De ontwikkeling van de embryo in eerste trimester van zwangerschap

De eerste 3 maanden van je zwangerschap worden het eerste trimester genoemd. In deze fase van je zwangerschap gebeurt ontzettend veel. In 12 weken groeit een bevruchte eicel uit tot een foetus van 6,9 cm, waar alle belangrijke organen en lichaamssystemen al op hun plaats zitten. Jij krijgt door een veranderde hormoonhuishouding last van zwangerschapskwaaltjes.

Kom je er pas net achter dat je zwanger bent? Bereken dan je uitgerekende datum en lees direct in welke zwangerschapsweek je zit.

Je baby in je eerste trimester

Voor een zwangerschap is het nodig dat een mannelijke spermacel de vrouwelijke eicel bevrucht. De bevruchte eicel zal zich snel vermenigvuldigen tot een bal van cellen. Na de innesteling in de baarmoederwand zullen deze cellen uitgroeien tot het embryo en de placenta. De placenta wordt de levenslijn van je baby en zorgt voor de aanvoer van onder andere voedingsstoffen en zuurstof.

Het hart en de bloedsomloop zijn de eerste onderdelen die functioneren. Ook (de basis van) de hersenen en ruggenmerg worden snel gevormd. Dat neemt niet weg dat het embryo in het begin op een kikkervisje lijkt. Zijn gezicht krijgt kort daarop echter al wat contouren, de ledematen groeien en later zelfs de vingers en tenen.

Na ongeveer 10 weken beginnen vitale organen, zoals de darmen, hersenen en lever, te functioneren. Botten en kraakbeen worden aangemaakt. Ook de geslachtsorganen zijn al aanwezig. Dankzij mini-spiertjes kan je baby steeds beter bewegen. Aan het eind van het eerste trimester zitten alle belangrijke organen en lichaamssystemen op hun plaats en is zijn basis dus klaar. Na de eerste drie maanden is de foetus in je buik 6,9 cm lang en 32,4 gram zwaar.

Jij in je eerste trimester

Het kan zijn dat je heel bewust bezig was om zwanger te worden, maar je zwangerschap kan ook wat minder verwacht zijn. In het eerste geval is de kans groot dat je al een zwangerschapstest deed toen je 1 dag overtijd was. Anderen komen er pas achter dat ze zwanger zijn als ze de zwangerschapssymptomen niet meer op een andere manier kunnen verklaren.

De eerste weken vallen de zwangerschapskwaaltjes mee, maar dat zal snel veranderen. Na ongeveer 11 weken bereiken de zwangerschapskwaaltjes het hoogtepunt, daarna worden deze (voorlopig) minder erg. De kwalen worden veroorzaakt door je veranderde hormoonhuishouding. Het verschilt per vrouw en per zwangerschap hoe erg de kwaaltjes zijn.

Bekende kwalen zijn:

Bekijk hier de minder bekende kwalen >>

In het eerste trimester komen de meeste vrouwen niet meer dan 1 kg tot 2,5 kg aan. Toch zullen veel vrouwen aan het eind van dit trimester langzaam merken dat hun oude kleding steeds krapper zit of zelfs niet meer past. Het wordt langzaam tijd om over te stappen op zwangerschapskleding.

Tips voor eerste trimester zwangerschap

Hieronder een lijst met de belangrijkste tips en dingen die je moet regelen in het eerste trimester: