8 weken zwanger

Beweging en ochtendmisselijkheid

De ontwikkeling van de embryo na 8 weken zwanger

Als je 8 weken zwanger bent, begint het embryo met bewegen. Hier voel je echter nog niets van: het is nog maar zo klein als een bosbesje! Wel kan je al flink last hebben van ochtendmisselijkheid. Deze week heb je waarschijnlijk ook de eerste afspraak met je verloskundige.

Je baby is zo groot als een..

1 cm 2 gram
  • zo groot als een bosbes
  • zo zwaar als een olijf
  • begint met bewegen

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 22 en 28 juli
  • 56 tot 62 dagen zwanger
  • in je tweede maand
  • in het eerste trimester

Je baby in week 8 van je zwangerschap

Als je 8 weken zwanger bent, begint het embryo met bewegen. De bewegingen zijn nog minimaal en je kan ze nog niet voelen, maar ze kunnen wél al op een echo gespot worden. Geniet er voor nu nog maar even van dat je nog niets voelt. Over een paar maanden begint jouw kleine krachtpatser met schoppen. Een bijzonder en prachtig gevoel, maar soms kan het best even pijn doen.

In week 8 van je zwangerschap groeit het hoofdje van het embryo in een duizelingwekkend tempo en is gigantisch ten opzichte van de rest van het lichaam: bijna de helft van de totale lengte! En dat is niet voor niets, iedere minuut worden er namelijk 100 hersencellen geproduceerd. Je kleine Einstein wordt nu al met de minuut slimmer.

Jij in week 8 van je zwangerschap

Vrouw van 8 weken zwanger en krijgt broek niet meer dicht door groei buik

Je krijgt misschien je broeken steeds iets lastiger dicht en je beha lijkt uit elkaar te knappen. Je hebt waarschijnlijk nog geen mooie, grote zwangere buik, hoewel het misschien al wel een beetje zichtbaar is. Langzaam verandert je lichaam nu ook aan de buitenkant. Het embryo is dan wel erg klein, maar je baarmoeder heeft nu ongeveer de grootte van een softbal. Niet zo vreemd dus dat het laatste knoopje van je broek lijkt tegen te werken.

De zwangerschapssymptomen worden nog steeds met de dag erger. Vooral ochtendmisselijkheid is een kwaal waar je deze periode flink last van kan hebben. Overigens zijn sommige zwangere vrouwen constant extreem misselijk en moeten vaak overgeven, terwijl anderen nergens last van hebben. Zolang je nog wat kan eten en je niet erg afvalt, hoe je je geen zorgen te maken. Houd je echter niks binnen en val je flink af? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts of verloskundige. Als je nergens last van hebt, tel dan je zegeningen: dit is alleen maar fijn en betekent niets negatiefs voor je zwangerschap.

8 weken zwanger, Zwangerbox en_Babybox

Gratis Zwanger- en Babybox

Deze gratis Zwanger- en Babybox zijn online aan te vragen als je zwanger bent. Je krijgt onder andere drie tijdschriften, kortingsbonnen en verschillende producten voor aanstaande moeders en pasgeboren baby’s.

Vraag gratis aan >

Tip bij 8 weken zwanger

Man en vrouw van 8 weken zwanger zitten bij de verloskundige

Zodra je weet dat je zwanger bent, kan je een afspraak maken met een verloskundige. De eerste afspraak vindt meestal rond week 8 van je zwangerschap plaats. Tijdens dit bezoek stelt de verloskundige vaak nogmaals je uitgerekende datum vast en meet zij je bloeddruk. Ook wordt er meestal bloed afgenomen voor onderzoek naar verschillende risico’s en het vaststellen van je bloedgroep.

De verloskundige zal veel vragen stellen, zodat ze inzicht krijgt in welke begeleiding de komende maanden het beste bij jouw zwangerschap past. Aangezien er ook vragen over en aan je partner zijn, is het handig als die meegaat.

Volgende week

9 weken zwanger

Armen, benen, vingers en tenen

Naar 9 weken zwanger