8 weken zwanger

Beweging en ochtendmisselijkheid

Na 8 weken zwangerschap begint het embryo met bewegen. Hier voel je echter nog niets van: het is nog maar zo klein als een bosbesje! Wel kan je al flink last hebben van ochtendmisselijkheid. In deze week is waarschijnlijk ook de eerste afspraak met je verloskundige.

Je baby is zo groot als een..

1 cm 2 gram
  • zo groot als een bosbes
  • zo zwaar als een olijf
  • begint met bewegen

Je bent nu..

Je buik na 8 weken zwanger
Uitgerekende datum is tussen 25 en 31 maart
  • 56 tot 62 dagen zwanger
  • in je tweede maand
  • in het eerste trimester

Je baby in week 8 van je zwangerschap

Het embryo groeit nu ongeveer een millimeter per dag en ontwikkelt zich minstens net zo snel. De oogleden kunnen bijna de gehele ogen bedekken, zijn neus krijgt reliëf en de bovenlip wordt gevormd. Zijn gezichtje gaat er zo steeds iets menselijker uitzien.

En niet alleen in zijn gezicht wordt hij meer mens. In de ‘zwemvliezen’ aan zijn armen en benen zijn steeds beter vingers en tenen te onderscheiden. Ook de staart die hem op een kikkervisje deed lijken is bijna verdwenen. Het hartje wordt steeds sterker en met 150 hartslagen per minuut klopt deze razend snel. Om je eigen hart zo tekeer te laten gaan, zal je eerst een paar trappen op moeten rennen.

Jij in week 8 van je zwangerschap

Na 8 weken zwanger moeite met bovenste knoopje

Je krijgt je broeken steeds lastiger dicht en je beha lijkt uit elkaar te knappen. Je hebt nog geen mooie zwangere buik, maar langzaam verandert je lichaam nu ook aan de buitenkant. Het embryo is dan wel erg klein, maar je baarmoeder is nu ongeveer de grootte van een softbal. Niet zo vreemd dus dat het laatste knoopje van je broek lijkt tegen te werken.

De zwangerschapssymptomen worden nog steeds met de dag erger. Vooral ochtendmisselijkheid is een kwaal waar je deze periode flink last van kan hebben. Overigens zijn sommige zwangere vrouwen constant misselijk en moeten vaak overgeven, terwijl anderen nergens last van hebben. Maak je in beide gevallen geen zorgen. Ochtendmisselijkheid is meestal een teken dat de zwangerschap voorspoedig verloopt. Als je nergens last van hebt, tel dan je zegeningen. Dit zegt namelijk ook niets negatiefs over je zwangerschap.

8 weken zwanger, Zwangerbox en Babybox

Gratis Zwanger- en Babybox

Deze gratis Zwanger- en Babybox zijn online aan te vragen als je zwanger bent. Je krijgt onder andere drie tijdschriften, kortingsbonnen en verschillende producten voor aanstaande moeders en pasgeboren baby’s.

Vraag gratis aan

Tip bij 8 weken zwanger

8 weken zwanger bij de verloskundige

Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je een afspraak maken met een verloskundige. De eerste afspraak is meestal in week 8 van je zwangerschap. Tijdens dit bezoek stelt de verloskundige vaak nogmaals je uitgerekende datum vast en meet zij je bloeddruk. Er kan bloed of urine worden afgenomen voor onderzoek naar verschillende risico’s.

Een groot aantal persoonlijke vragen helpt de verloskundige inzicht te geven in de begeleiding die de komende maanden het best bij jouw zwangerschap past. Aangezien er ook vragen over de toekomstige vader zijn, is het handig als hij meegaat.

Volgende week

9 weken zwanger

Dag embryo, welkom foetus!

Naar 9 weken zwanger