overtijd maar niet zwanger, negatieve test

Je had al ongesteld moeten worden, maar je menstruatie blijft uit. Misschien ben je zelfs al een paar maanden niet meer ongesteld geweest. Maar ondanks dat je overtijd bent, geeft de zwangerschapstest aan dat je niet zwanger bent. Niet ongesteld, niet zwanger: hoe kan dat?

Wanneer je niet ongesteld wordt, denk je al snel dat je zwanger bent. Maar zwangerschap is niet de enige oorzaak waardoor je menstruatie tijdelijk ophoudt. Er zijn veel verschillende oorzaken die kunnen zorgen dat je niet ongesteld wordt.

Oorzaken voor overtijd zijn of niet ongesteld worden

Ongesteldheid heeft alles te maken met je eierstokken en/of je hormoonhuishouding. Op het moment dat je niet ongesteld wordt, vindt er geen eisprong plaatst en ben je (tijdelijk) niet vruchtbaar.

Je hormoonhuishouding kan door verschillende redenen verstoord raken, waardoor je menstruatie uitblijft. Hierdoor kan je dus overtijd, maar niet zwanger zijn. De meest voorkomende oorzaken zijn:

 • Hormonale schommelingen.
  Deze kunnen ervoor zorgen dat je een onregelmatige menstruatie hebt of dat je ongesteldheid zelfs uitblijft. Dit komt vooral voor bij jonge vrouwen in de eerste jaren van hun menstruatie. Maar het kan ook dat je altijd een onregelmatige menstruatiecyclus hebt.
 • Stress.
  Wanneer je langdurig stress ervaart, maakt je lichaam hormonen aan die je lichaam in hogere staat van paraatheid stelt. Andere lichaamsprocessen komen daardoor op een lager pitje. Zo kunnen je hersenen minder hormonen produceren die de eisprong stimuleren, waardoor je ongesteldheid uitblijft.
 • Afvallen, ondergewicht en overgewicht.
  Als je lichaam weinig lichaamsvet bevat, vindt er geen eisprong plaats. Voor een zwangerschap heeft je lichaam immers veel energie nodig! Daarnaast verstoort ondergewicht, maar ook overgewicht, je hormoonhuishouding. Hierdoor word je niet ongesteld. Zodra je weer op een gezond gewicht zit, komt je menstruatie weer op gang.
 • Anticonceptie.
  De pil, prikpil en een (hormonaal) spiraaltje kunnen ook een oorzaak zijn voor het uitblijven van je menstruatie. Een halfjaar na het verwijderen van het spiraaltje of na het stoppen met de pil komt je cyclus normaal gesproken weer op gang.
 • Medicijngebruik.
  Sommige medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je menstruatie tijdelijk uitblijft, zoals antidepressiva en antipsychotica.
 • Extreme lichaamsbeweging (topsport).
  Net als bij stress en ondergewicht, verstoort extreme lichaamsbeweging de hormoonhuishouding. Hierdoor kan je overtijd zijn of kan je menstruatie tijdelijk wegblijven.
 • Ziekte.
  Zowel langdurige als tijdelijke ziekte kan je hormoonhuishouding verstoren, waardoor je niet ongesteld wordt.
 • Verstoord dag- en nachtritme.
  Je menstruatiecyclus is een proces dat zich aanpast aan je biologische klok. Wanneer je een wisselend dag- en nachtritme hebt, kan het voorkomen dat je overtijd bent.
 • Overgang.
  Tijdens de menopauze ben je onvruchtbaar en vindt er geen eisprong plaats. Hierdoor word je ook niet meer ongesteld.
 • Polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS).
  Vrouwen met PCOS hebben vaak grotere eierstokken, doordat er cysten in zitten. De eierstokken maken te veel mannelijke hormonen aan. Hierdoor komen de eisprong en ongesteldheid niet op gang.

Niet ongesteld, niet zwanger: het kan

Overtijd zijn betekent dus niet automatisch dat je zwanger bent. Het uitblijven van de menstruatie is vaak onschuldig, maar wanneer je ongesteldheid langdurig stopt, is het raadzaam om je huisarts te bezoeken en te kijken naar de oorzaak.

Twijfel je aan de negatieve uitslag van de zwangerschapstest? Dan kan je de zwangerschapstest een paar dagen later nog een keer proberen. Het is namelijk mogelijk dat je te vroeg hebt getest, je die dag te veel vocht hebt gedronken of dat de test toch niet goed is uitgevoerd.