Vrouw op bank voelt innesteling

De innesteling is het moment dat de bevruchte eicel zich innestelt in de baarmoeder. Hierna begint het embryo het zwangerschapshormoon (hCG) aan te maken. Vanaf dit moment ben je zwanger.

Wat is de innesteling?

Als onderdeel van je cyclus is je baarmoeder zich gaan voorbereiden op een eventuele zwangerschap. Onder invloed van de hormonen oestrogeen en progesteron is je baarmoederwand dikker geworden en na de bevruchting klaar voor het voeden van het embryo. Door middel van een aantal cellen die zich in het baarmoederslijmvlies ‘boren’ hecht het embryo zich aan de baarmoederwand. Dit wordt de innesteling genoemd.

#1 Oppassen met wat je eet

De 50 tips van Nestlé

Als je zwanger probeert te worden, kan je sommige voedingsmiddelen beter vermijden. Zo kan rauwe vis giftige stoffen bevatten die gevaarlijk kunnen zijn voor de groeiende foetus, zelfs voordat je weet dat je zwanger bent.

Innesteling lukt niet altijd

Het lukt een bevruchte eicel lang niet altijd om zich in te nestelen. De kans op succes is onder andere afhankelijk van de leeftijd van de vrouw. Volgens schattingen lukt het ongeveer de helft van de bevruchte eitjes om zich in te nestelen. In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk dat de eicel zich buiten de baarmoeder nestelt. In dat geval spreken we van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan niet voldragen worden en kan zeer gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de moeder.

Schematische weergave van eisprong tot innesteling van de bevruchte eicel
Schematische weergave van de eisprong tot de innesteling

Wanneer is de innesteling?

De innesteling is zo’n 5 dagen voor de dag waarop je volgende menstruatie zou beginnen. Dit kan echter per persoon en per cyclus enkele dagen variëren. Een andere manier om het moment van de innesteling te bepalen is 9 dagen op te tellen bij de datum van je laatste eisprong. De innesteling vindt rond deze datum plaats.

Symptomen Innesteling

De meeste vrouwen merken niets van de innesteling. Het meest duidelijke symptoom is de innestelingsbloeding, maar deze komt bij lang niet bij alle vrouwen voor.

Innestelingsbloeding

De innesteling kan samen gaan met een beetje bloedverlies. Dit wordt de innestelingsbloeding genoemd. De bloeding ontstaat doordat bij het innestelen een bloedvaatje wordt geraakt. De bloeding verschilt per vrouw. Het bloedverlies is in ieder geval minder hevig dan bij een menstruatie. De kleur kan onder andere helderrood, roze of bruin zijn.

De bloeding komt vaker niet, dan wel voor. Als de bloeding wel voorkomt wordt deze soms verward met een menstruatie. Als de innestelingsbloeding wel wordt herkend, dan is dit één van de eerste zwangerschapssymptomen.

Innesteling voelen of innestelingspijn

Er zijn vrouwen die zeggen de innesteling gevoeld te hebben. Zij omschrijven dit als een krampachtig gevoel in de baarmoeder. Deze krampjes worden ook wel innestelingspijn genoemd. Overigens is er geen overtuigend onderzoek dat aantoont dat het mogelijk is om dit te voelen.

Innestelingsdip

Vrouwen die hun lichaamstemperatuur bijhouden kunnen tijdens de innesteling een lichte daling van hun temperatuur opmerken. Deze innestelingsdip is alleen te meten als je elke dag op hetzelfde tijdstip je temperatuur bijhoudt.

Ben ik zwanger?

Twijfel je of je zwanger bent? Dan kan je dit ongeveer een week na de vermoedelijke innesteling vaststellen met een zwangerschapstest. Dit is ongeveer gelijk aan de eerste dag dat je overtijd bent.

Hoewel je pas zwanger bent op het moment van innesteling, ben je volgens de telling van zwangerschapsweken op dat moment al 3 weken zwanger. Dit komt doordat deze telling begint bij de eerste dag van je laatste ongesteldheid. Hoewel dit verwarrend kan zijn, is het vooral praktisch bedoeld. Veel vrouwen weten namelijk wel wanneer de eerste dag van hun laatste ongesteldheid was, maar niet het exacte moment van innesteling.

Ben je overtuigd dat je zwanger bent? Bereken dan hier je uitgerekende datum.