hoogzwangere vrouw wacht op bevalling, bevalling opwekken

Negen maanden lang heb je zitten wachten. Familie en vrienden houden je bewegingen angstvallig in de gaten, want het kan elk moment beginnen. Eindelijk is dan je uitgerekende datum daar. Alleen die weeën komen maar niet. Wat een anticlimax! Hoe kan je zelf proberen je bevalling op te wekken?

De uitgerekende datum voorbij

Er bestaan nogal wat theorieën over hoe je zelf de bevalling kan opwekken. Dit zijn eigenlijk allemaal bakerpraatjes. Voor geen van deze middeltjes is er bewijs dat ze helpen bij het opwekken van de bevalling. Maar als je voorbij de uitgerekende datum bent, wil je misschien kijken of je de boel een eindje op weg kan helpen. Met deze negen tips kan je proberen om de bevalling op te wekken.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

1. Bevalling opwekken met strippen

Strippen is een manier om de natuur een handje te helpen die wel is bewezen. De verloskundige probeert hiermee de bevalling op te wekken. Ze brengt haar vingers in de baarmoedermond naar binnen. Rondom het hoofdje van je baby maakt ze voorzichtig ronddraaiende bewegingen. Zo scheidt ze de vliezen van de baarmoederwand rondom de baarmoedermond. Hiervoor moet je wel al een beetje ontsluiting hebben. Door het losmaken van de vliezen maakt je lichaam prostaglandine aan. Dit stofje versnelt de ontsluiting en brengt de weeën op gang.

2. Bevalling opwekken met seks

Tegen het einde van je zwangerschap kan je proberen de bevalling op te wekken met een goede vrijpartij. Een orgasme laat de baarmoeder namelijk samentrekken. Omdat tijdens een wee je baarmoeder ook samentrekt, wordt soms gezegd dat je hiermee de bevalling op gang kan brengen. Ook bevat sperma het stofje prostaglandine, dat hier ook voor zorgt. Let wel op: als je vliezen gebroken zijn, mag je niet vrijen vanwege het gevaar op een ontsteking. Daarnaast heb je op dit moment misschien ook helemaal geen zin in seks

3. Bevalling opwekken door je tepels te masseren

Normaal gesproken zet de bevalling de melkproductie in gang. Maar wist je dat je ook kan proberen om het andersom in te zetten? Door je tepels te masseren, maakt je lichaam oxytocine aan. Oxytocine wekt weeën op. Ook laat onderzoek zien dat tepelmassage de bevalling kan versnellen. Je moet er wel even goed voor gaan zitten, want met een kleine vijf minuten ben je er niet. Een kwartier tot drie uur per dag zou genoeg moeten zijn. Misschien wil je partner je hier een handje bij helpen?

4. Bevalling opwekken met ananas

Misschien de bekendste onder de bakerpraatjes en populair in grootmoeders tijd: een ananas eten om de bevalling op te wekken. In ananas, en dan vooral in het hart ervan, zit namelijk kinine. Dit schijnt de bevalling op te kunnen wekken. Je moet er wel flink wat van eten voordat het voor weeën kan zorgen.

5. Bevalling opwekken met bitter lemon of tonic

Al sinds lange tijd wordt bitter lemon of tonic gebruikt om de bevalling op te wekken. Dit gebeurt om dezelfde reden als het eten van ananas. De kinine in deze drankjes geeft ze hun bittere smaak. Maar ook voor bitter lemon en tonic geldt dat je er meer van moet drinken dan je op kan om ervoor te zorgen dat het helpt.

6. Bevalling opwekken met een voetreflexmassage

Eentje uit de alternatieve geneeswijzen: voetreflexologie. Dit is een massagevorm die ervan uitgaat dat alle zenuwbanen in je lichaam ergens op je voeten uitkomen. Prikkel je deze zenuwbanen door je voeten te masseren? Dan ontspant je lichaam en zou je weeën kunnen krijgen.

Aan de binnenkant van je voet zit een drukpunt dat verbonden is met de baarmoeder. Deze zit twee centimeter onder en achter de uitstekende enkelknobbel. Door dit punt te masseren, kan je volgens deze theorie de bevalling in gang zetten.

7. Bevalling opwekken met acupunctuur

Ook acupunctuur zou je bevalling kunnen opwekken. Je krijgt dan aan het begin van week 41 een behandeling en soms later nog een. Tijdens zo’n behandeling worden de energiestromen in je lichaam beïnvloed. Hierdoor zou je bevalling op gang moeten komen. Of acupunctuur echt helpt, is niet zeker. Maar baat het niet, dan schaadt het niet.

8. Bevalling opwekken met pittig eten

Pittig eten laat je darmen flink werken. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat je baarmoeder gaat samentrekken. Maar pittig eten kan ook voor diarree zorgen, en dat is misschien wat minder prettig tijdens de bevalling.

9. Bevalling opwekken door te bewegen

Beweging schijnt in de laatste fase van je zwangerschap de weeën op te wekken. De zwaartekracht zou dan de rest doen. Het is in ieder geval niet verkeerd om te blijven bewegen. Maar of een rondje fietsen over een hobbelweg ook echt helpt om de bevalling op te wekken? Dat blijft de vraag…

Bevalling inleiden

Werken al deze manieren niet? Dan zit er helaas niets anders op dan wachten. Als de bevalling niet vanzelf op gang komt, word je met 42 weken ingeleid in het ziekenhuis. Dit gebeurt soms al eerder. Bijvoorbeeld als er problemen zijn waardoor het belangrijk is dat je eerder bevalt.