8 weken zwanger

Giga hoofd en giga misselijk

Week 8 baby is zo groot als bosbes
Bosbes
Je baby bij 8 weken
1,6 cm
8 weken zwanger buik
Je lichaam
  • Deze week

  • Eerste bewegingen

    Je embryo begint nu met bewegen. Deze eerste bewegingen voel je nog niet, maar je kan ze al wel op een echo zien.

  • Gigantisch hoofd

    Het hoofd van je baby is erg groot vergeleken met het lichaam. Niet zo gek, de hersenen groeien razendsnel!

  • Ziek, zwak en misselijk

    In deze periode ben je misschien flink misselijk. Meestal kan dit geen kwaad, maar je kan er wel veel last van hebben.

lauri
Geschreven door de redactie van 24Baby
Medisch beoordeeld door Lauri Blox-Hanewinckel | Basisarts
Laatste update 2 februari 2022
Je baby is zo groot als een..

Bosbes

Gewicht

2 gram

Lengte

1,6 cm

Je baby bij 8 weken zwanger

Als je 8 weken zwanger bent, begint het embryo met bewegen. De bewegingen zijn nog heel klein en je voelt ze nog niet. Toch zijn ze al wel op een echo te zien. Misschien kan je niet wachten tot je de eerste bewegingen van je baby voelt. Toch kan die rust in je buik ook nog wel even fijn zijn. Over een paar maanden schopt je kleine krachtpatser erop los. Een bijzonder gevoel, maar soms kan het best pijn doen.

In week 8 van je zwangerschap groeit het hoofd van het embryo erg snel. In vergelijking met het lichaam is het bijna de helft van de lengte! Iedere minuut komen er zo’n 100 hersencellen bij. Ook de zenuwen van je baby ontwikkelen zich snel. Door het hele lichaam komt een netwerk van zenuwen. Deze staan in verbinding met elkaar, de hersenen, organen en de spieren.

Animatie van de baby in de baarmoeder in 3D
24Baby.nl

In samenwerking met Moeders voor Moeders

Geluk kun je delen!

Nu je zwanger bent, kan je andere stellen helpen om hun kinderwens in vervulling te laten gaan. Hoe? Door je aan te melden bij Moeders voor Moeders. Als dank krijg je een heerlijk wikkeldekentje voor jouw toekomstige kindje.

Lees meer

Jij bij 8 weken zwangerschap

Je hebt waarschijnlijk nog geen mooie, grote zwangere buik. Toch kan je iets beginnen te zien. Langzaam verandert je lichaam nu ook aan de buitenkant. Het embryo is dan wel klein, maar je baarmoeder heeft nu ongeveer de grootte van een softbal. Niet zo vreemd dus dat je broek misschien lastig dichtgaat.

De zwangerschapssymptomen kunnen nog steeds erger worden. Vooral ochtendmisselijkheid is een kwaal waar je nu mogelijk veel last van hebt. Sommige vrouwen zijn de hele tijd extreem misselijk en moeten vaak overgeven. Anderen hebben juist nergens last van. Zolang je nog wat kan eten en niet veel afvalt, hoef je je geen zorgen te maken. Misschien helpen deze tips tegen de misselijkheid. Houd je niks binnen en val je flink af? Dan is het goed om contact op te nemen met je huisarts of verloskundige. Als je nergens last van hebt, is dat niet raar. Dit is alleen maar fijn en betekent niets negatiefs voor je zwangerschap.

Maak je je toch zorgen om je zwangerschap? Bijvoorbeeld door bloedverlies, buikpijn of eerdere miskramen? Rond week 8 kan hiervoor een vitaliteitsecho gemaakt worden. Bij deze echo kijkt de echoscopist onder andere of het hartje van het embryo klopt. Als dit zo is, feliciteert hij of zij je voorzichtig. De kans op een miskraam is nu een stuk kleiner.

Je buik bij 8 weken zwanger

Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen er in deze week uitziet? Bekijk foto’s van de buik bij 8 weken zwanger >>

buik 8 weken zwanger
8 weken zwangere buik
8 weken zwanger buik
8 weken zwanger buik

Luister de podcast

8 weken zwanger

Jij als partner bij 8 weken zwanger

Je partner zit midden in het eerste trimester, een zware tijd voor haar. Zwangerschapskwaaltjes zoals vermoeidheid, misselijkheid, gevoelige borsten en stemmingswisselingen zorgen hiervoor. Probeer haar daarom zoveel mogelijk te ondersteunen door haar klusjes uit handen te nemen. O ja, ze heeft waarschijnlijk ook minder zin in seks deze periode. Accepteer dat en probeer op andere manieren intiem te zijn met elkaar. De kans is groot dat de zin in seks in het volgende trimester weer stijgt.

To do

Zwanger zijn is...

Een excuus hebben om bitchy te doen


Poll

Heb jij al iets voor je baby gekocht?


Volgende week

9 weken zwanger

Zwemvliezen en mood swings

9 weken zwanger
9

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app