ouders met pasgeboren baby net uit het ziekenhuis genieten van kraamvisite

Je dochter, zus, vriendin of collega is eindelijk bevallen! Je bent verschrikkelijk blij voor haar en kan niet wachten tot je het kleine wondertje mag bekijken. Maar wanneer mag je gaan kijken? En wat doe je wel en niet op kraambezoek? Hieronder 10 kraamvisite tips waarmee jij het ideale kraambezoek wordt.

Heb jij deze tips niet nodig? Bedenk dan dat 25% van alle nieuwbakken moeders zich ergert aan kraamvisite. Ook voor jou als kraambezoek kan het bezoek leuker worden als je vooraf weet wat je kan verwachten.

#1 Kom niet onaangekondigd langs op kraamvisite

Ga nooit op kraambezoek zonder afspraak. Alles is nieuw voor de kersverse ouders en samen met hun pasgeboren baby proberen zij in een ritme te komen. Hoe leuk ze het normaal ook vinden als je onverwachts op de stoep staat, in deze periode willen zij graag vooraf weten wanneer je komt.

Hoelang na de bevalling je het best op kraambezoek kan gaan hangt af van je relatie met de kraamvrouw. Ben jij haar moeder of beste vriendin dan verwacht zij waarschijnlijk dat je zo snel mogelijk langskomt. Collega’s en kennissen zullen waarschijnlijk een paar weken moeten wachten. Stuur een berichtje om een afspraak te maken, dan kunnen de trotse ouders reageren wanneer het hen uitkomt.

#2 Kom op het afgesproken tijdstip

Tijdens de kraamtijd hebben kraamvrouw en baby hun rust hard nodig. Waarschijnlijk nodigen zij jou om hun rustperiodes heen uit. Daarnaast hebben zij op een dag vaak meerdere bezoekers. Het is daarom vervelend als jij te vroeg of te laat komt.

#3 Blijf niet te lang hangen!

Hoe leuk het kraambezoek ook is, het kost ook energie. Aangezien deze energie nu erg belangrijk is voor moeder en kind, zal het op prijs worden gesteld als je niet langer dan een uur blijft. Veel mensen vinden het moeilijk bezoek weg te sturen, dus bedenk dat jij diegene bent die moet opstaan.

#4 Was je handen als je de baby vast mag houden

Een pasgeboren baby heeft nog amper weerstand en is daardoor extra kwetsbaar. Het is daarom belangrijk dat je handen gewassen zijn voor je de baby vasthoudt. Veel ouders vinden het niet prettig om te vragen, maar willen graag dat je eerst je handen wast. Was daarom je handen uit jezelf. Je zult zien dat dit gewaardeerd wordt.

Houd er overigens ook rekening mee dat niet iedereen de baby mag vasthouden. Het kan zijn dat de ouders liever niet hebben dat anderen hun baby vasthouden of dat zij vinden dat hij rust nodig heeft. Stel je er op in dat je de baby niet mag vasthouden, als dit dan wel mag is het een mooie bonus.

#5 Geef niet ongevraagd tips of adviezen op kraambezoek

Ok, wij geven nu ook tips, maar je leest dit vrijwillig. Voor kersverse ouders kunnen alle ongevraagde tips en adviezen van kraamvisite zeer irritant zijn. Hoe goedbedoeld ook, kom vooral gezellig op kraambezoek. Als de kersverse ouders tips of advies willen zullen ze hier best om vragen. Bovendien hebben zij hulp van een kraamverzorgster die ze overal bij kan helpen.

#6 De baby is altijd mooi en lief!

Voor iedere ouder is hun baby altijd de mooiste en liefste op de wereld. En terecht! Maar eerlijk gezegd zijn niet alle pasgeboren baby’s even mooi. Uiteraard zeg je dit nooit tegen de ouders! Zij zijn ongelofelijk trots op hun baby en willen jouw eerlijke mening hierover niet horen.

#7 Laat de kraamvrouw nooit wat doen

Is de kraamvrouw alleen thuis als jij op kraambezoek komt, laat haar dan nooit wat doen. Bied zelf aan om de koffie te zetten of de beschuit met muisjes te smeren.

#8 Bereid je kinderen goed voor op het kraambezoek

Bij eerdere tips kwam het al naar voren, maar rust is nu erg belangrijk voor de moeder en kind. Als je jonge kinderen hebt kunnen zij voor erg veel drukte zorgen. Hoe leuk de kraamvrouw dat normaal ook vindt, nu zit zij er niet op te wachten. Bereid je kinderen daarom voor dat zij tijdens het kraambezoek rustig zijn. Laat ze eventueel thuis als je denkt dat dit niet gaat lukken.

#9 Bied aan of je ergens mee kan helpen

De eerste weken zijn zeer vermoeiend voor de nieuwbakken ouders. Bied daarom aan of je ze ergens mee kan helpen. Een kleine boodschap doen is voor jou een kleine moeite, maar kan een enorme verlichting voor hen zijn.

#10 Een kraamcadeau is attent

Uiteraard vinden ze het belangrijkst dat jij op kraamvisite komt en is een cadeau niet nodig. Dat neemt niet weg dat dit wel attent is. Houd met je cadeau wel rekening met de ouders. Wonen ze klein, kom dan niet met een knuffelbeer van een meter aan.