Vrouw met baby in haar armen is bevallen in een geboortecentrum

In een geboortecentrum of geboortehuis kan je in een huiselijke omgeving bevallen met de zekerheid van een ziekenhuis in de buurt. Wat kan je verwachten van een geboortehuis en wanneer mag je er bevallen?

Wat is een geboortecentrum of geboortehuis?

Een geboortecentrum of geboortehuis is een alternatief voor een poliklinische bevalling als je niet thuis kan of wil bevallen. Je eigen verloskundige begeleidt je bevalling en de voorzieningen zijn over het algemeen niet anders dan thuis. Soms is er wel een speciaal bevalbad aanwezig. In enkel centra heb je qua pijnstilling de mogelijkheid om lachgas of een TENS te gebruiken.

Vaak bevindt een geboortecentrum zich op het terrein van een ziekenhuis of zelfs binnen dezelfde muren. Treden er tijdens of na de bevalling gezondheidsproblemen op? Dan ben je binnen korte tijd op de juiste plek. Medische zorg is dus dichtbij.

Een geboortecentrum wordt ook wel een geboortehuis, geboortehotel of bevalcentrum genoemd. Dit verschilt van een kraamhotel of kraamkliniek. In een geboortecentrum verblijf je na de bevalling meestal nog maar enkele uren. In een kraamhotel kan je ook een deel van je kraamtijd doorbrengen.

Wanneer kan je bevallen in een geboortecentrum?

Een geboortecentrum is alleen bedoeld voor een poliklinische bevalling. Je mag hier dus alleen bevallen als je geen medische indicatie hebt en je in principe ook thuis zou kunnen bevallen. De bevalling wordt niet begeleid door een gynaecoloog of klinisch verloskundige, maar door je eigen verloskundige en kraamverzorgende. Is er een medische noodzaak is om in het ziekenhuis te bevallen? Dan mag je niet bevallen in een geboortecentrum.

Je bevalling in een geboortehuis

Bij een bevalling in een geboortecentrum of geboortehuis gebeurt eigenlijk niets anders dan bij een thuisbevalling. Zodra je denkt dat de bevalling is begonnen, bel je de verloskundige. Zij komt (meerdere keren) bij je langs om te kijken hoe ver je bent. Wanneer je de eerste centimeters ontsluiting door bent, geeft ze aan dat het tijd is om naar het geboortecentrum te gaan. Daar vindt de rest van de bevalling plaats.

De verloskamers zijn zo huiselijk mogelijk ingericht. Soms zijn kamers zelf in een bepaald thema ingericht. Vaak is er een bank, tafeltje en een eigen badkamer en kan je er je favoriete muziek draaien.

Voor- en nadelen geboortecentrum

Bevallen in een geboortecentrum heeft voor- en nadelen.

Voordelen Nadelen
Er is een huiselijke sfeer, vergelijkbaar met een hotel Niet alle kosten worden door je zorgverzekeraar vergoed
Je kan je eigen wensen doorgeven, bijvoorbeeld voor muziek Je moet met weeën de deur uit
Soms zijn er meer mogelijkheden voor pijnbestrijding (bad, massage, lachgas) dan thuis Je krijgt mogelijk te maken met een wisseling van de dienst, waardoor je nieuwe gezichten aan je bed krijgt
Als de hulp van een gynaecoloog en/of kinderarts nodig is, is die in de buurt De kans dat je aan de gynaecoloog wordt overgedragen, is wat groter dan thuis

Na je bevalling

Meestal verblijf je na een normaal verlopen bevalling nog enkele uren in het geboortehuis. Je kan even bijkomen en je opfrissen. Als alles goed gaat met jou en je kindje, mag je daarna samen naar huis. In sommige geboortecentra is het wel mogelijk om een deel van je kraamtijd door te brengen. Informeer naar de mogelijkheden bij het geboortecentrum van jouw voorkeur.

Moet je kindje een aantal dagen in het ziekenhuis blijven? Dan kan jij vaak ook wat langer in het geboortecentrum blijven slapen. Soms is het ook mogelijk dat je partner bij je op de kamer slaapt.

Locatie geboortecentrum

Er zijn verschillende geboortecentra in Nederland. Een klein aantal is vrijstaand. Dit betekent dat ze niet in de buurt van een ziekenhuis liggen. Als er problemen zijn, word je per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

De meeste geboortecentra bevinden zich op het terrein van het ziekenhuis of binnen dezelfde muren. De afdeling verloskunde is ergens anders. Wanneer het nodig kan je hier per bed of rolstoel naartoe gebracht worden.

Een paar geboortehuizen zijn direct verbonden aan de afdeling verloskunde van het ziekenhuis. Je bent dan al op de juiste plek wanneer je hulp van een gynaecoloog of kinderarts nodig hebt.

Kosten geboortecentrum

De kosten voor een poliklinische bevalling kunnen verschillen per geboortecentrum. Vraag daarom vooraf wat de kosten voor een bevalling zijn. Vaak zijn de kosten overigens gelijk aan die van een poliklinische bevalling in het ziekenhuis. Bij een poliklinische bevalling betaal je een eigen bijdrage van maximaal €440,45 (2023), behalve als je een aanvullende zorgverzekering hebt die de eigen bijdrage dekt.