37 weken zwanger

Voldragen en angstige dromen

Week 37 baby is zo groot als snijbiet
Snijbiet
Je baby bij 37 weken
48,4 cm
37 weken zwanger buik
Je lichaam
  • Deze week

  • Oefenen, oefenen, oefenen

    Je baby gebruikt de laatste weken om nog hard te oefenen op vaardigheden, zoals ademhalen en zuigen.

  • Klaar voor de buitenwereld

    Buiten je baarmoeder kan je kindje nu goed overleven. Toch is nog een paar weken extra ontwikkelen mooi meegenomen.

  • Je broodnodige rust pakken

    Slapen is nu vast een grote uitdaging voor jou. Toch is het goed om te zorgen voor veel rustmomenten. Je hebt het nodig!

lauri
Geschreven door de redactie van 24Baby
Medisch beoordeeld door Lauri Blox-Hanewinckel | Basisarts
Laatste update 18 februari 2022
Je baby is zo groot als een..

Snijbiet

Week-37-baby-zo-groot-als-snijbiet
Gewicht

2675 gram

Lengte

48,4 cm

Je baby bij 37 weken zwanger

Je baby is aan het eind van week 37 van je zwangerschap voldragen. Dat betekent niet dat het groeien klaar is! Ook deze week komt je kindje ongeveer een halve pond aan. Dat blijft de komende weken zo doorgaan. Je baby slaat steeds meer vet op, nu vooral rond de ellebogen en knieën. Na 37 weken zwangerschap is je kleine buikbewoner klaar voor het leven buiten de baarmoeder. Als je kindje nu geboren wordt, is de kans op gezondheidsproblemen heel klein. Gefeliciteerd!

Je baby blijft druk bezig met de voorbereidingen op het leven in een nieuwe omgeving. Zo oefent je kleine nog het ademhalen door vruchtwater ‘in- en uit te ademen’. Ook andere vaardigheden worden nog steeds getraind. Zo oefent je baby de zuigreflex op de duimen. Dit is een goede voorbereiding op de eerste maaltijd straks: jouw moedermelk (of kunstvoeding). Wist je trouwens dat je baby niet alleen met een zuigreflex geboren wordt, maar ook met een zoekreflex? Hierdoor kan je kindje je tepels straks zonder moeite vinden.

3d baby bij 37 weken
24Baby.nl

Heb jij alles al in huis?

Je bevalling komt al in zicht. Hét moment om nog een laatste keer te kijken of je alles al in huis hebt. Doe de check met onze babyuitzetlijst.

Bekijk hier

Jij bij 37 weken zwangerschap

Het duurt nog drie weken tot je uitgerekende datum. Maar omdat je baby aan het eind van deze week voldragen is, mag je vanaf nu thuis bevallen. De voorwaarde is wel dat je zwangerschap zonder problemen verloopt. Ieder moment kan de bevalling nu op gang komen, spannend! Heb jij de eerste tekenen hiervan opgemerkt? Het is ook mogelijk dat je baby het prima vindt in je baarmoeder en nog rustig een aantal weken blijft zitten.

Nu de bevalling eraan komt, is het belangrijk om genoeg rust te pakken. Na de geboorte krijg je waarschijnlijk een tijd lang geen goede nachtrust meer. Helaas slaap je nu misschien ook al slecht. Door je buik is het moeilijk om een comfortabele slaaphouding te vinden. En als je eindelijk in slaap valt, heb je misschien angstige dromen over de bevalling of het ouderschap. Die dromen en angsten zijn begrijpelijk, maar vertrouw op jezelf. Je kan dit! Lukt het slapen ’s nachts niet? Ga dan overdag wat vaker even liggen, daar rust je lichaam ook van uit.

Je buik bij 37 weken zwanger

Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen er deze week uitziet? Bekijk verschillende buikfoto’s bij 37 weken zwanger >>

37 weken zwanger buik
37 weken zwangere buik
buik 37 weken zwanger
buik 37 weken zwanger

Luister de podcast

37 weken zwanger - deel 01

Luister de podcast

37 weken zwanger - deel 02

Jij als partner bij 37 weken zwanger

Bevalt je partner in het ziekenhuis? Dan heb je een autostoel nodig om je baby veilig naar huis te kunnen brengen. Ook als een thuisbevalling op de planning staat, is het slim om een stoeltje in de auto te zetten. Je weet namelijk nooit hoe het loopt. Doe dit nu alvast, ook al duurt het nog even tot de uitgerekende datum er is. Wie weet komt jullie kind eerder dan verwacht.

Tip

Denk alvast na over rust in je kraamweken

Na de bevalling komt er veel op je af. Onder andere kraambezoek. Je bent trots en wil je kleine aan iedereen laten zien. Vergeet alleen niet dat je pasgeboren baby en jij ook rust nodig hebben. Denk er daarom alvast over na hoe je wil omgaan met kraambezoek. Stuur ze bijvoorbeeld alvast deze kraamvisite tips, met een knipoog. Het is slim om in ieder geval de eerste weken niet al te veel bezoek te ontvangen. Zo hebben jullie genoeg tijd en rust om aan elkaar te wennen en samen uit te rusten.

Extra tip: spreek een codewoord af met de kraamverzorgende. Als je moe wordt tijdens bezoek, zeg je dit woord. Je kraamverzorgende weet dan dat het tijd is om het bezoek de deur uit te werken.

Zwanger zijn is...

Bij elke kriebel in je buik denken dat de bevalling begint


Poll

Heb jij het idee dat je de eerste tekenen van je bevalling al voelt?


Volgende week

38 weken zwanger

De laatste details en de eerste moedermelk

38 weken zwanger
38