Zwangere vrouw heeft last van buikpijn

Bijna iedere vrouw heeft weleens last van buikkrampen of buikpijn als ze zwanger is. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Meestal heeft de buikpijn een onschuldige oorzaak. Toch kan het ook een teken zijn dat er meer aan de hand is. Waar moet je op letten?

Zwanger en buikpijn

Buikpijn als je zwanger bent kan je behoorlijk ongerust maken. Dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat je baby in je buik zit. Het is dan ook logisch dat je wil weten wat de oorzaak van de buikpijn is.

Tijdens je zwangerschap is het normaal dat je af en toe last hebt van lichte buikpijn. Er verandert veel in je buik en dit kan soms voor een onprettig gevoel zorgen. Zo kan pijn in de onderbuik als je zwanger bent in de eerste weken veroorzaakt worden door de innesteling. Vanaf het tweede trimester kunnen ook bandenpijn en harde buiken voor pijn in je buik zorgen. Deze pijn is niet heftig, maar meestal licht en kortdurend. Is je bevalling nog niet begonnen? Dan is heftige buikpijn nooit normaal.

Onschuldige oorzaken van buikpijn als je zwanger bent

De meeste buikklachten tijdens de zwangerschap hebben een onschuldige oorzaak. Hoewel buikpijn altijd vervelend is, zijn de klachten meestal goed te verdragen. Vaak kan je gewoon doorgaan met wat je aan het doen was. De pijn verdwijnt in de meeste gevallen ook weer redelijk snel. De volgende onschuldige oorzaken kunnen buikpijn tijdens de zwangerschap geven.

Buikkramp bij de innesteling

Heb je pijn in je onderbuik als je zwanger bent? De eerste weken kan dit wijzen op innestelingspijn. De bevruchte eicel nestelt zich aan het begin van de zwangerschap in de baarmoederwand in. Deze innesteling kan samengaan met een krampachtig gevoel in je baarmoeder. Dit wordt innestelingspijn genoemd.

Meer over de innesteling en innestelingspijn >>

Groeiende baarmoeder

Tijdens je zwangerschap groeit je baarmoeder. Dit kan voor buikpijn zorgen tijdens je zwangerschap. De groei zorgt er namelijk voor dat je organen plaats moeten maken en ook wat worden verdrukt. Het is dus niet zo gek dat dit af en toe voor buikklachten kan zorgen.

Meer over je baarmoeder tijdens de zwangerschap >>

Bandenpijn

In het tweede trimester komt er door je groeiende buik steeds meer druk te staan op je banden. Dit zorgt voor bandenpijn. Meestal is dit een korte, scherpe, stekende pijn, of juist een langdurige doffe pijn. Deze pijn zit aan één of beide kanten van je buik of in je lies. Je kan deze pijn vooral merken bij onverwachts bewegingen of houdingsveranderingen.

Meer over bandenpijn >>

Obstipatie, opgeblazen gevoel en winderigheid

Onder invloed van zwangerschapshormonen kan je spijsvertering veranderen. Daarnaast neemt je baarmoeder steeds meer plek in. Om deze redenen is het mogelijk dat je last krijgt van obstipatie, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Dit kan voor een onprettig gevoel in je buik zorgen. Obstipatie is een veel voorkomende oorzaken van buikklachten tijdens de zwangerschap.

Meer over obstipatie >>

Harde buiken

Vanaf het tweede trimester kan je last krijgen van harde buiken. Deze worden ook wel oefenweeën of Braxton-Hicks contracties genoemd. Je herkent ze aan een gespannen gevoel in je buik. Het is een soort kramp waardoor je buik oncomfortabel kan aanvoelen. Echt pijnlijk horen harde buiken niet te zijn. Meestal houdt de spanning een halve minuut tot een minuut aan.

Meer over harde buiken >>

Voorweeën

Aan het einde van je zwangerschap bereidt je lichaam zich voor op de bevalling. Door voorweeën wordt je baarmoedermond zachter en korter. Hierdoor kan er tijdens je bevalling makkelijker ontsluiting ontstaan. Voorweeën kunnen voor buikpijn zorgen, maar je kan ze ook in je rug en bovenbenen voelen. Het is een soort menstruatieachtige pijn die onregelmatig op komt zetten en niet in sterkte toeneemt.

Meer over voorweeën >>

Buikpijn en zwanger: serieuze oorzaken

Helaas kan buikpijn als je zwanger bent ook een ernstige oorzaak hebben. De pijn is dan vaak heftiger en komt voor in combinatie met andere klachten. Vermoed je dat jouw buikpijn wordt veroorzaakt door een van de onderstaande oorzaken? Neem dan altijd contact op met je verloskundige of huisarts.

