2 weken zwanger

De bevruchting en op reis

Bevruchting bij 2 weken
De bevruchting
  • Deze week

  • Moment suprême: de bevruchting

    Deze week smelten de eicel en zaadcel samen en begint je zwangerschap echt.

  • Mogelijke innesteling

    De bevruchte eicel reist naar de baarmoeder. Na 6 tot 12 dagen is de reis klaar en nestelt het bolletje cellen zich in.

  • Nog geen symptomen

    Je zwangerschap is begonnen, maar hier merk je nog niets van. Nog even geduld hebben voor de eerste symptomen!

lauri
Geschreven door de redactie van 24Baby
Medisch beoordeeld door Lauri Blox-Hanewinckel | Basisarts
Laatste update 2 februari 2022

Je baby bij 2 weken zwanger

Volgens de telling ben je nu 2 weken zwanger. Dit komt doordat de eerste dag van je laatste menstruatie het beginpunt is van je zwangerschap. Toch begint deze week je zwangerschap pas echt. Deze week is het namelijk zover: de spermacel bevrucht de eicel. De samensmelting van deze cellen heet de conceptie. Het duurt nog even voordat jij het kan zien, maar het geslacht van je baby ligt nu al vast. Dit ligt namelijk opgeslagen in het DNA van de samengesmolten eicel en zaadcel. De bevruchte eicel wordt nu zygote genoemd.

Als je 2 weken zwanger bent, gaat de zygote op reis. De reis begint bij de plek van de bevruchting (de eileider) en eindigt in de baarmoeder. Onderweg deelt de zygote zich snel tot een heel kleine bal van cellen, de blastocyste. Tussen de zes en twaalf dagen na de bevruchting nestelt de blastocyste zich in de baarmoederwand in.

3D animatie van de bevruchting van een eicel
24Baby.nl

Ovulatietesten

Met een ovulatietest stel je jouw meest vruchtbare dagen vast. Zo vergroot je de kans om snel zwanger te worden. Bestel vandaag en je hebt de testen morgen in huis!

Bestel online

Jij bij 2 weken zwangerschap

Er gebeurt een heleboel in je lichaam, maar daar merk je nog niet veel van. Je hebt nog geen last van zwangerschapssymptomen in week 2. Van het moment van de bevruchting en de celdelingen voel je namelijk niets.

Wel merk je mogelijk iets van de innesteling. Deze gebeurt volgende week. Soms gaat de innesteling samen met een lichte bloeding, ook wel de innestelingsbloeding genoemd. Je kan dit verwarren met je normale ongesteldheid. Het duurt daarom misschien nog even voordat je ontdekt dat je zwanger bent. Heb je een innestelingsbloeding en herken je deze? Dan is dit vaak het eerste zwangerschapssymptoom.

Jij als partner bij 2 weken zwanger

Er breken spannende weken aan voor jullie. Als de bevruchting gelukt is, kunnen jullie dit over een paar weken terugzien in een positieve zwangerschapstest. De Niet OngesteldheidsDag (NOD) is de eerste dag dat een test betrouwbaar is. Willen jullie de test samen doen? Schrijf deze datum dan op in je agenda. Lees je ook alvast in over de innestelingsbloeding. Bij een geslaagde bevruchting kan je partner deze volgende week al tegenkomen.

To do

Zwanger zijn is...

Je steeds afvragen of je iets wel of niet mag eten


Poll

Drink jij nog alcohol?


Volgende week

3 weken zwanger

Innestelingsbloeding en zwangerschapshormonen

3 weken zwanger
3