14 weken zwanger

Begin van het tweede trimester en je baby krijgt haar

De ontwikkeling van de embryo na 14 weken zwanger

Na 14 weken zwangerschap zit je in het tweede trimester. Voor veel vrouwen de leukste periode van hun zwangerschap! Meestal staan de kwaaltjes minder op de voorgrond en kan je beter genieten. Je buik groeit vanaf nu hard, net als het haar van je baby.

Je baby is zo groot als een..

8,1 cm 45 gram
  • zo groot als een citroen
  • zo zwaar als een pakje zakdoekjes
  • kan vruchtwater slikken

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 18 en 24 april
  • 98 tot 104 dagen zwanger
  • in je vierde maand
  • in het tweede trimester

Je baby in week 14 van je zwangerschap

Tot deze week groeien alle baby’s ongeveer even snel, vanaf nu gaat iedere foetus op zijn eigen tempo verder. Je baby is nog steeds topzwaar met een hoofd dat net zo groot is als de rest van het lichaam. Gelukkig is het hoofd bij de bevalling nog maar ongeveer een kwart van zijn lichaam. Vooral het lichaam zal de komende twee trimesters hard groeien om de verhoudingen wat recht te trekken.

Het hoofdje van je baby wordt steeds menselijker. De oren krijgen meer vorm en zitten bijna op de definitieve positie. Op het puntje van de neus ontstaan neusgaten en ook zijn tong en gehemelte ontwikkelen zich. Op de kruin van dat grote hoofdje verschijnen haarzakjes, net als op de rest van het lichaam. Je baby begint met het slikken van vruchtwater en alle vitale organen zitten op hun plek en beginnen te werken.

Jij in week 14 van je zwangerschap

Verliefd stel van 14 weken zwanger zijn blij want vrouw heeft minder last van zwangerschapskwaaltjes

Het tweede trimester is voor veel vrouwen de leukste periode van de zwangerschap. De grootste zorgen liggen achter je aangezien de kans op een miskraam veel kleiner is geworden. Je bent zelf waarschijnlijk helemaal gewend aan het idee dat je zwanger bent en ook je omgeving is op de hoogte. De zwangerschapskwaaltjes zijn bovendien minder erg, je energie komt weer terug en je buik is nog niet zo groot dat deze echt een handicap vormt.

Over je buik gesproken, is dat een zwangerschapsbuikje? Dat kan heel goed, want de bovenkant van je baarmoeder zit nu boven je schaambeen en kan je buik iets naar voren duwen. Met een beetje fantasie zie je dat je zwanger bent. Dit is het eerste echt zichtbare bewijs van een zwangere buik! Zie jij nog niks? Maak je geen zorgen. Die mooie, zwangere buik komt écht nog.

Vrouw probeert Biodermal P-CL-E olie voor de huid

6 tips bij huidkwaaltjes

In samenwerking met Biodermal

Vanaf je tweede trimester neemt de kans op pigmentvlekken en striae toe. Lees hier de beste tips om je huid te verzorgen.

Lees deze tips

Tip bij 14 weken zwanger

14 weken zwanger tip kraamverzorgende regelen

Nu het eerste trimester erop zit, is het een mooi moment om kraamzorg te regelen. Als je dit op tijd regelt, ben je er zeker van dat je ingeschreven staat en weet het kraambureau ongeveer wanneer ze jou kraamzorg moeten leveren. Kan je dat ook weer van je checklist afstrepen!

Volgende week

15 weken zwanger

Je baby een donslaagje, jij een extra ‘laagje’ kilo’s

Naar 15 weken zwanger