Vrouw op bank voelt innesteling

De innesteling is het moment dat de bevruchte eicel zich innestelt in je baarmoeder. De eicel ‘boort’ zich in je baarmoederwand en groeit vanuit daar verder. Het embryo gaat nu ook hCG maken. Vanaf dit moment ben je zwanger.

Wat is de innesteling?

Voordat een innesteling kan plaatsvinden, gebeurt het een en ander in je baarmoeder. Tijdens je menstruatiecyclus bereidt je baarmoeder zich namelijk voor op een mogelijke zwangerschap. Onder invloed van de hormonen oestrogeen en progesteron wordt het slijmvlies van je baarmoederwand dikker. Deze extra dikke slijmlaag zorgt ervoor dat je baarmoeder na de bevruchting perfect voorbereid is op het voeden van een embryo.

De bevruchte eicel begint zich na de bevruchting te delen en wordt zo een pril embryo. Ondertussen reist hij door de eileider naar de baarmoederholte. Daar doet hij ongeveer vijf tot zes dagen over. Heeft het vruchtje je baarmoederwand bereikt? Dan ‘boren’ enkele cellen zich in het baarmoederslijmvlies. Het embryo hecht zich aan je baarmoederwand en graaft zich diep in de slijmlaag in. Dit wordt de innesteling genoemd.

Download onze app

#1 Kinderwens- en zwangerschapsapp

Innesteling lukt niet altijd

Het lukt een bevruchte eicel niet altijd om zich in te nestelen. De kans op een succesvolle innesteling hangt onder andere af van je leeftijd, gezondheid en de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies. Ook een fout in de celdelingen van het vruchtje kan ervoor zorgen dat de innesteling niet lukt.

Bij ongeveer de helft van de bevruchte eitjes slaagt de innesteling. Lukt dit niet? Dan sterft het opgebouwde baarmoederslijmvlies af. Dit verlaat samen met het bevruchte eitje je baarmoeder via de vagina: je bent ongesteld.

Innesteling op de verkeerde plek

Heel soms nestelt het vruchtje zich in buiten de baarmoeder, bijvoorbeeld in een eileider. Dit is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan niet voldragen worden. Het embryo kan zich buiten de baarmoeder niet goed ontwikkelen. Bovendien is het gevaarlijk voor jouw gezondheid.

Soms stoot je lichaam het vruchtje vanzelf af. Als dit niet gebeurt is een behandeling in het ziekenhuis nodig. Met medicijnen of via een operatie kan het vruchtje daar verwijderd worden. Lees meer over de behandeling van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap >>

Schematische weergave van eisprong tot innesteling van de bevruchte eicel
Schematische weergave van de eisprong tot de innesteling

Wanneer is de innesteling?

De innesteling gebeurt bij een normale cyclus tussen de vijf en twaalf dagen na de bevruchting. Meestal is het proces van innestelen op dag acht of negen na de bevruchting klaar. Dit komt neer op vijf dagen voor de dag waarop je volgende menstruatie zou beginnen.

Het precieze moment van innesteling kan per persoon en per cyclus enkele dagen verschillen. Je kan wel een inschatting maken van het moment. Dit doe je door vijf dagen van je verwachte menstruatiedatum af te trekken. Rond deze datum vindt de innesteling plaats.

Je kan het moment van de innesteling ook bepalen door negen dagen op te tellen bij de datum van je laatste eisprong. Dit lukt alleen als je weet wanneer je eisprong is, bijvoorbeeld omdat je het duidelijk voelt of door een ovulatietest.

Symptomen na innesteling

De meeste vrouwen merken niets van de innesteling. Het duidelijkste symptoom is de innestelingsbloeding, maar dit heeft lang niet iedereen. Sommige vrouwen voelen innestelingspijn of merken een daling in hun lichaamstemperatuur.

Innestelingsbloeding

De innesteling kan samengaan met een beetje bloedverlies. Dit wordt de innestelingsbloeding genoemd. De bloeding kan ontstaan doordat er bij het innestelen een bloedvaatje wordt geraakt. Het is een kleine bloeding die verschilt per vrouw. Meestal is het bloedverlies minder hevig dan bij een menstruatie. Het duurt ook korter, hooguit een dag of twee. De kleur van innestelingsbloed kan wisselen van roze/rood tot bruin.

Een innestelingsbloeding komt vaker niet dan wel voor. Als je wel bloed verliest, kan je dit verwarren met een menstruatie. Als je de innestelingsbloeding herkent, is dit één van de eerste zwangerschapssymptomen.

Innesteling voelen of innestelingspijn

Sommige vrouwen voelen de innesteling. Ze omschrijven dit als een krampachtig gevoel in de baarmoeder, vergelijkbaar met menstruatiepijn. Het is minder hevig dan bij een menstruatie en houdt minder lang aan, meestal een tot twee dagen. Deze kramp wordt ook wel innestelingspijn genoemd.

Innestelingsdip

Houd je je lichaamstemperatuur bij? Dan kan je tijdens de innesteling een lichte daling van je temperatuur opmerken. Deze innestelingsdip is alleen te meten als je elke dag op hetzelfde tijdstip je temperatuur bijhoudt.

Zwangerschapssymptomen

De kans is groot dat je geen symptomen ervaart van de innesteling. Wel kan je de eerste zwangerschapssymptomen opmerken. Vanaf de innesteling wordt er steeds meer hCG aangemaakt in je lichaam. Dit zwangerschapshormoon kan voor de nodige zwangerschapssymptomen zorgen, zoals gevoelige borsten, een opgeblazen gevoel in je buik, stemmingswisselingen en lichte rugpijn.

Ben ik zwanger?

Twijfel je of je zwanger bent? Dan kan je dit ongeveer een week na de vermoedelijke innesteling vaststellen met een zwangerschapstest. Dit is ongeveer gelijk aan de eerste dag dat je overtijd bent.

Hoewel je pas zwanger bent op het moment van innesteling, ben je volgens de telling van zwangerschapsweken op dat moment al 3 weken zwanger. Dit komt doordat deze telling begint bij de eerste dag van je laatste ongesteldheid. De twee weken tussen je ongesteldheid en je eisprong worden er dus bij opgeteld.

Dit lijkt misschien verwarrend, maar is eigenlijk juist praktisch. Je weet namelijk meestal wel wanneer de eerste dag van je laatste ongesteldheid was, maar niet het exacte moment van innesteling.

Ben je ervan overtuigd dat je zwanger bent? Bereken dan hier je uitgerekende datum.