vrouw is zwanger en is blij met uitkomst zwangerschapstest

Via een zwangerschapstest kan je vaststellen of je zwanger bent of niet. De voornaamste reden om een zwangerschapstest te doen, is als je overtijd bent (je ongesteldheid uitblijft). Andere aanleidingen om een zwangerschapstest te doen, zijn als je bezig bent om zwanger te worden, onbeschermde seks hebt gehad of als je last hebt van zwangerschapssymptomen. Hoe dan ook is een zwangerschapstest altijd spannend. Wij vertellen je er alles over!

Wanneer kun je een zwangerschapstest doen?

Eerste dag van mijn laatste menstruatie
Lengte van mijn cyclus in dagen
Opnieuw berekenen

Wanneer doe je een zwangerschapstest?

Je kan doorgaans een betrouwbare uitkomst van een zwangerschapstest verwachten vanaf de eerste dag dat je overtijd bent. Meer gevoelige (en doorgaans dus ook duurdere) tests zijn al enkele dagen eerder in staat om de aanwezigheid van het hCG-hormoon te bepalen. Deze tests zijn wel iets minder betrouwbaar.

Iedere urine kan voor een zwangerschapstest worden gebruikt, maar ochtendurine is hiervoor het meest geschikt. Ochtendurine bevat namelijk de hoogste hCG-concentratie. Vermijd het drinken van te veel vocht vlak voor het testen want dit kan het opsporen van het zwangerschapshormoon bemoeilijken.

Hoe werkt een zwangerschapstest?

Een zwangerschapstest meet de aanwezigheid van het zwangerschapshormoon (hCG) in je urine of bloed. Dit hormoon wordt tijdens de zwangerschap door de placenta geproduceerd. Met behulp van een urine-test kun je thuis heel gemakkelijk vaststellen of je zwanger bent. Een bloedonderzoek gaat via het ziekenhuis of je huisarts. De informatie op deze pagina is gericht op de urine-thuistest.

Lees altijd aandachtig de gebruiksaanwijzing van de zwangerschapstest door, aangezien deze per merk kan verschillen. In de basis werken alle zwangerschapstesten wel hetzelfde. Door een strip in de urine te houden kan eenvoudig worden getest of je zwanger bent. Dit kan bijvoorbeeld door de strip een aantal seconden direct in de urinestraal te houden of door de urine op te vangen in een potje en daarna de strip enkele seconden in de urine te houden.

Na een paar minuten kan het resultaat afgelezen worden. De manier waarop dit moet worden afgelezen verschilt eveneens per merk. Er zijn testen beschikbaar die ook aangeven hoeveel weken je ongeveer zwanger bent.

Hoe betrouwbaar is een zwangerschapstest?

De betrouwbaarheid van een zwangerschapstest is afhankelijk van een aantal factoren, maar de meeste merken geven aan dat ze een nauwkeurigheid van 97 tot 99% behalen. Voor 100% betrouwbaarheid is een bloedtest nodig.

Zwangerschapstest positief

Als een zwangerschapstest positief is, betekent dit doorgaans dat je zwanger bent. Toch is het ook mogelijk dat een positieve uitslag foutief is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als:

  • De zwangerschap alweer afgebroken is. Doordat er wel sprake was van een zwangerschap zit het hormoon nog wel in het lichaam.
  • De test niet goed is uitgevoerd. Lees de gebruiksaanwijzing daarom altijd goed door voordat je de test uitvoert.

Zwangerschapstest negatief

Als een zwangerschapstest negatief is, betekent dit doorgaans dat je niet zwanger bent. Maar ook een negatieve uitslag kan foutief zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als:

  • Er te vroeg is getest. Hierdoor is er nog niet voldoende hormoon aangemaakt. Vermoed je dat dit het geval is, herhaal de test dan een paar dagen later.
  • Er te veel vocht is ingenomen. Door te veel vocht wordt de urine dusdanig verdund dat er onvoldoende hormoon in de gebruikte urine zit voor een positieve test. Dit kan worden voorkomen door te testen met ochtendurine, deze is normaal gesproken namelijk meer geconcentreerd.
  • De test niet goed is uitgevoerd. Lees voor een correcte uitvoering van de test dan ook de gebruiksaanwijzing goed door.

Waar kan je een zwangerschapstest kopen?

Je kan een zwangerschapstest kopen bij iedere apotheek of drogist en bij sommige supermarkten. Ook kun je zwangerschapstesten online bestellen, dit kan onder andere bij Bol.com. De meeste zwangerschapstesten kosten rond de € 5 per stuk.

Zwanger, en nu?

Maak na een positieve zwangerschapstest een afspraak met een verloskundige. Zij zal vertellen hoe nu verder. Het is ook verstandig om je huisarts op de hoogte te brengen van je zwangerschap. Zo kan hier rekening mee worden gehouden bij eventueel medicijngebruik.

Daarnaast is het belangrijk goed op je voeding te letten als je zwanger bent. Volg onder andere de onderstaande adviezen op voor een gezonde zwangerschap:

Ben je benieuwd wanneer je bent uitgerekend? Bereken dan je uitgerekende datum via onze tool. Via de zwangerschapskalender kan je zien in welke week van je zwangerschap je zit en wat er iedere week gebeurt.