39 weken zwanger

Een krap huisje en voortekenen van je bevalling

Week 39 baby is zo groot als watermeloen
Watermeloen
Je baby bij 39 weken
50 cm
39 weken zwanger buik
Je lichaam
  • Deze week

  • Krap huisje

    Je baby heeft nu nog maar weinig ruimte en zit strak ingepakt in je baarmoeder. Hard groeien is er nu niet meer bij.

  • Kleur bekennen

    Door de groeiende vetlaag onder de huid krijgt de huid van je baby steeds meer kleur.

  • Gerommel in je buik

    Jij kan de eerste tekenen van je bevalling opmerken. Brekende vliezen, de slijmprop verliezen, diarree… Voel je al iets?

lauri
Geschreven door de redactie van 24Baby
Medisch beoordeeld door Lauri Blox-Hanewinckel | Basisarts
Laatste update 18 februari 2022
Je baby is zo groot als een..

Watermeloen

Week 39 baby is zo groot als watermeloen
Gewicht

3140 gram

Lengte

50 cm

Je baby bij 39 weken zwanger

De grootste groeispurt van je baby is achter de rug na 39 weken zwangerschap. Vanaf nu gaat de groei iets minder snel. Niet zo gek als je bedenkt dat er nog maar weinig groeiruimte over is in je baarmoeder. Je kindje zit nu best strak opgerold in je buik. De hersenen groeien nog wel in hoog tempo door. Wist je trouwens dat ze dat de eerste jaren na de geboorte nog blijven doen? Hierdoor bereikt je baby in het eerste jaar enorm veel mijlpalen.

De huid van je baby verandert op de valreep nog. Eerst was deze doorzichtig en daarna roze-rood. Vanaf week 39 van je zwangerschap krijgt de huid steeds meer kleur. Dit komt vooral door de dikkere laag vet. Verwacht je een kindje met een donkere huidskleur? Bij de geboorte wordt je kindje lichter geboren dan de uiteindelijke huidskleur. Het pigment is namelijk nog niet helemaal ontwikkeld. Dit gebeurt wel snel na de geboorte. Hierdoor kan je baby ook geboren worden met blauwe kijkers, maar uiteindelijk bruine ogen krijgen.

3d baby bij 39weken
24Baby.nl

Gratis babydozen en handige producten

Nu je zwanger bent, kan je gratis babydozen aanvragen met handige spullen voor jou en je baby! Wij hebben de leukste babydozen en andere gratis babyproducten op een rij gezet.

Bekijk babydozen

Jij bij 39 weken zwangerschap

Na 39 weken zwangerschap kan je bevalling ieder moment beginnen. Ken je de voortekenen van je bevalling al? Denk aan regelmatige samentrekkingen in je buik, het breken van de vliezen, diarree of misselijkheid, bloederig slijm uit je vagina of het verliezen van de slijmprop. Helaas zijn dit niet allemaal betrouwbare tekens. Het kan na sommige van deze tekenen nog uren, dagen of zelfs weken duren tot de echte weeën beginnen en je gaat bevallen. Alleen het breken van de vliezen is een duidelijk begin van je bevalling.

Voel jij je nog goed? Veel vrouwen zijn rond week 39 wel een beetje klaar met zwanger zijn. Die zware buik, het wachten, de kwaaltjes… Gelukkig hoef je nog maar even vol te houden. Over kwalen gesproken: heb jij last van klachten als hoofdpijn, wazig of dubbel zien, pijn in je bovenbuik of ineens veel vocht vasthouden? Dan is het goed om je verloskundige te bellen. Dit kunnen namelijk tekenen zijn van pre-eclampsie. Ook zo laat in de zwangerschap kan dit nog ontstaan. Je verloskundige kan je urine checken en je bloeddruk meten om te kijken of je dit hebt.

Je buik bij 39 weken zwanger

Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen er deze week uitziet? Bekijk verschillende buikfoto’s bij 39 weken zwanger >>

39 weken zwangere buik
buik 39 weken zwanger
c083a9f8-39-weken-zwanger-buik-meg
c083a9f8-39-weken-zwanger-buik-meg

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Luister de podcast

39 weken zwanger

Jij als partner bij 39 weken zwanger

Krijgt jullie baby borstvoeding of flesvoeding na de geboorte? Het is goed om hier samen met je partner over na te denken en de voor- en nadelen op een rij te zetten. Wat de keuze ook is, zorg dat je poedermelk in huis hebt. Soms gaat borstvoeding geven niet (meteen) zoals verwacht. Je kan dan kunstvoeding als bijvoeding geven. Het is fijn als je hier niet halsoverkop naar op zoek moet.

To do

Zwanger zijn is...

Uitkijken naar een blind date waarvan je zeker weet dat de liefde van je leven ontmoet


Quiz

Hoeveel procent van de vrouwen bevalt op de uitgerekende datum?


Volgende week

40 weken zwanger

De week van dé datum!

40 weken zwanger
40

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app