13 weken zwanger

Nieuw trimester, nieuwe energie

Week 13 baby is zo groot als perzik
Perzik
Je baby bij 13 weken
6,7 cm
13 weken zwanger buik
Je lichaam
  • Deze week

  • Urine aanmaken

    De ontwikkeling van je baby blijft snel gaan. Vanaf nu gaan de nieren bijvoorbeeld urine aanmaken.

  • Meer energie

    Nu je in het tweede trimester zit, is de kans groot dat je meer energie krijgt en minder last hebt van kwaaltjes.

  • De 13-wekenecho

    Rond deze week kan je de 13-wekenecho laten doen. Hierbij kijkt de verloskundige naar mogelijke afwijkingen.

lauri
Geschreven door de redactie van 24Baby
Medisch beoordeeld door Lauri Blox-Hanewinckel | Basisarts
Laatste update 7 februari 2022
Je baby is zo groot als een..

Perzik

3 maanden zwanger baby is zo groot als een perzik
Gewicht

25 gram

Lengte

6,7 cm

Je baby bij 13 weken zwanger

Rond week 13 van je zwangerschap maakt je baby grote sprongen in de ontwikkeling. De maag ontwikkelt zich snel en begint zelfs al met het maken van spijsverteringssappen. Daarnaast beginnen de spieren van de maagwand het samentrekken te oefenen. Deze bewegingen zijn straks nodig voor het verteren van voedsel.

Ook de nieren zijn hard aan het werk. Vanaf deze week van je zwangerschap maken ze urine. De plas van je baby komt in het vruchtwater terecht. Je kleine slikt dit vanaf volgende week ook weer in. Dit klinkt misschien gek, maar eigenlijk is het een goede manier van hergebruiken. Krijg je een jongen? Dan gaan zijn testikels nu testosteron aanmaken. Verder is het beenmerg gestart met het maken van witte bloedcellen. Dat is maar goed ook, want deze afweercellen verdedigen je baby tegen ziekteverwekkers. En zodra je baby de veilige baarmoeder heeft verlaten, zijn die hard nodig.

3d baby bij 13 weken
24Baby.nl

In samenwerking met Naviva Kraamzorg

Niet vergeten: kraamzorg aanvragen!

Wil je verzekerd zijn van goede zorg na je bevalling? Dan is het slim om voor de 16e zwangerschapsweek kraamzorg aan te vragen. Wil je meer weten over de zorg die je krijgt en de kosten?

Lees hier meer

Jij bij 13 weken zwangerschap

Je zit in de eerste week van het tweede trimester. Dat is om verschillende redenen goed nieuws. Nu de eerste 13 weken erop zitten, is de kans op een miskraam veel kleiner geworden. Ook zit je waarschijnlijk beter in je vel en ben je minder moe. Je zin in seks kan terugkomen, en zelfs een stuk sterker dan voor je zwangerschap. Dit komt doordat je zwangerschapshormonen nu in evenwicht zijn. Daarnaast is je vagina extra goed doorbloed. Heb jij niet meer zin? Ook dat is normaal. Het verschilt namelijk per persoon.

Sommige vrouwen houden in het tweede trimester nog last van (ochtend)misselijkheid. Toch is de kans groot dat je klachten verdwijnen of minder worden. Als je geen last meer hebt van een draaiende maag, kan je weer genieten van eten. Kom maar door met dat ijs! Helaas laat je niet alle zwangerschapskwaaltjes in het eerste trimester achter. Je blijft om de haverklap je blaas legen, je borsten blijven gevoelig en verstopping ligt op de loer.

Wist je dat er deze week weer een echo op de planning staat? De 13 wekenecho is een vroege gezondheidsscreening voor je baby. Iedereen krijgt deze aangeboden. Je verloskundige kijkt tijdens deze echo naar mogelijke lichamelijke afwijkingen. Sommige afwijkingen kunnen zo eerder worden opgespoord. Dit geeft meer tijd voor aanvullend onderzoek, moeilijke beslissingen of een behandeling.

Je buik bij 13 weken zwanger

Wil je weten hoe de buik van andere zwangere vrouwen er deze week uitziet? Bekijk verschillende buikfoto’s bij 13 weken zwanger >>

13 weken zwangere buik
buik 13 weken zwanger
13 weken zwanger buik
13 weken zwanger buik

Luister de podcast

13 weken zwanger

Jij als partner bij 13 weken zwanger

Nu het eerste trimester voorbij is, krijgt je partner hopelijk wat minder last van kwaaltjes. De kans is bijvoorbeeld groot dat de misselijkheid minder wordt of verdwijnt. Reden om te proosten! Sla daarom wat alcoholvrije biertjes in om een gezellige avond te borrelen. Verdiep je meteen even in wat je partner wel en niet mag eten, als je dat nog niet gedaan hebt. Ook leuk: samen mocktails maken.

Tip

Ontdek wat je rechten zijn op de werkvloer

Werken als je zwanger bent kan pittig zijn. Zeker als je last hebt van zwangerschapssymptomen. Gelukkig heb je als zwangere werknemer rechten die ervoor zorgen dat je veilig kan blijven werken. Denk aan extra pauze en vrijstelling van overuren. Als je werkgever weet dat je zwanger bent, kan hij of zij hier op letten bij je taken. Ontdek hier welke rechten je tijdens je zwangerschap hebt >>

Zwanger zijn is...

Boos worden op je partner. Zomaar. Zonder reden.


Quiz

Waar of niet waar: veel brandend maagzuur vergroot de kans op een baby met veel haar.


Volgende week

14 weken zwanger

Je baby een groot hoofd, jij een klein buikje

14 weken zwanger
14