Innesteling

Innesteling van de bevruchte eicel

De innesteling is het moment dat de bevruchte eicel zich innestelt in de baarmoeder. Hierna begint de embryo het zwangerschapshormoon (hCG) aan te maken. Vanaf dit moment ben je zwanger.

Als onderdeel van je cyclus is je baarmoeder zich gaan voorbereiden op een eventuele zwangerschap. Onder invloed van de hormonen oestrogeen en progesteron is je baarmoederwand dikker geworden en klaar voor het voeden van de embryo. Door middel van een aantal cellen die zich in het baarmoederslijmvlies ‘boren’ hecht de embryo zich aan de baarmoederwand.

Innesteling lukt niet altijd

In lang niet alle gevallen lukt het een bevruchte eicel om zich in te nestelen. De kans op succes is onder andere afhankelijk van de leeftijd van de vrouw. Volgens schattingen lukt het ongeveer de helft van de bevruchte eitjes om zich in te nestelen. In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk dat de eicel zich buiten de baarmoeder nestelt. In dat geval spreken we van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan niet voldragen worden en kan zeer gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de moeder.

Van eisprong tot innesteling

Schematische weergave van de eisprong tot innesteling

Wanneer is de innesteling?

Het moment van innesteling ligt normaal gesproken tussen 6 en 12 dagen na de eisprong. Het vermoedelijke moment kan je dus berekenen door 9 dagen op te tellen bij de datum van je laatste eisprong. Een andere manier om dit te bepalen is 5 dagen aftrekken van de dag waarop normaal je volgende menstruatie zou beginnen.

Tijdslijn met de belangrijkste gebeurtenissen rond de innesteling.
DagGebeurtenis
1Eerste dag laatste ongesteldheid.
14Eisprong – Dit wordt ook wel de ovulatie genoemd. Bij een normale menstruatiecyclus van 28 dagen is de eisprong 14 dagen na de eerste dag van de laatste ongesteldheid.
14Bevruchting – In de meeste gevallen vindt de bevruchting binnen 12 uur na de eisprong plaats.
23Innesteling – Doorgaans is 9 dagen na de eisprong de innesteling.
28Overtijd – Zonder bevruchting zou dit de eerste dag zijn dat je weer ongesteld wordt. Als je wel bevrucht bent, is dit de eerste dag dat je overtijd bent en kan testen of je zwanger bent.

Symptomen Innesteling

De meeste vrouwen merken niets van de innesteling. Het meest duidelijke symptoom is de innestelingsbloeding, maar deze komt bij lang niet alle vrouwen voor.

Innestelingsbloeding

De innesteling kan samen gaan met een beetje bloedverlies. Dit wordt innestelingsbloeding genoemd. De bloeding ontstaat doordat bij het innestelen een bloedvaatje wordt geraakt. De bloeding verschilt per vrouw. Het bloedverlies is in ieder geval minder dan bij een menstruatie. De kleur kan onder andere helderrood, roze of bruin zijn.

De bloeding komt vaker niet, dan wel voor. Als de bloeding wel voorkomt wordt deze soms verward met een menstruatie. Als de innestelingsbloeding wel wordt herkend, dan is dit één van de eerste zwangerschapssymptomen.

Innesteling voelen of innestelingspijn

Er zijn vrouwen die zeggen de innesteling gevoeld te hebben. Zij omschrijven dit als een krampachtig gevoel in de baarmoeder. Deze krampjes worden ook wel innestelingspijn genoemd. Overigens is er geen overtuigend onderzoek dat aantoont dat het mogelijk is om dit te voelen.

Innestelingsdip

Vrouwen die hun lichaamstemperatuur bijhouden kunnen tijdens de innesteling een lichte daling van hun temperatuur opmerken. Deze innestelingsdip is alleen te meten als je elke dag op hetzelfde tijdstip je temperatuur bijhoudt.

Ben ik zwanger

Twijfel je of je zwanger bent? Dan kan je dit ongeveer een week na de vermoedelijke innesteling vaststellen met een zwangerschapstest. Dit is ongeveer gelijk aan de eerste dag dat je overtijd bent.

Hoewel je pas zwanger bent op het moment van innesteling, ben je volgens de telling van zwangerschapsweken op dat moment al 3 weken zwanger. Dit komt doordat deze telling begint bij de eerste dag van je laatste ongesteldheid. Hoewel dit verwarrend kan zijn, is het vooral praktisch bedoeld. Veel vrouwen weten namelijk wel wanneer de eerste dag van hun laatste ongesteldheid was, maar niet het exacte moment van innesteling.

