23 weken zwanger

Steeds beter gehoor en zwangerschapsmasker

Je baby kan niet alleen jou horen praten, maar hij kan ook harde geluiden van een afstand horen. Na 23 weken is het voor iedereen duidelijk dat je zwanger bent, maar als je pech hebt krijg je een zwangerschapsmasker om dit nog eens extra te benadrukken.

Je baby is zo groot als een..

Je baby is na 23 weken zwanger zo groot als een grapefruit
28,8 cm 550 gram
  • zo groot als een grapefruit
  • zo zwaar als een rugtas
  • voelt jouw bewegingen

Je bent nu..

Je buik na 23 weken zwanger
Uitgerekende datum is tussen 10 en 16 december
  • 161 tot 167 dagen zwanger
  • in je zesde maand
  • in het tweede trimester

Je baby in week 23 van je zwangerschap

Heb je een hond die regelmatig blaft? Dan kan je baby dit, net als andere harde geluiden, horen. Dit is niet erg aangezien hij op deze manier ook gewend raakt aan het blaffen. Na de geboorte zal je baby hierdoor waarschijnlijk minder snel schrikken als je hond om aandacht vraagt. Luister je nu veel naar bepaalde muziek, dan kan het afspelen hiervan je straks helpen bij het rustig krijgen van je baby. Kies dus zorgvuldig je muziek uit deze periode, je kan er wel eens langer naar moeten luisteren dan je denkt.

Het hersengedeelte van je baby dat verantwoordelijk is voor het waarnemen van bewegingen is ontwikkeld. De kleine bewoner van je baarmoeder kan dus actief jouw bewegingen voelen. Bij een dansje op de eerder genoemde muziek zal er nu dus iemand meedansen. Tenzij je hem in slaap wiegt natuurlijk.

Jij in week 23 van je zwangerschap

Zwangerschapsmasker na 23 weken zwanger

Sommige vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap last van donkere vlekken in hun gezicht. Dit staat bekend als zwangerschapsmasker of melasma. De vlekken zitten vooral rond de neus, wangen, ogen en voorhoofd. De oorzaak is ook dit keer weer de hormonen. Een zwangerschapsmasker is vervelend, maar gelukkig niet schadelijk. Meestal verdwijnen de vlekken een paar maanden na de bevalling vanzelf.

Je gewone kleding is al een tijdje vervangen, maar nu lijken ook je schoenen steeds krapper te zitten. Dat kan heel goed kloppen, omdat je enkels en voeten een beetje opgezwollen beginnen te worden. Zeker aan het eind van de dag of als het warm is. Dit wordt ook oedeem genoemd. Tijdens de zwangerschap kan er extra vocht in je bloedbaan komen. Heel simpel gezegd zakt dit overtollige vocht naar je enkels en voeten. Door veel te blijven bewegen kan je de klachten beperken. Ook helpt het om regelmatig even met je voeten omhoog te gaan zitten. Na de bevalling zal het vocht binnen een paar weken verdwijnen.

23 weken zwanger, kraamcadeaus

Kraamcadeaus

Je kraamvisite wil jullie straks verwennen met een mooi kraamcadeau. Geen idee wat je kan vragen? Bekijk hier onze tips voor de leukste kraamcadeaus.

Bekijk kraamcadeaus

Tip bij 23 weken zwanger

Iedereen kan ondertussen aan je buik zien dat je zwanger bent. Als je het geslacht wilde weten, is dit nu bekend. De babykamer is misschien zelfs al helemaal klaar. Het is dus hoog tijd om lekker te gaan shoppen! Gebruik onze handige baby uitzetlijst om te controleren of je alles in huis hebt.

Heb je een beperkt budget? Dan kan je via Marktplaats, op rommelmarkten en in kringloopwinkels vaak veel – zo goed als nieuwe – babyspullen voor een prikje kopen. Bekijk hier meer tips om geld te besparen.

Volgende week

24 weken zwanger

Levensvatbaar en een voetbal

Naar 24 weken zwanger