Zwangere vrouw krijgt voetmassage van haar partner want ze heeft last van vocht vasthouden

Het leven van een zwangere vrouw gaat niet altijd over rozen. Een kwaal waar veel vrouwen last van krijgen, is het vasthouden van vocht. Naast de gebruikelijke zwangerschapskilo’s, kunnen vrouwen 2 tot 3 extra kilo aan vocht vasthouden! Gelukkig trekt dit overtollige vocht na de zwangerschap weer weg.

Symptomen

Vocht vasthouden, ook wel oedeem genoemd, is een klacht waar veel zwangere vrouwen last van hebben. Bijna 80 procent van de zwangere vrouwen krijgt ermee te maken. Vooral in het laatste trimester is het een veelvoorkomende kwaal.

Als je veel vocht vasthoudt zul je dit vooral merken in je benen, enkels en voeten. Aan het eind van de dag kunnen deze flink opgezet zijn. Het vocht zakt dan door de zwaartekracht steeds meer je benen in. Andere lichaamsdelen die kunnen opzwellen zijn de armen, handen en soms ook het gezicht. Een gezwollen gezicht wordt ook wel een ‘vollemaansgezicht’ genoemd.

Oedeem is over het algemeen gemakkelijk te herkennen. Naast dat de huid gezwollen is, voelt deze strak en oncomfortabel aan. Als je met je vinger op de huid drukt, blijft er even een afdruk in de huid aanwezig. Je zult merken dat bij warm weer de zwelling erger wordt.

Ondanks de vervelende klachten, is oedeem over het algemeen geen ernstige aandoening. Na de geboorte van je kindje zullen de klachten steeds minder worden. Het overtollige vocht zal uit zichzelf afgevoerd worden door je lichaam.

Heb je tijdens de zwangerschap last van vocht vasthouden, in combinatie met een verhoogde bloeddruk? Dit kunnen de symptomen zijn van zwangerschapsvergiftiging, een gevaarlijke aandoening voor je baby. Raadpleeg in dat geval gelijk je huisarts.

Oorzaken van oedeem

Vocht vasthouden ontstaat bij een ontregeling in de vochthuishouding van je lichaam. Via je bloedbaan wordt er vocht afgestoten naar de weefsels in je lichaam. Normaal gesproken zijn dit geen grote hoeveelheden vocht en merk je daar weinig van, maar door je zwangerschap kan dit proces verstoord worden. Dit heeft verschillende oorzaken:

  • Door de zwangerschapshormonen wordt de wand van de bloedvaten dunner. Dit zorgt ervoor dat er makkelijker vocht vanuit de bloedvaten het weefsel in kan lopen.
  • De groeiende baarmoeder zorgt voor een grotere druk op het bekken. Hierdoor wordt de bloedafvoer vanuit de benen naar het hart belemmerd.
  • Tijdens de zwangerschap neemt de hoeveelheid bloed in je lijf toe. Dit zorgt voor een grotere druk op je benen.

Tips tegen vocht vasthouden

Vocht vasthouden is helaas niet te voorkomen. Wel zijn er enkele dingen die je kunt doen om de klachten wat te verlichten:

  • Drink veel water en thee: door vaker te plassen wordt het overtollige vocht afgevoerd.
  • Probeer zo min mogelijk zout te eten: zout zorgt ervoor dat je meer vocht gaat vasthouden, en dat wil je nou juist niet!
  • Leg voor het slapen een kussen onder je benen: door met je benen omhoog te slapen kan het vocht makkelijker wegzakken.
  • Probeer je benen veel te bewegen: door te bewegen stimuleer je de bloedsomloop, en dat helpt weer bij het afdrijven van het overtollige vocht.
  • Houd jezelf koel tijdens warm weer: als de temperaturen oplopen, zul je meer last krijgen van oedeem. Doe je voeten bijvoorbeeld in een koud badje om zwellen tegen te gaan.
  • Geef je gezwollen benen en voeten een massage: door richting het bovenlijf te masseren duw je als het ware het vocht je benen uit. Dit kun je natuurlijk ook door je partner laten doen!
  • Draag steunkousen: steunkousen oefenen druk uit op de benen, waardoor vocht minder kans heeft om zich op te hopen.