaan

Nog eens even lekker een avond helemaal los gaan. Vooraf een drankje en een hapje, door naar de club en tot diep in de nacht blijven door feesten, om de volgende dag pas om drie uur ’s middags je bed uit te komen. Je moet er echt niet meer aan denken als je eenmaal kinderen hebt en je om twee uur ’s nachts om een heel andere reden nog wakker bent.

12. Vier je lichaam nu je nog geen kinderen hebt gehad

Zwangerschap laat een vrouwenlichaam flink veranderen. Vier daarom het lichaam dat je nu hebt. Laat jezelf op de foto zetten, gewoon voor jezelf. Omdat je mooi bent.

Bucketlist

13. Doe die dingen waar je nooit een baby mee naar toe zou brengen

Gek op de film? Ga dan zo veel mogelijk. Wil je dit of dat concert nog eens meemaken? Vooral gaan! Ga je graag naar museumtentoonstellingen? Als je nog geen kinderen hebt, moet je nu je kans grijpen om deze te dingen te doen.

14. Sporten

Als je eenmaal kinderen hebt, en het zit niet in je systeem om regelmatig te sporten, dan ga je bijzonder veel moeite hebben om het er nog in te krijgen. Dus mocht je altijd al wat aan je conditie of aan je lichaam hebben willen doen, wacht dan niet totdat je zwanger bent, want dan doe je het niet zo makkelijk meer.

15. Verwen jezelf

Tot slot, vergeet vooral niet jezelf veel te verwennen. Koop dat lekkere parfum, schaf mooie lingerie voor jezelf aan en laat je zo nu en dan eens onder handen nemen door de schoonheidsspecialiste. Als je eenmaal kinderen hebt, zal je al snel alleen nog met Moederdag verwend worden!