33 weken zwanger

Dag schokdempers, hallo zwangerschapsdementie

De ontwikkeling van de embryo na 33 weken zwanger

Iedere week lijken de schopjes van je baby harder aan te komen. Dit komt niet alleen doordat hij groter en sterker wordt, maar ook doordat er minder ruimte is tussen je baby en je baarmoederwand. Het vruchtwater hielp lang de ‘klappen’ op te vangen, maar na 33 weken wordt dat steeds lastiger. Dag schokdempers! Het voordeel is dat jij ondertussen zo vergeetachtig bent, dat je deze klappen niet lang herinnert.

Je baby is zo groot als een..

43,3 cm 1863 gram
  • zo groot als een ananas
  • zo zwaar als een poppenwagen
  • maakt onderscheid tussen dag en nacht

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 6 en 12 maart
  • 231 tot 237 dagen zwanger
  • in je achtste maand
  • in het derde trimester

Je baby in week 33 van je zwangerschap

De zintuigen van je baby blijven zich ontwikkelen en werken steeds beter. Hij hoort jouw stem en die van anderen steeds duidelijker. Versterk je band met je baby door tegen je buik te praten. Je baarmoederwand en je huid worden steeds dunner, dus vanaf 33 weken zwangerschap kan ook licht van buiten in je baarmoeder komen. Je baby kan nu onderscheid maken tussen dag en nacht. Reken er overigens maar niet op dat hij iets met deze kennis doet in zijn eerste weken (of zelfs maanden) buiten de baarmoeder. Toch ontwikkelt je kleine nu al zijn eigen slaappatroon.

Na 33 weken zwangerschap neemt je baby waarschijnlijk meer plek in je baarmoeder in dan het vruchtwater. Dit betekent dat de stootkussens langzaam verdwijnen. Zijn lieve schopjes lijken nu eerder op de harde trappen van een kickbokser. Zijn eigen bescherming wordt gelukkig wel beter nu hij zijn eigen stootkussentjes (lees: vetlagen) aanlegt.

Jij in week 33 van je zwangerschap

Vrouw van 33 weken zwanger schrijft alles op want ze heeft last van zwangerschapsdementie

Heb je het idee dat je nu al niet meer weet waar de bovenstaande alinea’s over gingen? Dat kan heel goed, aangezien veel vrouwen tijdens hun zwangerschap plotseling vergeetachtig worden. Zelfs als je normaal goed georganiseerd bent, kan je nu de simpelste dingen vergeten. Dit wordt ook wel zwangerschapsdementie genoemd. Maar dat mag je gelijk vergeten, of was dat al gebeurd? Het goede nieuws is dat je een paar maanden na de bevalling weer je oude geheugen terug hebt. Wist je trouwens dat het hersenvolume van vrouwen afneemt tijdens de zwangerschap?

Je buik kan na 33 weken zwangerschap zo groot zijn, dat ook het ongemak toeneemt. Als je loopt, lijk je wel een waggelend eendje. Met het extra gewicht en veranderde zwaartepunt, verlies je ook eerder je evenwicht. Het lijkt bovendien alsof je maar geen lekkere houding kan vinden om in te zitten of liggen. Laten we het over het slapen nog maar niet hebben. Wees gerust, je bent niet de enige en het duurt niet (heel) lang meer!

Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen er deze week uitziet? Bekijk verschillende buikfoto’s bij 33 weken zwanger >>

Baby ligt in voedingskussen met relaxhoes van Ilmaha

Handig: tover jouw voedingskussen om tot babynestje

In samenwerking met Ilmaha

Met de relax hoes van Ilmaha tover je jouw zwangerschaps- of voedingskussen om tot een heerlijk zacht babynestje. Hier kan je kleine lekker in ontspannen, slapen (onder toezicht) of spelen. Zo heb je ook veel langer plezier van je voedingskussen!

Bekijk hier

Tip bij 33 weken zwanger

Vader tilt autostoeltje met pasgeboren baby uit auto

Na 33 weken zwangerschap heb je normaal gesproken nog wel een aantal weken te gaan. Toch is het verstandig om alvast een autostoeltje in je auto klaar te zetten. Het moment van de bevalling komt iedere week dichterbij en het kan zomaar gebeuren dat je baby te vroeg komt. Als je na een ziekenhuisbevalling met je auto naar huis gaat, is een autostoeltje verplicht. Je kan het stoeltje dus beter een paar weken te vroeg in je auto hebben staan, dan dat je hier na de geboorte halsoverkop iets voor moet regelen. Bekijk trouwens ook meteen je autoverzekering.

Volgende week

34 weken zwanger

Groeiende nagels en zwangerschapsverlof

Naar 34 weken zwanger