hoogzwangere vrouw wacht op bevalling, bevalling opwekken

Negen maanden lang heb je zitten wachten. Familie en vrienden houden je bewegingen angstvallig in de gaten, want het kan elk moment beginnen. Eindelijk is dan je uitgerekende datum daar! Alleen die weeën laten maar op zich wachten. Je gaat je voelen alsof iedereen je verjaardag vergeten is. Wat een anticlimax!

Bevalling inleiden

Met 42 weken word je in het ziekenhuis op medische wijze ingeleid, of als er complicaties zijn waardoor het belangrijk is dat je eerder bevalt.

#13 Thuiskomst na de bevalling

De 50 tips van Nestlé

Je bent nu bezig met de bevalling, maar probeer je ook zoveel mogelijk voor te bereiden op het moment wanneer je je kleintje mee naar huis mag nemen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je koelkast goed gevuld is en dat de babyspulletjes klaarliggen.

De uitgerekende datum voorbij

Er bestaan nogal wat theorieën over hoe je zelf de bevalling kan opwekken. Dit is eigenlijk allemaal oudewijvenpraat. Geen van deze middeltjes hebben een bewezen wetenschappelijk effect op het opwekken van de bevalling.

Maar als je de uitgerekende datum voorbij bent, wil je misschien proberen of je de boel een eindje op weg kan helpen. Met deze tips kan je een poging doen om zelf de bevalling op te wekken.

Bevalling opwekken met seks

Tegen het einde van je zwangerschap kan je proberen de bevalling op te wekken door seks te hebben met je partner. Een orgasme laat de baarmoeder samentrekken. Aangezien een wee het samentrekken van de baarmoeder is, wordt beweerd dat je hiermee de bevalling op gang kan brengen. Daarnaast bevat sperma een hormoon, prostaglandine, dat dit ook doet. Let wel op: seks als je vliezen zijn gebroken mag niet vanwege infectiegevaar.

Bevalling opwekken door je tepels te stimuleren

Normaal gesproken bevordert de bevalling de melkproductie, maar je kan ook proberen om het andersom in te zetten. Het stimuleren van je tepels door te masseren of te zuigen bevordert de aanmaak van oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat weeën opwekt.

Bevalling opwekken met ananas

Een ananas, en dan voornamelijk het hart er van, bevat kinine. Kinine schijnt een stimulerende werking te hebben op de bevalling. Je zal er echter flink wat van moeten eten voor het aantoonbaar effect heeft.

Bevalling opwekken met bitter lemon of tonic

Om dezelfde reden als ananas wordt bitter lemon of tonic van oudsher gebruikt om de bevalling op te wekken. De kinine in deze drankjes geeft ze hun bittere smaak. Ook van bitter lemon en tonic geldt dat je er meer van zou moeten drinken dan je op een dag op kan om het effect te kunnen waarnemen.

Bevalling opwekken met een voetreflexmassage

Voetreflexologie is een massagevorm die ervan uitgaat dat alle zenuwbanen in je lichaam ergens op je voeten uitkomen. Door het prikkelen van deze zenuwbanen ontspant je lichaam en krijgt het ruimte om problemen langs die zenuwbanen op te lossen. Aan de binnenkant van je voet, twee centimeter onder en achter de uitstekende enkelknobbel (die wordt de malleolus genoemd), zit een drukpunt dat verbonden is met de baarmoeder. Door deze zelf te masseren kan je contracties op gang brengen.

Bevalling opwekken met pittig eten

Pittig eten stimuleert de darmwerking en zou zo de baarmoeder kunnen stimuleren om ook samen te trekken.

Bevalling opwekken door te bewegen

Beweging schijnt in de laatste fase van de zwangerschap de weeën op te kunnen wekken, en de zwaartekracht zou de rest moeten doen. Het is sowieso niet verkeerd om te blijven bewegen, maar of een rondje fietsen over de kinderkopjes ook echt zou helpen om de bevalling op te wekken blijft de vraag…