23 weken zwanger

Je baby meer vet, jij meer vocht

Week 24 baby is zo groot als maiskolf
Maïskolf
je baby bij 23 weken
28,8 cm
23 weken zwanger buik
Je lichaam
 • Deze week

 • Gezonde toet

  De grammen vliegen eraan bij je baby. Het laagje babyvet zorgt ervoor dat je kindje er met de dag gezonder uitziet.

 • Betere oren

  De oren van je baby gaan steeds beter werken. Zing jij weleens liedjes voor je kleine buikbewoner?

 • Smeren, smeren, smeren…

  Door zwangerschapshormonen kan je vlekken in je gezicht krijgen. Het enige dat echt helpt: zonnebrandcrème smeren.

 • Opgezwollen enkels

  Extra vocht in je bloedbaan kan voor opgezwollen voeten en enkels zorgen. Gelukkig verdwijnt dit na de bevalling weer.

lauri
Geschreven door de redactie van 24Baby
Medisch beoordeeld door Lauri Blox-Hanewinckel | Basisarts
Laatste update 9 februari 2022
Je baby is zo groot als een..

Maïskolf

Je baby is na 23 weken zwanger zo groot als een maiskolf
Gewicht

532 gram

Lengte

28,8 cm

Je baby bij 23 weken zwanger

Tot nu toe was je baby nog een mager wezentje. Daar komt vanaf week 23 van je zwangerschap langzaam verandering in. Jij bent namelijk niet de enige die in deze periode flink aankomt. Ook bij je baby vliegt het gewicht eraan. Vanaf nu tot het einde van je zwangerschap ontwikkelt je kleine een laag babyvet. Dit betekent het einde van ingevallen wangen en het begin van een gezonde toet.

Heb je toevallig een hond die regelmatig blaft? Dan kan je baby dit nu horen, net als andere harde geluiden. Op deze manier went je kindje alvast aan het geblaf. Ook jouw stem en die van je partner zijn nu duidelijk te horen voor de kleine bewoner van je baarmoeder. Luister je veel naar bepaalde muziek? Dan helpt dit straks misschien ook om je baby rustig te krijgen. Je baby herkent de muziek dan van de baarmoederperiode. Weet je nog dat je baby dol is op jouw lichaamsgeluiden? Het geeft hem een veilig gevoel, ook na je bevalling. Daarom zitten in verschillende babyspeeltjes en babymobiles baarmoedergeluiden, die je aan kan zetten als je kleine onrustig is.

3d baby bij 23 weken
24Baby.nl

Logo Medela
In samenwerking met Medela

Zwangerschaps- of voedingsbeha?

Een zwangerschapsbeha kan steun en comfort geven voor je groeiende borsten. Weet je al dat borstvoeding wil gaan geven? Dan kan je ook voor een voedingsbeha kiezen. De beha's van Medela zijn rekbaar, comfortabel en geven steun. Voor de nacht zijn er speciale slaapbeha's.

Vergelijk de mogelijkheden

Jij bij 23 weken zwangerschap

Je kan in je zwangerschap last krijgen van donkere vlekken in je gezicht. Dit heet een zwangerschapsmasker of melasma. De pigmentvlekken zitten vooral rond je neus, wangen, ogen en voorhoofd. Deze kwaal wordt veroorzaakt door de zwangerschapshormonen en past dus in hetzelfde rijtje als de zwangerschapsstreep en je veranderende tepels. Blijf uit de zon en smeer je in met een hoge factor zonnebrandcrème. Dan kan je het zwangerschapsmasker voorkomen. Extra bescherming tegen de zon is sowieso een goed idee als je zwanger bent. Deze verkoelende tips helpen jou de zomer door te komen.

Is er geen zon en zit je midden in het verkoudheidsseizoen op dit moment? Dan ben je misschien ziek tijdens je zwangerschap. Dit is meestal niet erg. Waar je wel goed op moet letten, is koorts. Hoge koorts tijdens de zwangerschap kan gevaarlijk zijn voor jou en je baby. Met paracetamol kan je koorts gelukkig vaak goed verlagen. Gebruik het korte tijd en slik niet meer dan 3 tot 4 keer per dag 1 of 2 tabletten van 500 mg. Helpt dit niet of twijfel je? Neem dan contact op met je huisarts of verloskundige. Ook bij deze lijst symptomen kan je het beste meteen aan de bel te trekken.

Je draagt waarschijnlijk al een tijdje positiekleding. Maar nu lijken ook je schoenen steeds krapper te zitten. Dat kan kloppen! Je enkels en voeten kunnen flink opzwellen. Je merkt dit vooral aan het eind van de dag of als het warm is. Dit wordt ook wel oedeem genoemd. Tijdens de zwangerschap komt er extra vocht in je bloedbaan. Heel simpel gezegd zakt het overtollige vocht naar je enkels en voeten. Na de bevalling verdwijnt het weer langzaam. Lees hier wat je tegen vocht vasthouden kan doen>>

Je buik bij 23 weken zwanger

Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen groeit? Bekijk verschillende buiken bij 23 weken zwanger >>

23 weken zwanger buik
23 weken zwangere buik
buik 23 weken zwanger
buik 23 weken zwanger

Luister de podcast

23 weken zwanger

Jij als partner bij 23 weken zwanger

Een kind krijgen is misschien wel de grootste verandering die je in je leven meemaakt. Gelukkig zijn er verschillende zwangerschapscursussen die jou en je partner hierop voorbereiden. Denk aan een cursus Samen Bevallen of een cursus Ouderschap. Kijk samen of jullie zo’n cursus willen volgen en welke het beste bij jullie past.

To do

 • Begin met oefeningen voor je bekkenbodem. Door deze spieren rustig te trainen, kan je urineverlies na je bevalling voorkomen.
 • Denk alvast na of je straks borstvoeding of flesvoeding wil geven. En bespreek dit met je partner als je die hebt.
 • Blijf in beweging. Juist tijdens je zwangerschap is dat heel goed voor je lichaam. Een wandeling of wat baantjes trekken in het zwembad doet al veel.

Zwanger zijn is...

Het hele huis overhoop halen op zoek naar je sleutels, en erachter komen dat je ze in je hand hebt


Quiz

Waar of niet waar: je armen boven je hoofd rekken is slecht voor je baby


Volgende week

24 weken zwanger

Levensvatbaar en een giga baarmoeder

24 weken zwanger
24

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app