pasgeboren slaapt met babymutsje op

Een groot gedeelte van je warmte verlies je via je hoofd. Dit geldt ook voor je baby, terwijl het voor hem extra belangrijk is om op temperatuur te blijven. Babymutsjes helpen daarbij.

Bij de geboorte komt je baby vanuit een warme, vochtige omgeving – de baarmoeder – in een veel koudere wereld. Daarom wordt je baby snel afgedroogd, tegen de moeders warme huid aangelegd en bedekt met een doek. Een babymutsje is daarna bijna altijd onderdeel van de eerste outfit dat je baby draagt.

Tot wanneer babymutsjes dragen?

Hoelang je baby het best een mutsje kan dragen is afhankelijk van een aantal factoren. Een te vroeg geboren baby heeft vaak meer moeite zichzelf warm te houden en daarom langer een babymutsje nodig dan een gezonde, voldragen baby. In het laatste geval kan het zijn dat een mutsje geen 24 uur nodig is.

Een andere factor die meespeelt is de temperatuur. Is het hartje zomer en komt de temperatuur in je huis niet onder de 25 graden, dan is een mutsje minder hard nodig dan wanneer je baby in de winter wordt geboren.

Je kan je baby een mutsje laten dragen zolang je denkt dat dit comfortabel is voor hem. Let op dat je baby het met muts ook te warm kan krijgen. Als je baby oververhit lijkt, is het uiteraard verstandiger de muts van zijn bolletje te halen.

Zolang je baby jonger dan 6 maanden is en het buiten kouder is dan binnen, adviseren wij om je baby buiten altijd een muts op te zetten.

Hoeveel babymutsjes nodig?

Op de baby uitzetlijst staan 2 babymutsjes. Het kan zijn dat je baby alleen de eerste dag een muts nodig heeft en de 2 mutsjes daarna in de kast verdwijnen. Heeft je baby echter langer een mutsje nodig, dan zal je heel blij zijn dat je er minimaal 2 hebt. Zo heb je een reserve muts voor het geval de ander in de was zit.

Als je baby binnen geen muts draagt, kan je de mutsjes nog wel gebruiken wanneer je met je baby naar buiten gaat.

Welk soort mutsjes nodig?

Voor een pasgeboren baby zijn katoenen mutsjes fijn. Katoen is zacht en zit dus lekker. Bovendien ademt katoen goed en wordt het onder het mutsje daardoor niet snel broeierig. Een set van twee babymutsjes van biokatoen heb je bijvoorbeeld al voor ongeveer 3 euro.

Naast katoenen mutsjes zijn ook gebreide en gehaakte babymutsjes populair. Deze zijn vaak iets warmer en daarom beter geschikt voor de winter. Zelf een babymutsje haken voor je baby? Op het blog van Karin aan de haak vind je een voorbeeld hoe dit kan.

Welke maat muts heb ik nodig?

De maat van babymutsjes is gelijk aan de hoofdomtrek van je baby’s hoofdje in centimeters. Vaak staat er op mutsjes ook voor welke leeftijd deze het meest geschikt zijn. Bijvoorbeeld 0 tot 3 maanden of newborn. Het is belangrijk dat een mutsje goed blijft zitten, zonder dat het te strak zit.