Vrouw met hoofdpijn tijdens zwangerschap

Hoofdpijn tijdens je zwangerschap is een vervelende kwaal. Zeker in het eerste trimester kan je hier last van krijgen. Waar komt deze pijn door en wat kan je doen om de klachten te verminderen?

Zwanger en hoofdpijn

Hoofdpijn tijdens de zwangerschap komt veelvuldig voor. In de meeste gevallen is het vervelend en pijnlijk, maar niets om je zorgen over te maken. Houdt het echter langer dan 4 uur aan of komt het voor in combinatie met andere klachten, zoals hoge koorts, verminderd zicht of een snelle gewichtstoename, neem dan contact op met je huisarts of verloskundige.

Het eerste trimester

Vooral aan het begin van de zwangerschap krijgen veel vrouwen last van hoofdpijn. Meestal is dit spanningshoofdpijn. Een drukkende pijn aan beide zijden van het hoofd of aan de achterkant van de nek. Als je gevoelig bent voor dit type pijn, is de kans groot dat je er tijdens je zwangerschap vaker last van krijgt.

De pijn wordt veroorzaakt door verschillende factoren. De voornaamste boosdoeners tijdens de zwangerschap zijn:

  • Zwangerschapshormonen. De hormonen zorgen voor verschillende zwangerschapskwalen, waaronder hoofdpijn.
  • Kwaal op kwaal. Andere kwaaltjes, zoals vermoeidheid of misselijkheid, veroorzaken op hun beurt weer hoofdpijn.
  • Spanning en stress. Er komt veel op je af als je zwanger bent. Dit kan voor extra spanning en stress zorgen.
  • Stoppen met… Zwanger zijn is een goede reden om te stoppen met roken en om minder of geen koffie meer te drinken. De bijbehorende ontwenningsverschijnselen kunnen helaas gepaard gaan met hoofdpijn.

Net als bij veel kwaaltjes, wordt ook deze klacht na het eerste trimester minder. Meestal verdwijnt de hoofdpijn zelfs helemaal in het tweede trimester. De hormonen hebben dan een nieuwe balans gevonden en je lichaam is hier gewend aan geraakt.

Derde trimester

In het derde trimester begint gewichtstoename echt een rol te spelen. Hierdoor kan je houding veranderen. Een verkeerde houding kan zorgen voor hoofdpijn. Let daarom goed op je houding. Een fysiotherapeut kan helpen om je houding te verbeteren.

Hoofdpijn in het tweede of derde trimester kan ook veroorzaakt worden door pre-eclampsie, een vorm van zwangerschapsvergiftiging. Als je vermoedt dat dit bij jou het geval is, raadpleeg dan je verloskundige.

Migraine tijdens de zwangerschap

Migraine komt in aanvallen. Het is een matig tot heftig, kloppende pijn. Meestal aan één kant van het hoofd. De pijn wordt erger door inspanningen, fel licht en lawaai. Vaak gaat migraine samen met overgeven.

Als je gevoelig bent voor migraine, kan je hier tijdens je zwangerschap juist minder last van hebben. Zeker als de migraine normaal gesproken erger wordt rond je menstruatie.

Mocht je toch flink last blijven houden van migraine, dan hoef je niet bang te zijn. Migraine lijkt niet te zorgen voor complicaties tijdens de zwangerschap. Wees wel voorzichtig met medicatie die je misschien gebruikt tegen de migraine. Overleg met je apotheker of deze nog steeds geschikt is tijdens je zwangerschap. Verder kan je omgaan met de aanval zoals je normaal doet: rust nemen en afwachten.

