33 weken zwanger

Schopjes worden schoppen en zwangerschapsdementie

Met de week lijken de schopjes van je baby harder aan te komen. Dit komt niet alleen doordat hij groter en sterker wordt, maar ook door de verminderde hoeveelheid vruchtwater. Het vruchtwater helpt mee de ‘klappen’ op te vangen, maar na 33 weken zwangerschap wordt de hoeveelheid hiervan steeds kleiner. Het voordeel is dat jij ondertussen zo vergeetachtig bent, dat je je deze klappen niet al te lang herinnert.

Je baby is zo groot als een..

Je baby is na 33 weken zwanger zo groot als een ananas
43,3 cm 1900 gram
  • zo groot als een ananas
  • zo zwaar als een poppenwagen
  • maakt onderscheid tussen dag en nacht

Je bent nu..

Je buik na 33 weken zwanger
Uitgerekende datum is tussen 1 en 7 oktober
  • 231 tot 237 dagen zwanger
  • in je achtste maand
  • in het derde trimester

Je baby in week 33 van je zwangerschap

Je baby’s zintuigen blijven zich ontwikkelen en werken steeds beter. Hij hoort jouw stem en die van anderen steeds duidelijker. Versterk je band met je baby door tegen je buik te praten. Doordat de baarmoederwand en je huid steeds dunner worden, kan ook licht van buiten in je baarmoeder komen. Je baby kan nu dus onderscheid maken tussen dag en nacht. Reken er overigens maar niet op dat hij iets met deze kennis doet in zijn eerste weken (of zelfs maanden) buiten de baarmoeder.

Na 33 weken zwangerschap neemt je baby waarschijnlijk meer plek in je baarmoeder in dan het vruchtwater. Dit betekent dat de stootkussens ook langzaam zijn verdwenen. Zijn lieve schopjes lijken daarom nu eerder schoppen. Zijn eigen bescherming wordt gelukkig wel beter nu zijn immuunsysteem hem (tot zekere hoogte) kan beschermen tegen infecties.

Jij in week 33 van je zwangerschap

Vrouw heeft last van zwangerschapsdementie na 33 weken zwangerschap

Heb je het idee dat je nu al niet meer weet waar de bovenstaande alinea’s over gingen? Dat kan heel goed, aangezien veel vrouwen tijdens hun zwangerschap plots vergeetachtig worden. Zelfs als je normaal goed georganiseerd bent kan je nu de simpelste dingen vergeten. Dit wordt ook wel zwangerschapsdementie genoemd. Maar dat mag je gelijk vergeten, of was dat al gebeurd? Het goede nieuws is dat je een paar maanden na de bevalling weer je oude geheugen terug hebt.

Je buik is na 33 weken zwangerschap zo groot dat ook het ongemak toeneemt. Als je loopt, lijkt het meer op waggelen. Met het extra gewicht en veranderde zwaartepunt, verlies je ook eerder je evenwicht. Het lijkt bovendien alsof je maar niet lekker kan zitten of liggen. Laten we het over het slapen nog maar niet eens hebben. Maar wees gerust, je bent niet de enige en het duurt niet (heel) lang meer!

Tip 33 weken zwanger, vitamine D en K voor je baby

Vitamine D en K voor je baby

In samenwerking met Davitamon

Na de geboorte, heeft je baby vitamines en mineralen voor een goede ontwikkeling, met name vitamine D en K zijn belangrijk. Davitamon heeft speciaal voor baby’s vitamine D en K olie, in een handige duoverpakking met gratis babylepeltje.

Meer informatie

Tip bij 33 weken zwanger

Autostoeltje is nodig na ziekenhuisbevalling

Na 33 weken zwangerschap heb je normaal gesproken nog wel een aantal weken te gaan. Toch is het verstandig om vast een autostoeltje in je auto klaar te zetten. Het moment van de bevalling komt iedere week dichterbij en het kan zo zijn dat je baby te vroeg komt. Als je na een ziekenhuisbevalling met je auto naar huis gaat is een autostoeltje verplicht. Je kan dus beter het autostoeltje een paar weken te vroeg in je auto hebben staan, dan dat je hier na de geboorte iets voor moet regelen. Bekijk hier een overzicht van de veiligste autostoeltjes.

Volgende week

34 weken zwanger

Groeiende nagels en zwangerschapsverlof

Naar 34 weken zwanger