De ontwikkeling van de embryo na 39 weken zwanger

39 weken zwanger

Witte huid en tekenen van je bevalling
WEEK 38 ZWANGER WEEK 40 ZWANGER

Na 39 weken zwangerschap wordt de huid van je baby steeds witter. Dit komt door de dikkere laag vet en omdat je baby nog geen pigment heeft. De bevalling kan nu ieder moment beginnen, maar kan ook nog even op zich laten wachten. Heb jij de eerste tekenen al opgemerkt?

Je baby is zo groot als een...

Je baby is na 39 weken zwanger zo groot als een watermeloenLengte 50,7 cm
Gewicht
3288 gram
  • zo groot als een watermeloen
  • zo zwaar als een kat
  • de hersenen groeien in hoog tempo

Je bent nu...

Je buik na 39 weken zwanger
Uitgerekend
5 tot 12 juni
  • 267 tot 273 dagen zwanger
  • in je negende maand
  • in het derde trimester

Je baby in week 39 van je zwangerschap

De groeispurt van je baby is achter de rug en zijn groei gaat nu steeds iets minder snel. Niet zo gek als je bedenkt dat het nu wel erg krap wordt in de baarmoeder. Zijn hersenen groeien overigens nog steeds in een hoog tempo. Dit zal ook de eerste jaren van zijn leven het geval blijven.

Was je baby’s huid eerst doorzichtig en daarna roze, nu wordt deze steeds witter. Dit komt voornamelijk door de dikkere laag vet. Zelfs als je een baby met een donkere tint verwacht, is het normaal dat hij wittig wordt geboren. Het pigment is namelijk nog niet ontwikkeld. Dit zal snel na de geboorte gebeuren. Als de vader getint is, hoeft hij dus niet gelijk verhaal te gaan halen bij de melkboer.

Jij in week 39 van je zwangerschap

Vrouw zwemt na 39 weken zwangerschap

Na 39 weken zwangerschap kan je bevalling ieder moment beginnen. De tekenen dat je bevalling gaat beginnen zijn: regelmatige samentrekkingen in je buik, breken van de vliezen, diarree of misselijkheid, bloederig slijm uit je vagina of verlies van de slijmprop. Helaas zijn dit niet erg betrouwbare graadmeters. Het kan na (één van) deze tekenen nog uren, dagen of zelfs weken duren tot de echte weeën beginnen.

Hoewel dit misschien niet meer zo prettig voelt, blijft het belangrijk om voldoende te bewegen. Lopen en fietsen worden steeds lastiger, maar zwemmen blijft goed te doen. Bovendien ontspant het warme water je buik.

Babykleertjes39 weken zwanger, babykleertjes

Fluffy kruippakjes, rompertjes met lieve printjes en de zachtste mutsjes: heerlijk om dat allemaal te shoppen voor je baby! Wij hebben de leukste online shops met babykleding voor je op een rij gezet.

Bekijk babykleding ➝

Tip bij 39 weken zwanger

Denk straks aan je verzekeringen

Verzekeringen aanpassen na geboorte kind

Waarschijnlijk ben je nu niet bezig met je verzekeringen. Begrijpelijk natuurlijk, maar als je gezinssituatie is veranderd, is dit wel belangrijk. Zeker bij je eerste kind moet je dit onder andere aanpassen bij je inboedel-, reis-, rechtsbijstand en aansprakelijkheidsverzekering. Bij je autoverzekering kan het interessant zijn om ook aanvullend een schadeverzekering voor inzittenden af te sluiten. Vergeet je kind na de geboorte ook niet aan te melden bij je zorgverzekering (kinderen zijn tot hun 18de gratis meeverzekerd). Misschien is dit een mooi klusje voor je partner?

ADVERTENTIE