De ontwikkeling van de embryo na 5 weken zwanger

5 weken zwanger

Overtijd en de zwangerschapstest
WEEK 4 ZWANGER WEEK 6 ZWANGER

Bij een normale menstruatiecyclus zou je aan het begin van deze week ongesteld worden. Aangezien je 5 weken zwanger bent, ben jij deze week voor het eerst overtijd. De eerste zwangerschapssymptomen heb je mogelijk gemist, maar nu begint alles er toch op te wijzen dat je zwanger bent. Gelukkig is dit ook de week dat je een zwangerschapstest kan afnemen. Deze week krijgen veel vrouwen dus de bevestiging van hun zwangerschap.

Je baby is zo groot als een...

Je baby is na 5 weken zwanger zo groot als een maanzaadjeLengte 3 mm
Gewicht
< 1 gram
  • zo groot als een maanzaadje
  • zo licht als een veertje
  • lijkt op een piepklein kikkervisje

Je bent nu...

Je buik na 5 weken zwanger
Uitgerekend
27 februari tot 6 maart
  • 29 tot 35 dagen zwanger
  • in je tweede maand
  • in het eerste trimester

Je baby in week 5 van je zwangerschap

Het embryo lijkt op dit moment op een piepklein kikkervisje, maar ontwikkelt zich in een razend tempo. Dit kikkervisje heeft al een hoofd, rug en….staart (wees gerust, deze wordt later een onderdeel van de rest van het lichaam). Het hart en de bloedsomloop zijn de eerste onderdelen die functioneren. Gelijktijdig worden de hersenen en ruggenmerg gevormd.

Het is op dit moment al niet meer voor te stellen dat het embryo ooit 1 bevruchte eicel was. Aan het begin van week 5 bestaat het embryo namelijk al uit 125.000 cellen.

Jij in week 5 van je zwangerschap

Na 5 weken zwanger kan je een zwangerschapstest afnemen

Deze week doet zich misschien wel het duidelijkste zwangerschapssymptoom voor, je bent overtijd. Daarnaast is het niveau van het zwangerschapshormoon (hCG) in je lichaam hoog genoeg om je vermoedens te testen met een zwangerschapstest. Het is nu overduidelijk dat je lichaam zich aanpast aan de nieuwe situatie.

De test is positief, maar er zijn ook mindere kanten. De zwangerschapssymptomen worden steeds heftiger. Je hebt last van stemmingswisselingen en voelt je uitgeput. Naast alle heftige emoties die bij een zwangerschap horen, werkt je lichaam dus ook al niet mee.

Hoewel je op een roze wolk zit, kan de onzekerheid ook steeds groter worden. Zal je wel een goede moeder zijn? Is het niet te vroeg? Daarnaast willen veel stellen de zwangerschap nog even stil te houden, je draagt nu dus ook een groot geheim met je mee. Een cocktail van emoties, terwijl je ook nog last hebt van die verdomde zwangerschapssymptomen… Grrr!

Vitamines en mineralenTip 5 weken zwanger, vitamines en mineralen

Wanneer je zwanger wilt worden of zwanger bent, is je behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen verhoogd. Davitamon heeft voor iedere fase van de zwangerschap een specifiek product ontwikkeld.

Meer informatie ➝

Tip bij 5 weken zwanger

Doe een zwangerschapstest!

Vrouw wacht op uitslag van zwangerschapstest.

Als je het stuk hierboven hebt gelezen, dan is het waarschijnlijk wel duidelijk dat je in deze week kan testen of je echt zwanger bent. Maar mocht je iedere week alleen de tip lezen: vanaf deze week is een zwangerschapstest betrouwbaar! Dus hup, haal een test in huis en doe je plasje (iets waar je deze periode weinig problemen mee zal hebben).

ADVERTENTIE