14 weken zwanger

Begin van het tweede trimester en je baby krijgt haar

De ontwikkeling van de embryo na 14 weken zwanger

Na 14 weken zwangerschap begint het tweede trimester. Voor veel vrouwen de leukste periode van hun zwangerschap! Je buik zal vanaf nu hard gaan groeien, net als het haar van je baby.

Je baby is zo groot als een..

Je baby is na 14 weken zwanger zo groot als een citroen
8 cm 45 gram
  • zo groot als een citroen
  • zo zwaar als een pakje zakdoekjes
  • krijgt overal kleine haartjes

Je bent nu..

Je buik na 14 weken zwanger
Uitgerekende datum is tussen 17 en 23 april
  • 98 tot 104 dagen zwanger
  • in je vierde maand
  • in het tweede trimester

Je baby in week 14 van je zwangerschap

De kleine sportieveling in je baarmoeder is bijna constant in beweging als je 14 weken zwanger bent. Bewoog hij aan het einde van het eerste trimester nog schokkerig, zijn bewegingen zijn nu steeds soepeler en vloeiender. Hij heeft zelfs de kracht en coördinatie om zijn tenen en vingers te sturen. Dankzij hersenimpulsen worden ook zijn gezichtsspieren getraind. Zo kan het dat hij fronst of een grimas trekt.

De groei vindt in de 14e week van je zwangerschap plaats op je baby’s lieve hoofdje. Hier verschijnt zijn eerste kapsel en ook op de plek van zijn wenkbrauwen groeien haren. Overigens zijn dit niet de enige haren. Zijn hele lichaam wordt bedekt door een vachtje met donshaar dat hem lekker warm houdt. Wees gerust, je zal niet bevallen van een harige baby. Zodra hij een laagje babyvet heeft zal dit hem voldoende beschermen tegen de kou en wordt er afscheid genomen van dit donzen pakje.

Jij in week 14 van je zwangerschap

Verliefd stel van 14 weken zwanger zijn blij want vrouw heeft minder last van zwangerschapskwaaltjes

Het tweede trimester is voor veel vrouwen de leukste periode van de zwangerschap. De grootste zorgen liggen achter je aangezien de kans op een miskraam veel kleiner is geworden. Je bent zelf helemaal gewend aan het idee en je omgeving weet ook dat je zwanger bent. De zwangerschapskwaaltjes zijn bovendien minder erg, je energie komt weer terug en je buik is nog niet zo groot dat deze echt een handicap vormt.

Over je buik gesproken, is dat een zwangerschapsbuikje? Dat kan heel goed, want de bovenkant van je baarmoeder is nu boven je schaambeen en kan je buik ietsjes naar voren duwen. Met een beetje fantasie zie je dat je zwanger bent. Dit is het eerste echt zichtbare bewijs van een zwangere buik! Zie jij nog niks? Even geduld nog, die buik komt er echt wel.

Tip 14 weken zwanger, Compleet Mama van Davitamon

Vitamines en mineralen

In samenwerking met Davitamon

Wanneer je zwanger bent, is je behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen verhoogd. Davitamon Compleet Mama is een complete aanvulling op je voeding en draagt bij aan de ontwikkeling van je baby.

Meer informatie

Tip bij 14 weken zwanger

14 weken zwanger tip kraamverzorgende regelen

Heb jij de termijnecho gehad? Dan is dit een mooi moment om de kraamzorg te regelen. Zo weet het kraambureau alvast wanneer ze jou ongeveer kraamzorg zullen moeten leveren en weet jij zeker dat je ingeschreven staat.

Volgende week

15 weken zwanger

Je baby een donslaagje, jij een extra ‘laagje’ kilo’s

Naar 15 weken zwanger