vrouw twijfelt tussen innestelingsbloeding en menstruatie

Als je probeert zwanger te worden, is bloed het laatste dat je in je onderbroek wilt aantreffen. Toch kan een lichte bloeding juist betekenen dat je zwanger bent. Bij de innesteling van de bevruchte eicel kan er namelijk wat innestelingsbloed vrijkomen. Veel vrouwen twijfelen of ze een innestelingsbloeding hebben of dat hun menstruatie begonnen is. Wat is een innestelingsbloeding en hoe herken je het?

Een innestelingsbloeding betekent dat je zwanger bent, terwijl je menstruatie juist blijk geeft van het tegenovergestelde. Bovendien kunnen ze ongeveer gelijktijdig voorkomen. Als je rond je menstruatieperiode licht bloedverlies hebt, is het dus niet zo gek dat je je afvraagt of je zwanger bent of niet.

Wat is een innestelingsbloeding?

Een innestelingsbloeding is één van de eerste zwangerschapssymptomen. Het kan ontstaan wanneer de bevruchte eicel, die in dit stadium blastocyste wordt genoemd, zich hecht aan de baarmoederwand. Een aantal cellen van de blastocyste ‘boren’ zich in de wand van de baarmoeder en zetten zo het toekomstige embryo vast aan de wand. Dit wordt de innesteling genoemd. Tijdens de innesteling kan een bloedvaatje in het baarmoederslijmvlies geraakt worden, wat zorgt voor een kleine bloeding. Omdat je baarmoedermond tijdens je vruchtbare periode een beetje open staat, vloeit dit bloed via je vagina naar buiten.

Innesteling berekenen: wanneer innestelingsbloeding?

Een mogelijke innestelingsbloeding volgt een paar dagen tot een week na de innesteling. De innesteling vindt in je menstruatiecyclus plaats tussen de 6 en 12 dagen na je ovulatie, gemiddeld rond de 9e dag. Je kan de innesteling berekenen door 9 dagen op te tellen bij je meest recente ovulatiemoment, of 5 dagen af te trekken van de dag dat je ongesteld zou moeten worden. Dan kom je ongeveer uit bij het moment van de innesteling. Als je rond dit moment bloedverlies hebt, kan het om een innestelingsbloeding gaan.

Als je wilt weten hoe je je ovulatie kan berekenen, ga dan naar onze ovulatietool of koop een ovulatietest bij je drogist of apotheek.

Kenmerken en symptomen innestelingsbloeding

  • De duur van een innestelingsbloeding varieert van een paar uur tot een paar dagen.
  • De hoeveelheid bloed die je verliest is meestal klein: het kan verschillen tussen een paar druppels en een lichte menstruatie-achtige bloeding.
  • De kleur kan variëren van roze/rood tot bruin. Een donkere kleur komt vaker voor, omdat het wat langer kan duren voor de bloeddruppels je vagina verlaten. Het gaat dan om ‘oud bloed’.
  • Sommige vrouwen voelen een krampachtige pijn rond de periode van innesteling, de innestelingspijn. Als je in de dagen hierna licht bloedverlies hebt, kan dit duiden op een innestelingsbloeding. Overigens kan innestelingspijn ook verward worden met menstruatiekramp, hoewel innestelingspijn vaak minder hevig is.

Geen innestelingsbloeding? Geen nood!

Lang niet alle zwangere vrouwen krijgen te maken met een innestelingsbloeding. Het komt vaker niet voor dan wel. Slechts 20 tot 30% van de zwangeren ervaart dit symptoom. Het is trouwens ook goed mogelijk dat je de bloeding niet opmerkt, omdat je maar enkele druppeltjes lichtroze of lichtbruin bloed verliest. Als je geen innestelingsbloeding krijgt of opmerkt, zegt dit nog niks over of je wel of niet zwanger bent.

Innestelingsbloeding of menstruatie?

Om je te helpen bij het onderscheid tussen een innestelingsbloeding of je menstruatie, hebben we de belangrijkste verschillen voor je in een tabel gezet.

Zeker weten of je zwanger bent

Als je licht bloedverlies hebt rond het moment dat je menstruatie zou moeten beginnen, kan het verwarrend zijn of je wel of niet zwanger bent. Je kan dan het beste een zwangerschapstest doen. Soms is het bij de innestelingsbloeding nog niet te meten of je zwanger bent. Als het resultaat negatief is, wacht dan af hoe de bloeding zich ontwikkelt in de periode dat je ongesteld zou moeten zijn. Als je menstruatie niet komt, kan je na een aantal dagen nogmaals een zwangerschapstest uitvoeren.

Andere oorzaken voor bloedverlies

Een innestelingsbloeding duidt dus op een zwangerschap, een menstruatie duidt erop dat je niet zwanger bent. Het zijn twee oorzaken voor bloedverlies in je menstruatiecyclus. Na een positieve zwangerschapstest zijn er nog een aantal andere redenen voor bloedverlies. Als je zwanger bent en je verliest bloed, kan dit bijvoorbeeld duiden op een miskraam, maar ook op een ontsteking of een poliep. Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts.