41 weken zwanger

Je baby te laat, jij de nodige afleiding

Week 41 baby is zo groot als jackfruit
Jackfruit
Je baby bij 41 weken
51,1 cm
41 weken zwanger buik
Je lichaam
  • Deze week

  • Uitgerekende datum voorbij

    Je baby blijft wat langer zitten dan de uitgerekende datum. Hij of zij is niet de enige. Ongeveer de helft van de baby’s komt ‘te laat’.

  • Bevalling opwekken

    Er kunnen verschillende dingen geprobeerd worden om je bevalling op gang te brengen. Strippen kan een eerste stap zijn.

  • Tijd uitzitten

    Je kan helaas niet vooruitspoelen naar het moment van de bevalling. Wel kan je tijdens het wachten leuke dingen doen. Dan lijkt de tijd misschien sneller te gaan.

lauri
Geschreven door de redactie van 24Baby
Medisch beoordeeld door Lauri Blox-Hanewinckel | Basisarts
Laatste update 18 februari 2022
Je baby is zo groot als een..

Jackfruit

Week-41-baby-zo-groot-als-jackfruit
Gewicht

3580 gram

Lengte

51,1 cm

Je baby bij 41 weken zwanger

Je baby vermaakt zich blijkbaar goed in je buik en heeft besloten om daar wat langer dan de uitgerekende datum te blijven hangen. Dit is niks om je zorgen over te maken. Ongeveer de helft van alle baby’s wordt namelijk na de uitgerekende datum geboren. Meestal is dit niet schadelijk voor je baby of voor jou. En heel eerlijk… misschien is je baby juist wel op tijd. Je kan namelijk ook zeggen dat de uitgerekende datum niet juist was. Dit blijft tenslotte een soort schatting.

In week 41 van je zwangerschap groeit je baby niet zo veel meer. Gelukkig maar, de bevalling is al zwaar genoeg! Bij een geboorte na 41 weken kan de huid van je baby wat droog en rood zijn en schilferen. Dit komt doordat de beschermende vernix voor een groot deel weg is. Ook kan het gezicht er wat verfrommeld uitzien doordat het zo krap is in je baarmoeder. Dit laatste zie je trouwens ook bij baby’s die op tijd geboren zijn. Al deze dingen trekken gelukkig vanzelf weer bij.

3d baby bij 41 weken
24Baby.nl

Download gratis de 24Baby-app!

Als je dan toch aan het wachten bent.. Wist je dat 24Baby ook een app heeft? Volg je zwangerschap, vind de perfecte babynaam en vind steun en advies bij andere (aanstaande) moeders op het forum.

Direct downloaden

Jij bij 41 weken zwangerschap

Je telt al maanden af naar je uitgerekende datum: de dag dat je kleine geboren wordt en je hem of haar eindelijk kan knuffelen. En als die dag dan eindelijk daar is… gebeurt er niks. Je zit met een enorme buik op de bank te wachten. Waarschijnlijk weet je dat maar 5 procent van de zwangere vrouwen echt op de uitgerekende datum bevalt, maar je bent zo benieuwd naar je baby! Met je verloskundige kan je de mogelijkheden bespreken om je bevalling op te wekken. Zo kan je verloskundige je strippen om de boel op gang te brengen. Dit werkt helaas niet meteen en niet bij iedereen. De kans bestaat dus dat je nog even geduld moet hebben.

Helaas kunnen we de tijd niet sneller laten gaan. Dat betekent niet dat je geen leuke dingen meer kan doen. Sommige dingen gaan niet zo makkelijk meer. Maar een kop thee drinken met je moeder of vrienden kan vast nog wel. Blijf dus gewoon afspreken. Niemand zal boos zijn als je afzegt omdat je bevalling is begonnen. Want één ding staat vast: dat moment komt binnen nu en twee weken!

Je buik bij 41 weken

41 weken zwanger buik
41 weken zwangere buik
buik 41 weken zwanger
buik 41 weken zwanger

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Jij als partner bij 41 weken zwanger

Nu de uitgerekende datum voorbij is, lijkt iedere dag misschien drie keer zo lang te duren voor je partner. Probeer haar daarom af te leiden, zodat de tijd wat sneller gaat. Houd bijvoorbeeld een filmmarathon of een spelletjesavond. Ook leuk: uitgebreid de keuken induiken en thuis uit eten gaan. Als jullie kind er is, hebben jullie waarschijnlijk even geen tijd voor uitgebreide kooksessies…

Tip

Maak een afspraak met je omgeving

Jij bent niet de enige die ongeduldig is. Ook je omgeving wacht op je kleine wonder. Het is een fijne gedachte dat zoveel mensen met je meeleven. Toch kan je ook gek worden van alle berichten en belletjes. Spreek daarom af dat geen bericht, geen nieuws is. Zodra je baby geboren is, zal je iedereen op de hoogte brengen.

Zwanger zijn is…

Je hoogzwangere buik als bijzettafeltje gebruiken


Poll

Ben je helemaal zeker over de naam voor je baby?


Volgende week

42 weken zwanger

Nu écht de laatste loodjes

42 weken zwanger
42

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app