Blaasontsteking

Een blaasontsteking gaat vaak samen met pijn in je onderbuik, net boven je schaambeen. Tijdens je zwangerschap ben je gevoeliger voor een blaasontsteking. Gelukkig is het eenvoudig te behandelen met antibiotica. Wel is het belangrijk dat dit op tijd gebeurt. Een onbehandelde blaasontsteking kan overgaan in een nierbekkenontsteking. Dit kan een vroeggeboorte veroorzaken. Andere symptomen van een blaasontsteking zijn:

 • Een branderig gevoel tijdens het plassen
 • Vaak (kleine beetjes) moeten plassen
 • Verhoging of soms koorts
 • Troebele urine of bloed in je urine

Meer over blaasontsteking >>

Zwangerschapsvergiftiging

Pijn in je bovenbuik als je zwanger bent kan wijzen op een zwangerschapsvergiftiging. Dit is een ernstige aandoening tijdens je zwangerschap die kan leiden tot veel complicaties. Andere symptomen hiervan zijn:

Meer over zwangerschapsvergiftiging >>

Miskraam

Bij buikpijn tijdens je zwangerschap denk je misschien al snel aan een miskraam. Helaas kan dit zeker in het eerste trimester de oorzaak van buikklachten zijn. Bij een miskraam is vaginaal bloedverlies vaak het eerste symptoom. Enkele uren tot enkele dagen na het eerste bloedverlies volgt de buikpijn.

Meer over een miskraam >>

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zorgt voor lichte buikpijn in het begin van je zwangerschap. Na 6 tot 10 weken zwangerschap wordt de pijn erger. Je kan dan een intense pijn in je buik of bekken ervaren. Andere symptomen zijn:

 • Vaginale bloedingen
 • Pijn die verergert als je beweegt of hoest
 • Flauwvallen
 • Uitstralende pijn naar de rug, bovenbenen of schouderstreek
 • Misselijkheid

Een onbehandelde buitenbaarmoederlijke zwangerschap is voor jou heel gevaarlijk. Ook kan het embryo buiten je baarmoeder niet groeien. Je kan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap dan ook niet voldragen. Stoot je lichaam het vruchtje niet vanzelf af? Dan verwijdert de gynaecoloog deze zo snel mogelijk met behulp van medicijnen of een operatie.

Meer over een buitenbaarmoederlijke zwangerschap >>

Loslatende placenta

Heb je een heftige en constante pijn in je onderbuik die steeds erger wordt? Dit kan erop wijzen dat de placenta loslaat voor je baby geboren is. Je baarmoeder kan dan totaal verkrampen. Hij wordt mogelijk zo hard, dat je buik niet meer meegeeft als je erop drukt. Meestal gaat het samen met vaginaal bloedverlies, maar dit hoeft niet het geval te zijn.

Een loslatende placenta is vaak een levensgevaarlijke situatie voor jou en je baby. Daarom is het belangrijk dat je bij erge buikpijn meteen contact opneemt met je verloskundige of huisarts.

Overig

Hierboven staan de meest voorkomende oorzaken van buikpijn als je zwanger bent. Er zijn meer oorzaken die voor buikpijn kunnen zorgen. Deze kunnen te maken hebben met je zwangerschap, maar dit hoeft niet zo te zijn. Je kan hierbij denken aan een blindedarmontsteking, voedselvergiftiging, nierstenen of een buikgriep.

Wanneer naar de huisarts met buikpijn?

Buikpijn tijdens je zwangerschap heeft meestal een onschuldige oorzaak. Vaak gaat het vanzelf over. Toch is het in sommige situaties goed om contact op te nemen met je verloskundige of huisarts. Neem in ieder geval contact op als je buikklachten hebt in combinatie met:

 • Ernstige of aanhoudende pijn
 • Koorts en/of koude rillingen
 • Misselijkheid of braken
 • Een licht gevoel in je hoofd
 • Pijn tijdens het plassen
 • Afwijkende vaginale afscheiding
 • Bloedverlies
 • Je baby minder voelen bewegen
 • Een hoge bloeddruk
 • Hevige jeuk
 • Ongerustheid

Tips bij buikpijn als je zwanger bent

Vermoed je dat de buikpijn tijdens je zwangerschap wordt veroorzaakt door iets ernstigs? Neem dan altijd contact op met je verloskundige of huisarts. Als je buikklachten vervelend zijn, maar niet ernstig, dan kunnen de volgende tips helpen:

 • Probeer te ontspannen. Door ontspanning kunnen je buikklachten verminderen. Neem bijvoorbeeld een warme douche of een warm bad. Warmte werkt ontspannend en zorgt ervoor dat de zenuwen in je lichaam minder pijn doorlaten.
 • Laat je masseren. Tijdens een massage maakt je lichaam meer oxytocine aan. Dit hormoon vermindert pijn en vergroot je geluksgevoel. Vraag daarom iemand om zachtjes over je buik of onderrug te wrijven.
 • Gebruik een kruik of voedingskussen. Soms helpt het tegen de pijn om iets zachts tegen je buik aan te drukken. Ga bijvoorbeeld in de foetushouding liggen met een warme kruik of een voedingskussen tegen je buik. Mogelijk zorgt dit voor wat verlichting.
 • Kom in beweging. Wanneer je beweegt, maakt je lichaam serotonine aan. Dit stofje vermindert pijn en vergroot je geluksgevoel. Het kan daarom helpen om wat rustige lichaamsbeweging te doen. Maak bijvoorbeeld een wandeling, ga zwemmen of doe yoga-oefeningen.
 • Neem een paracetamol. Heb je veel last van buikpijn tijdens je zwangerschap en helpen bovenstaande tips niet? Dan kan je paracetamol innemen om de klachten te verminderen. Lees voor gebruik wel goed de bijsluiter.