Innesteling

Innesteling van de bevruchte eicel

De innesteling is het moment dat de bevruchte eicel zich innestelt in de baarmoeder. Hierna begint het embryo het zwangerschapshormoon (hCG) aan te maken. Vanaf dit moment ben je zwanger.

Als onderdeel van je cyclus is je baarmoeder zich gaan voorbereiden op een eventuele zwangerschap. Onder invloed van de hormonen oestrogeen en progesteron is je baarmoederwand dikker geworden en klaar voor het voeden van het embryo. Door middel van een aantal cellen die zich in het baarmoederslijmvlies ‘boren’ hecht het embryo zich aan de baarmoederwand.

Innesteling lukt niet altijd

In lang niet alle gevallen lukt het een bevruchte eicel om zich in te nestelen. De kans op succes is onder andere afhankelijk van de leeftijd van de vrouw. Volgens schattingen lukt het ongeveer de helft van de bevruchte eitjes om zich in te nestelen. In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk dat de eicel zich buiten de baarmoeder nestelt. In dat geval spreken we van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan niet voldragen worden en kan zeer gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de moeder.

Van eisprong tot innesteling

Schematische weergave van de eisprong tot innesteling

Wanneer is de innesteling?

Het moment van innesteling ligt normaal gesproken tussen 6 en 12 dagen na de eisprong. Het vermoedelijke moment kan je dus berekenen door 9 dagen op te tellen bij de datum van je laatste eisprong. Een andere manier om dit te bepalen is 5 dagen aftrekken van de dag waarop normaal je volgende menstruatie zou beginnen.

Tijdslijn met de belangrijkste gebeurtenissen rond de innesteling.
DagGebeurtenis
1Eerste dag laatste ongesteldheid.
14Eisprong – Dit wordt ook wel de ovulatie genoemd. Bij een normale menstruatiecyclus van 28 dagen is de eisprong 14 dagen na de eerste dag van de laatste ongesteldheid.
14Bevruchting – In de meeste gevallen vindt de bevruchting binnen 12 uur na de eisprong plaats.
23Innesteling – Doorgaans is 9 dagen na de eisprong de innesteling.
28Overtijd – Zonder bevruchting zou dit de eerste dag zijn dat je weer ongesteld wordt. Als je wel bevrucht bent, is dit de eerste dag dat je overtijd bent en kan testen of je zwanger bent.

Symptomen Innesteling

De meeste vrouwen merken niets van de innesteling. Het meest duidelijke symptoom is de innestelingsbloeding, maar deze komt bij lang niet alle vrouwen voor.

Innestelingsbloeding

De innesteling kan samen gaan met een beetje bloedverlies. Dit wordt innestelingsbloeding genoemd. De bloeding ontstaat doordat bij het innestelen een bloedvaatje wordt geraakt. De bloeding verschilt per vrouw. Het bloedverlies is in ieder geval minder dan bij een menstruatie. De kleur kan onder andere helderrood, roze of bruin zijn.

De bloeding komt vaker niet, dan wel voor. Als de bloeding wel voorkomt wordt deze soms verward met een menstruatie. Als de innestelingsbloeding wel wordt herkend, dan is dit één van de eerste zwangerschapssymptomen.

Innesteling voelen of innestelingspijn

Er zijn vrouwen die zeggen de innesteling gevoeld te hebben. Zij omschrijven dit als een krampachtig gevoel in de baarmoeder. Deze krampjes worden ook wel innestelingspijn genoemd. Overigens is er geen overtuigend onderzoek dat aantoont dat het mogelijk is om dit te voelen.

Innestelingsdip

Vrouwen die hun lichaamstemperatuur bijhouden kunnen tijdens de innesteling een lichte daling van hun temperatuur opmerken. Deze innestelingsdip is alleen te meten als je elke dag op hetzelfde tijdstip je temperatuur bijhoudt.

Ben ik zwanger

Twijfel je of je zwanger bent? Dan kan je dit ongeveer een week na de vermoedelijke innesteling vaststellen met een zwangerschapstest. Dit is ongeveer gelijk aan de eerste dag dat je overtijd bent.

Hoewel je pas zwanger bent op het moment van innesteling, ben je volgens de telling van zwangerschapsweken op dat moment al 3 weken zwanger. Dit komt doordat deze telling begint bij de eerste dag van je laatste ongesteldheid. Hoewel dit verwarrend kan zijn, is het vooral praktisch bedoeld. Veel vrouwen weten namelijk wel wanneer de eerste dag van hun laatste ongesteldheid was, maar niet het exacte moment van innesteling.

Ben je overtuigd dat je zwanger bent? Bereken dan hier je uitgerekende datum.

ADVERTENTIE