42 weken zwanger

Nu écht de laatste loodjes

Week 42 baby is zo groot als rabarber
Rabarber
Je baby bij 42 weken
52 cm
42 weken zwanger buik
Je lichaam
 • Deze week

 • Extra controle

  Heeft je baby je buik nog steeds niet verlaten? Dan houdt de verloskundige jullie extra goed in de gaten.

 • Lekker wakker

  Vanaf nu is je kind waarschijnlijk goed wakker na de geboorte. Ook is de huid wat droger en het haar wat langer.

 • Over de datum

  Nu je 42 weken zwanger bent, ben je overtijd. Dit gebeurt bij 5 tot 10 procent van de zwangerschappen.

 • Inleiden of niet?

  Hoe langer je baby blijft zitten, hoe groter de kans dat je ingeleid wordt. Dit gebeurt in het ziekenhuis.

lauri
Geschreven door de redactie van 24Baby
Medisch beoordeeld door Lauri Blox-Hanewinckel | Basisarts
Laatste update 18 februari 2022
Je baby is zo groot als een..

Rabarber

Je baby is na 42 weken zwanger zo groot als rabarber
Gewicht

3700 gram

Lengte

52 cm

Je baby bij 42 weken zwanger

Wil je baby bij 42 weken zwangerschap de baarmoeder nog steeds niet verlaten? Dan houdt de verloskundige jouw gezondheid en die van je baby goed in de gaten. Als het nodig is, word je onderzocht in het ziekenhuis. Daar wordt onder andere gekeken naar je baby, de placenta en de hoeveelheid vruchtwater. Soms draagt de verloskundige de zorg over aan een gynaecoloog.

Als je baby nu geboren wordt, zijn het haar en de nagels mogelijk iets langer. De huid kan droog of geschilferd zijn. Dit is gelukkig tijdelijk. De vettige laag die de huid tegen het vruchtwater beschermde, is nu bijna helemaal door de huid opgenomen. Hierdoor kan de huid wat uitdrogen. Ook is je kleine waarschijnlijk wakkerder dan baby’s die rond de uitgerekende datum geboren worden. Nog even en dan word je met grote ogen aangekeken. Zucht.

3d baby bij 42 weken
24Baby.nl

Vader op komst

Willem Bisseling bereidt mannen op een eerlijke en geestige manier voor op het vaderschap. Vader op komst staat boordevol handige tips, checklists en grappige verhalen.

Bestel boek

Jij bij 42 weken zwangerschap

Dit is écht de laatste week van je zwangerschap! Of je baby komt zelf, of je bevalling wordt ingeleid. Een bevalling inleiden betekent dat deze op gang wordt gebracht. Dit gebeurt meestal als je rond de 42 weken zwanger bent of als hier medische redenen voor zijn. Soms is vliezen breken genoeg. Ook is het mogelijk dat er een infuus met oxytocine nodig is om de weeën op te wekken. Het inleiden gebeurt altijd in het ziekenhuis, onder de verantwoordelijkheid van een gynaecoloog.

Bij 42 weken zwangerschap voelt het alsof je al weken overtijd bent. Toch heet het officieel pas zo als je langer dan 42 weken zwanger bent. Dit wordt ook wel serotiniteit of overdragenheid genoemd. Ongeveer 5 tot 10 procent van de zwangerschappen duurt langer dan 42 weken. Als je uitgerekende datum is vastgesteld met een termijnecho, is de kans om overtijd te gaan nog kleiner. Is je uitgerekende datum alleen berekend met de eerste dag van je laatste menstruatie? Dan is er ruimte voor fouten in deze berekening. Zeker bij een onregelmatige cyclus is dit zo. Je bent dan misschien niet eens overtijd, maar je uitgerekende datum klopt niet precies. De telling: het blijft ingewikkeld.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Jij als partner bij 42 weken zwanger

Jullie geduld wordt op de proef gesteld. Jij vindt het vast heel spannend om te moeten afwachten en niks te kunnen doen om de bevalling op gang te brengen. Voor je partner zijn dit extra zware weken. Nadenken en fantaseren over de tijd na de bevalling kan helpen. Denk bijvoorbeeld na over wie jullie als eerste willen ontvangen als kraambezoek. En hoe jullie kraambezoek willen aanpakken in de eerste periode. Dit geeft wat afleiding en dan hoef je hier straks minder over na te denken.

Tips

Je weet dat je hoogzwanger bent als…

Je elk belletje begint met ‘nee, het is nog niet begonnen’


Poll

Heb jij geprobeerd om zelf je bevalling op te wekken?


Volgende week

Baby 0 weken oud

Eindelijk je baby in je armen!

Baby 0 weken oud