De ontwikkeling van de embryo na 13 weken zwanger

13 weken zwanger

Einde eerste trimester, je baby groeit 'rustig' verder
WEEK 12 ZWANGER WEEK 14 ZWANGER

Dit is de laatste week van het eerste trimester. Dat betekent het einde van de zware eerste 13 weken met vervelende zwangerschapskwaaltjes, onzekerheid en geheimen. Ondertussen gaat je baby onverstoorbaar verder met zijn ontwikkeling.

Je baby is zo groot als een...

Je baby is na 13 weken zwanger zo groot als een perzikLengte 7,4 cm
Gewicht
23 gram
  • zo groot als een perzik
  • zo zwaar als een plakje kaas
  • kan nu lekker duimen

Je bent nu...

Je buik na 13 weken zwanger
Uitgerekend
4 tot 11 november
  • 85 tot 91 dagen zwanger
  • in je derde maand
  • in het eerste trimester

Je baby in week 13 van je zwangerschap

Tot deze week groeiden alle baby’s ongeveer even snel, vanaf nu gaat iedere foetus op zijn eigen tempo verder. In verhouding is het hoofd nog steeds ongeveer de helft van het gehele lichaam. Bij de bevalling zal dit rond een kwart zijn. Vooral het lichaam zal de komende twee trimesters dus hard groeien om de verhoudingen recht te trekken.

De darmen die eerst in een holte in de navelstreng groeiden verhuizen naar de buik. De stembanden worden ontwikkeld, zodat ze direct na de geboorte kunnen worden gebruikt. En wat zal je blij zijn als je hem voor het eerst hoort huilen! Of dat na een paar maanden nog steeds zo is laten wij in het midden.

Verder worden mini-botten gevormd in de armen en benen. Je kleine is nu zelfs in staat om zijn duim in zijn mond te stoppen en te duimen. Schattig hè?! Op de vingertoppen worden vingerafdrukken gevormd. Als je een meisje krijgt, heeft zij al 2 miljoen eicellen in haar eierstokken.

Jij in week 13 van je zwangerschap

Weer genieten van eten na 13 weken zwanger

Dit is de laatste week van het eerste trimester en dat is om verschillende redenen goed nieuws. Niet alleen zitten de eerste 13 weken erop, de kans op een miskraam is nu ook veel kleiner dan in het begin van je zwangerschap. Daarnaast zit jij ook weer stukken beter in je vel!

Hoewel sommige vrouwen ook in het tweede trimester nog last hebben van ochtendmisselijkheid, is de kans groot dat je klachten verdwijnen of in ieder geval minder worden. Nu je geen last meer hebt van een maag die lijkt te draaien kan je ook weer genieten van eten. Kom maar door met dat ijs! Helaas laat je niet alle zwangerschapskwaaltjes in het eerste trimester achter, ook de komende maanden zal je om de haverklap je blaas moeten legen.

Win: Maxi-Cosi Pebble PlusShoptip 13 weken zwanger, baby&tiener winactie

Bij Baby&Tiener Megastore maak je nu elke maand kans op een Maxi-Cosi Pebble Plus! De Maxi-Cosi Pebble Plus voldoet aan de nieuwste i-Size norm. Wil je meer informatie of een demo? Laat je dan adviseren door de productspecialisten van Baby&Tiener in één van de Megastores.

Klik en doe mee ➝

Tip bij 13 weken zwanger

Op je werk vertellen dat je zwanger bent

Op werk vertellen dat je 13 weken zwanger bent

Wettelijk gezien moet je uiterlijk 3 weken voor je verlof ingaat aan je werkgever vertellen dat je zwanger bent. Voor je werkgever is het uiteraard prettiger als je dit een stuk eerder doet. Er is dan namelijk meer tijd om een vervanger te regelen voor tijdens jouw verlof. Daarnaast kan je het beter zelf vertellen dan dat het via via bekend wordt of doordat je buik het verraadt. Bijkomend voordeel is dat je werkgever nu ook rekening kan (en moet) houden met jouw zwangerschap. Lees meer over werken tijdens je zwangerschap.

ADVERTENTIE