13 weken zwanger

Eerste trimester, check! Je baby groeit 'rustig' verder

De ontwikkeling van de embryo na 13 weken zwanger

Dit is de laatste week van het eerste trimester. Dat betekent het einde van de zware eerste 13 weken met vervelende zwangerschapskwaaltjes, onzekerheid en geheimen. Ondertussen gaat je baby onverstoorbaar verder met zijn ontwikkeling.

Je baby is zo groot als een..

6,7 cm 25 gram
  • zo groot als een perzik
  • zo zwaar als een plakje kaas
  • kan vuistjes maken met zijn handen

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 21 en 27 april
  • 91 tot 97 dagen zwanger
  • in je derde maand
  • in het eerste trimester

Je baby in week 13 van je zwangerschap

In de 13e week van je zwangerschap maakt je baby weer grote sprongen in zijn ontwikkeling. De maag ontwikkelt zich snel en begint zelfs al met het produceren van spijsverteringssappen. Daarnaast begint het spijsverteringsstelsel met het oefenen van de samentrekkingen die straks nodig zijn voor het verteren van voedsel. De darmen die eerst in een holte in de navelstreng groeiden, verhuizen nu naar de buik.

Ook de nieren zijn hard aan het werk en maken vanaf de 13e week van je zwangerschap urine aan. De plasjes van je baby komen in het vruchtwater terecht. Wordt de kleine een jongen, dan gaan zijn testikels testosteron aanmaken. Verder maakt het beenmerg witte bloedcellen aan. Dat is maar goed ook, want zodra je baby de veilige baarmoeder heeft verlaten, heeft hij deze hard nodig als verdediging tegen ziektekiemen.

Jij in week 13 van je zwangerschap

Man legt hand op buik van vrouw die 13 weken zwanger is

Dit is de laatste week van het eerste trimester en dat is om verschillende redenen goed nieuws. Niet alleen zitten de eerste 13 weken erop, de kans op een miskraam is nu ook veel kleiner dan in het begin van je zwangerschap. Daarnaast zitten veel vrouwen nu weer stukken beter in hun vel!

Hoewel sommige vrouwen ook in het tweede trimester nog last hebben van ochtendmisselijkheid, is de kans groot dat je klachten verdwijnen of in ieder geval minder worden. Nu je geen last meer hebt van een draaiende maag, kan je weer genieten van eten. Kom maar door met dat ijs! Helaas laat je niet alle zwangerschapskwaaltjes in het eerste trimester achter. De kans is groot dat je ook de komende maanden om de haverklap je blaas moet legen.

Heb jij al stiekem de eerste babyspulletjes gekocht of wil je daar liever nog even mee wachten? Wat je uiteindelijk allemaal nodig hebt, vind je in deze uitgebreide uitzetlijst.

Naviva kraamzorg legt baby op verschoningskussen

Heb jij je kraamzorg al geregeld?

In samenwerking met Naviva Kraamzorg

Hoewel je kraamtijd nog ver weg lijkt, is het goed om tijdig kraamzorg te regelen. Zo ben je verzekerd van goede zorg na je bevalling. Benieuwd hoe het zit met de kosten in 2020, vergoedingen en de zorg die je krijgt?

Lees hier meer

Tip bij 13 weken zwanger

Vrouw is 13 weken zwanger en verteld lachend aan haar collega's op werk dat ze zwanger is

Heb jij een baan? Wettelijk gezien moet je uiterlijk 3 weken voor ingang van je zwangerschapsverlof aan je werkgever vertellen dat je zwanger bent. Voor je werkgever is het meestal prettiger als je dit al eerder doet. Er is dan namelijk meer tijd om vervanging te regelen en de zaken anders te plannen. Maar ook voor jezelf is het prettiger. Je hoeft niet rond te lopen met een ‘geheim’ én je werkgever kan (en moet!) rekening houden met je zwangerschap.

Volgende week

14 weken zwanger

Begin van het tweede trimester en je baby krijgt haar

Naar 14 weken zwanger
Website van het Jaar 2020

Help ons met je stem

We zijn genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Stemmen is binnen een minuut gedaan. Help jij ons met je stem?

Stem nu