De ontwikkeling van de embryo na 42 weken zwanger

42 weken zwanger

Extra alert en eventueel de bevalling inleiden
WEEK 41 ZWANGER

Nog steeds hier? Even volhouden nog bikkel, het duurt nog maximaal een week! Als je baby deze week niet zelf komt, zal de bevalling na 42 weken worden ingeleid. Het voordeel dat je baby zo laat wordt geboren, is dat hij vlak na zijn geboorte waarschijnlijk lekker alert is!

Je baby is zo groot als een...

Je baby is na 42 weken zwanger zo groot als rabarberLengte 51,7 cm
Gewicht
3685 gram
  • zo groot als rabarber
  • zo zwaar als een flamingo
  • is waarschijnlijk lekker alert

Je bent nu...

Je buik na 42 weken zwanger
Uitgerekend
15 tot 22 mei
  • 288 tot 294 dagen zwanger
  • in je tiende maand
  • in het derde trimester

Je baby in week 42 van je zwangerschap

Na 42 weken zwangerschap lijkt je baby de baarmoeder nog steeds niet te willen verlaten. De verloskundige zal de gezondheidstoestand van je baby (en jou) goed in de gaten houden. Indien nodig kan je verder worden onderzocht in het ziekenhuis. Daar wordt onder andere gekeken naar je baby, de placenta en de hoeveelheid vruchtwater.

Als je baby nu geboren wordt is de kans aanwezig dat zijn huidje droog is of schilfert. Dit is gelukkig tijdelijk en wordt veroorzaakt doordat de vettige laag die zijn huid tegen het vruchtwater beschermde al een tijdje niet meer wordt aangemaakt. Baby’s die laat worden geboren hebben mogelijk langer haar, vaak iets langere nagels en zijn alerter dan baby’s die rond de uitgerekende datum zijn geboren. Nog even dus en dan word je met grote ogen aangekeken door je baby!

Jij in week 42 van je zwangerschap

Vrouw kust na 42 weken zwangerschap haar baby

Dit is echt de laatste week van je zwangerschap! Of je baby komt zelf of je bevalling zal worden ingeleid. Een bevalling inleiden betekent dat deze kunstmatig op gang wordt gebracht. Dit gebeurt altijd als je meer dan 42 weken zwanger bent of als hier medische redenen voor zijn. Het inleiden is altijd in het ziekenhuis en onder de verantwoordelijkheid van een gynaecoloog.

Voor jou voelt het alsof je flink overtijd bent, maar officieel heet dit pas zo als je meer dan 42 weken zwanger bent. Dit wordt ook post-term genoemd. Minder dan 5% van de zwangere vrouwen bevalt overigens na 42 weken. En als je alleen kijkt naar de vrouwen bij wie de uitgerekende datum is vastgesteld met een termijnecho, is dit percentage nog lager. Als je uitgerekende datum door middel van de eerste dag van je laatste menstruatie is berekend zit daar namelijk een foutmarge in. Zeker bij een onregelmatige cyclus. In werkelijkheid ben je dan misschien niet eens overtijd, maar is je uitgerekende datum onjuist.

LuiersShop 42 weken zwanger, maandbox luiers

Na 42 weken zwangerschap is de kans groot dat je baby groter is dan gemiddeld. Mogelijk worden luiers maat 1 al wat krap, het kan daarom verstandig zijn vast een maat groter in te slaan. Met deze maandbox zit je voorlopig goed en het wordt nog thuisbezorgd ook!

Bestel online ➝

Tip bij 42 weken zwanger

De bevalling een beetje helpen?

Na 42 weken zwanger de bevalling op gang brengen

Er zijn geen bewezen methoden waarmee je zelf de bevalling kan opwekken, maar er zijn wel dingen die je kunt proberen om de bevalling een duwtje in de rug te geven. Zo schijnen een goede vrijpartij en het masseren van de tepels te helpen. Lees meer tips over het opwekken van de bevalling. Helaas zijn deze tips geen zekerheid voor succes, maar waarom niet proberen als je toch ongeduldig zit te wachten?

ADVERTENTIE