Zwangere vrouw denkt dat ze ongesteld en zwanger is en voelt aan buik

Ongesteld en zwanger zijn gaan niet samen. Toch kan je last hebben van bloedverlies tijdens je zwangerschap. Dit kan je verwarren met een menstruatie. Hoe zit dit precies?

Kan je ongesteld en zwanger zijn?

Het is onmogelijk om tegelijkertijd ongesteld en zwanger te zijn. Zodra er een eicel bevrucht is, zorgen de zwangerschapshormonen oestrogeen en progesteron ervoor dat je baarmoederslijmvlies niet wordt afgestoten. Hierdoor kan de bevruchte eicel zich innestelen in je baarmoederwand en ben je zwanger. Je menstrueert dan dus niet.

Wel kan je last hebben van (licht) bloedverlies tijdens je zwangerschap. Dit kan je het idee geven dat je zwanger en toch ongesteld bent.

Menstruatiecyclus: hoe zat het ook alweer?

Iedere maand bereidt je lichaam zich voor op een mogelijke zwangerschap. Onder invloed van de hormonen oestrogeen en progesteron verlaat een rijpe eicel de eileider: de eisprong. Ook wordt het baarmoederslijmvlies van je baarmoederwand dikker. Hierin kan een eventueel bevruchte eicel zich innestelen.

Als de eicel onbevrucht blijft, daalt het oestrogeen- en progesterongehalte in je lichaam. Hierdoor stoot je lichaam het baarmoederslijmvlies af: je menstruatie.

Is de eicel wel bevrucht? Dan stijgt het oestrogeen- en progesterongehalte en stoot je lichaam het baarmoederslijmvlies niet af. De bevruchte eicel kan zich dan innestelen in de dikke laag baarmoederslijmvlies: je bent zwanger.

Bloedverlies tijdens de zwangerschap

Veel vrouwen verliezen bloed tijdens de zwangerschap. Vaak is zo’n bloeding onschuldig, maar het kan ook ernstige oorzaken hebben. Neem daarom altijd contact op met je huisarts of verloskundige als je bloed verliest, ook wanneer het bloeden al gestopt is.

Bloedverlies tijdens je zwangerschap kan de volgende oorzaken hebben:

Innestelingsbloeding

Eén op de vijf vrouwen verliest bloed tijdens het eerste trimester van haar zwangerschap. Meestal is dit de innestelingsbloeding. Tijdens de innesteling kan een bevrucht eitje een bloedvaatje raken. Hierdoor kan je wat bloed verliezen en kan het lijken of je ongesteld en toch zwanger bent.

De innestelingsbloeding is doorgaan minder heftig en korter van duur dan je menstruatie, en vindt plaats in het prille begin van je zwangerschap. Verlies je later in het eerste trimester bloed? Dan heeft dit een andere oorzaak.

Gesprongen bloedvaten in de baarmoederhals

Tijdens je zwangerschap stroomt er meer bloed door de bloedvaten in je baarmoederhals. Ook liggen de bloedvaten dichter aan het oppervlak. Hierdoor kunnen ze gemakkelijker beschadigen, bijvoorbeeld tijdens een vrijpartij of bij een vaginaal onderzoek. Dit kan zorgen voor (licht) bloedverlies.

Vaginale infectie, blaasontsteking of soa

Er zijn verschillende vaginale infecties waarbij je een lichte bloeding kan krijgen, zoals een ontsteking van het baarmoederslijmvlies. Ook van soa’s, zoals chlamydia en gonorroe, kan je last krijgen van licht bloedverlies tijdens de zwangerschap. Verder kan je bloed in je urine vinden als je een blaasontsteking hebt.

Poliep in de baarmoedermond of –hals

Een poliep is een onschuldige woekering van het slijmvlies in de baarmoederhals. Dit kan een waterige, bloederige afscheiding uit de vagina veroorzaken.

Pseudo-menstruatie/spotting

Tijdens je zwangerschap zorgt het hormoon hCG ervoor dat je geen eisprong hebt en niet ongesteld wordt. Als je lichaam weinig hCG produceert, kan je tijdens je zwangerschap maandelijks een lichte bloeding hebben zonder dat er een eisprong plaatsvindt. Dit wordt pseudo-menstruatie of spotting genoemd. Het bloedverlies kan erg lijken op je menstruatie en kan de hele zwangerschap aanhouden. Het kan zelfs voorkomen dat je hierdoor niet doorhebt dat je zwanger bent. Pseudo-menstruatie tijdens de zwangerschap komt echter maar weinig voor.

Ernstige complicatie of miskraam

Bloedverlies tijdens de zwangerschap kan ook een ernstige oorzaak hebben. Bijvoorbeeld een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, molazwangerschap, afwijking aan de placenta of miskraam. Vaak gaat dit gepaard met andere klachten. Als je vermoedt dat jij een van deze complicaties hebt, neem dan altijd contact op met je verloskundige of huisarts.