Tips om hoofdpijn te voorkomen of verminderen

Helaas is hoofdpijn niet altijd te voorkomen. Je kan er wel voor zorgen dat de kans erop kleiner wordt. De volgende tips kunnen daarbij helpen:

  • Drink voldoende. Een tekort aan vocht veroorzaakt hoofdpijn. Drink daarom minimaal 2 liter vocht per dag, bij voorkeur water.
  • Blijf eten. Een lage bloedsuikerspiegel veroorzaakt hoofdpijn. Dit kan je voorkomen door regelmatig iets te eten. Vermijd echter directe suikers, zoals snoep. Die suikers zorgen voor een tijdelijke piek in je suikerspiegel, gevolgd door een diep dal.
  • Let op je voeding. Blijf eten, maar let wel op je voeding. Er is namelijk voedsel dat hoofdpijn kan veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn kaas, ijs en chocolade. Door bij te houden wat je eet en wanneer je hoofdpijn hebt, kan je mogelijk achterhalen waarvan jij hoofdpijn krijgt.
  • Haal een frisse neus. Warme en benauwde ruimtes kunnen hoofdpijn veroorzaken. Frisse buitenlucht daarentegen doet wonderen.
  • Beweeg voldoende. Door regelmatig te bewegen verminder je stress, slaap je beter en blijf je fitter. Allemaal factoren waardoor de kans op hoofdpijn vermindert.
  • Zorg voor een rustige omgeving. Lawaai en drukte kunnen hoofdpijn veroorzaken. Merk je dat dit bij jou het geval is? Zoek de rust op.
  • Relax. Stress veroorzaakt hoofdpijn. Vermoeidheid ook. Pak daarom je rust en slaap voldoende.

Als je toch last krijgt van hoofdpijn, is dat vervelend. Deze tips kunnen je klachten (tijdelijk) dragelijker maken:

  • Ogen dicht. Ga een paar minuutjes in een rustige omgeving liggen met je ogen dicht. Is het warm? Leg iets kouds in je nek, terwijl jij de ergste pijn van je af laat glijden.
  • Masseer de hoofdhuid. Het kan helpen om je hoofdhuid te masseren met je vingertoppen.
  • Frisse lucht. Loop buiten een rondje. Frisse lucht en lichaamsbeweging zijn een goed medicijn.
  • Eet en drink voldoende. De hoofdpijn kan worden veroorzaakt doordat je niet voldoende hebt gegeten en/of gedronken.
  • Pijnstillers. Als de pijn echt te erg wordt, kan een paracetamol voor de nodige verlichting zorgen. Lees voor gebruik wel altijd goed de bijsluiter.

Pijnstillers tijdens je zwangerschap

Als de hoofdpijn niet wil zakken, kan je erover nadenken om een pijnstiller in te nemen. Paracetamol is dan de beste keuze en kan je gebruiken tijdens je zwangerschap. Dit geldt ook voor paracetamol met coffeïne. Houd je hierbij wel aan het maximale aantal tabletten dat in de bijsluiter staat. Helpt paracetamol niet genoeg? Neem dan contact op met je huisarts of verloskundige.

NSAID’s

Pijnstillers zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen (ook wel NSAID’s genoemd) kan je in het eerste en tweede trimester het beste zo min mogelijk gebruiken. In het derde trimester mag je NSAID’s niet gebruiken. Dit kan namelijk gevaarlijk zijn voor je kindje. Het zorgt er dan mogelijk voor dat je baby minder urine aanmaakt, waardoor je een tekort aan vruchtwater kan krijgen. Verder kan het gebruik van NSAID’s ervoor zorgen dat de weeën niet goed op gang komen, of dat de bloedsomloop van je kindje na de geboorte niet goed werkt.

Gebruik je NSAID’s op recept van je arts? Vertel hem of haar dan altijd dat je zwanger bent. Jullie kunnen dan samen kijken naar de beste oplossing voor jou.

Aspirine: alleen op advies van arts

Sommige vrouwen krijgen aspirine voorgeschreven door hun arts. Deze bekende pijnstiller kan een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap helpen voorkomen. Ook kan het medicijn samenklonteren van bloed tegengaan. Je arts zal hier maximaal 160 mg per dag van voorschrijven. Dit kan je gebruiken, maar dus alleen op advies van je arts.

Moeders van Morgen

De informatie over geneesmiddelgebruik in dit artikel is geschreven in samenwerking met Moeders van Morgen. Dit is het kenniscentrum op het gebied van medicijngebruik vóór en tijdens de zwangerschap en tijdens de borstvoeding. Door jouw ervaringen tijdens de zwangerschap met hen te delen, kan je helpen met het verbeteren van de informatievoorziening op dit gebied.