18 weken zwanger

Ontwikkeling van het zenuwstelsel en rugpijn

Bij je baby ontwikkelt het zenuwstelsel zich verder. Hierdoor werken zijn zintuigen steeds beter en kan hij dus straks ook pijn voelen. Laat dat nu precies het gevoel zijn dat jij in je rug voelt. Niet zo vreemd natuurlijk met die steeds groter wordende buik na 18 weken zwangerschap.

Je baby is zo groot als een..

Je baby is na 18 weken zo groot als een paprika
13,5 cm 200 gram
  • zo groot als een paprika
  • zo zwaar als een portemonnee
  • kan nu gapen wanneer hij moe is

Je bent nu..

Je buik na 18 weken zwanger
Uitgerekende datum is tussen 18 en 24 december
  • 126 tot 132 zwanger
  • in je vierde maand
  • in het tweede trimester

Je baby in week 18 van je zwangerschap

Dacht jij dat zwanger zijn vermoeiend was, het leven van een foetus is anders ook knap vermoeiend. Om dat te onderstrepen kan je baby nu gapen. Met een beetje geluk kan je dit zelfs zien tijdens een pretecho. Gelukkig is gapen niet het enige dat hij doet. Hij is ook aan het draaien, schoppen en rollen. Heb je zijn eerste schopje al gevoeld?

Ondertussen ontwikkelt het zenuwstelsel zich verder. De zenuwen worden nu bedekt met een stof genaamd myeline. Deze stof zorgt ervoor dat boodschappen via de zenuwen veel sneller worden doorgegeven. De zenuwen in de hersenen worden verder gespecialiseerd in de verschillende zintuigen (zicht, gehoor, reuk, smaak en tast).

Jij in week 18 van je zwangerschap

Lage rugpijn na 18 weken zwanger

Je bent nu de fase voorbij dat mensen twijfelen of je gewoon wat kilo’s bent aangekomen of dat je zwanger bent. Op je buik staat immers nog net niet geschreven ‘Hallo, ik ben zwanger!’. In je kledingkast is ondertussen je meeste kleding vervangen door positiekleding. Niet zo gek als je bedenkt dat je baarmoeder nu ongeveer even groot is als een meloen!

Door deze steeds groter wordende baarmoeder, verschuift je zwaartepunt. Je onderrug wordt naar voren getrokken, terwijl je buik aan de voorkant uitsteekt. Alsof dat niet genoeg is voor rugpijn, worden in deze fase je gewrichten soepeler. Niet zo vreemd dat je af en toe het idee hebt dat je van rug hebt geruild met een gepensioneerde stratenmaker.

18 weken zwanger, kraampakket Natalis

Kraampakket

Of je nu thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen: een kraampakket is altijd nuttig om in huis te hebben. Zo ben je altijd goed voorbereid op je bevalling.

Naar kraampakket

Tip bij 18 weken zwanger

Na 37 weken mag je thuis bevallen

Nederland is één van de weinige westerse landen waar vrouwen de keuze hebben om thuis te bevallen, in andere landen moet je vaak naar het ziekenhuis. Bij medische complicaties is het wel verplicht om in het ziekenhuis te bevallen. Ongeveer 25% van de vrouwen bevalt thuis. Naast het ziekenhuis en thuis, kan je ook nog overwegen te bevallen in een geboortehuis. Als je twijfelt waar je wilt bevallen, kan je dit bespreken met je verloskundige.

Volgende week

19 weken zwanger

Je baby een beschermlaag, jij een zwangerschapsstreep

Naar 19 weken zwanger