Ben je overtuigd dat je zwanger bent? Bereken dan hier je uitgerekende datum.

ADVERTENTIE
Geplaatst op: 23 januari 2014 om 20:22 avatar
mia1986 1 berichten sinds:
23/01/2014

Hallo ik heb een vraag.ik was 26december 2013 ongesteld wanneer moet ik weer ongesteld worden

Geplaatst op: 19 februari 2014 om 10:08 Profielfoto van Kimmy1211
Kimmy1211 1 berichten sinds:
19/02/2014

Hallo ik heb een vraag kan het ook zo zijn dat je na 3 dagen al een innestelingsbloeding kan krijgen?

Geplaatst op: 30 maart 2014 om 01:34 avatar
keukenkast 1 berichten sinds:
30/03/2014

Kan je de innestelings bloeding binnen een half uur na de bevruchting krijgen?

Geplaatst op: 17 april 2014 om 13:22 avatar
Inge-1988 1 berichten sinds:
17/04/2014

Lieve mensen, wie kan mij raad geven?
Ik ben op 27 maart gestopt met de pil, op 30 maart kreeg ik mijn regels. Na enkele dagen hielden ze op. maar op 9 april kreeg ik ze terug, voor twee dagen. Maar op 13 april had ik plots een witte prop afscheiding en daarna wat roos bloed. Tijdens deze dagen hebben we ook verschillende keren seks gehad. Was dit een innesteling? Ik kan nog geen test doen, want dat is te vroeg. Ook heb ik sinds 13 april lichte pijn in de onderbuik. Dit voel ik vooral als ik hoest of als ik voorover buig. Ik ben benieuwd naar jullie reacties! 🙂

Geplaatst op: 4 mei 2014 om 16:16 avatar
luckylunya 1 berichten sinds:
4/05/2014

ik heb sinds eergister best wel last van steken net boven de schaamstreek. mijn laatste menstruatie was 10 april. 8 mei moet ik weer worden, maar ik heb even wat gegoogeld en kom dan steeds bij innestelling uit.
bij mijn dochter voelde ik helemaal niks. vind het een beetje eng want vorig jaar nog een miskraam gehad. wie heeft hier ervaring mee of weet er iets van?

Geplaatst op: 30 december 2014 om 21:38 avatar
Richelle 2 berichten sinds:
30/12/2014

Hoi,

In het weekend van 12 dec ( donderdag of vrijdag) was ik ongesteld. Maar weer alleen niet precies de datum wanneer het begonnen is en eindigde.

Nu slik ik geen pil en heb ik ook geen condoom gebruikt. 25 dec met de kerst heb ik seks gehad.

Rond 9 jan ergens zal ik weer ongesteld moeten worden. Nu weet ik niet precies hoe je de eisprong moet bereken. Zou dit rond de kerst zijn geweest? Mijn borsten doen zeer en mijn tepels zijn gevoelig ook al weet ik dat dit niks hoeft te betekenen.

Gr

Geplaatst op: 14 november 2015 om 10:47 avatar
donsje84 1 berichten sinds:
14/11/2015

ik heb een vraag
ik ben woensdag 4-11 de pil vergeten 4dagen de pil vergeten en nou heb ik op zondag 8-11 gemeenschap gehad en wil weten hoe groot de kans is op zwangerschap en ik heb vannacht 13-11 ook weer gemeenschap gehad
hoe groot is de kans
wie kan mij helpen

  • Deze reactie is gewijzigd 1 jaar geleden door avatar donsje84.
Geplaatst op: 18 november 2015 om 18:27 avatar
EvK 1 berichten sinds:
17/11/2015

Ik denk dat je wel wat kans zou kunnen hebben. Ze zeggen dat je in principe gelijk vruchtbaar zou kunnen zijn. Ze zeggen niet voor niets dat als je bijvoorbeeld een antibioticumkuur doet, je extra op moet letten…. Maar veel mensen moeten ook weer even wennen voor hun gewone cyclus op gang is dus het is niet zeker dat je zwanger kan zijn… Toch even afwachten denk ik

Heb jij iets van de innesteling gemerkt? of registreer om te reageren.