9 weken zwanger

Armen, benen, vingers en tenen

De ontwikkeling van de embryo na 9 weken zwanger

Als je 9 weken zwanger bent, krijgt het gezicht van het embryo steeds meer vorm. Het puntje van de neus is zichtbaar en er komen oogleden over zijn oogjes. Je ervaart momenteel zelf behoorlijk wat emoties. Van schaterlachen tot huilen, jouw stemming kan nu binnen een minuut wel tien keer wisselen. Die vermoeidheid helpt dan ook niet mee.

Je baby is zo groot als een..

2,3 cm 3 gram
  • zo groot als een framboos
  • zo zwaar als een 2 eurocent muntje
  • heeft vingers en tenen

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 26 augustus en 1 september
  • 63 tot 69 dagen zwanger
  • in je tweede maand
  • in het eerste trimester

Je baby in week 9 van je zwangerschap

Had het embryo eerst alleen nog een soort miniworstjes als ledematen, in week 9 van je zwangerschap krijgen deze meer vorm. Er verschijnen vingers en tenen aan zijn handen en voeten. Deze zijn omgeven door een soort zwemvliezen. Ook de plekken waar de ellebogen en knieën komen zijn nu zichtbaar.

Als je 9 weken zwanger bent, krijgt het gezichtje van je baby steeds meer vorm. Deze week ontwikkelt het embryo oogleden, ook al kan het die nog niet sluiten. Bij de neusgaatjes is het puntje van de neus te onderscheiden.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Jij in week 9 van je zwangerschap

Vrouw van 9 weken zwanger ligt samen met partner op bed van ze is vermoeid door zwangerschap

Het laten groeien van een baby is behoorlijk vermoeiend, je kan uitgeput zijn. Zelfs als je nauwelijks van de bank bent afgekomen, kan het voelen alsof je een marathon hebt gerend. Niet zo gek als je bedenkt dat je lichaam bezig is met de groei van een placenta, je stofwisseling sneller gaat en je hormoonniveaus stijgen. En dat alles terwijl je suikerspiegel en bloeddruk juist lager zijn. Zorg goed voor je lichaam en pak een paar uur extra slaap als het kan. Wandelen en zwemmen helpen vaak ook om de (extreme) vermoeidheid te verminderen.

Na 9 weken zwangerschap voelt het alsof je emotionele reikwijdte een nieuw hoogtepunt, of eigenlijk dieptepunt, heeft bereikt. Het ene moment ben je vrolijk, terwijl je vlak daarna weer depressief lijkt. Je bent blij dat je moeder wordt, maar tegelijk misschien ook onzeker of je er wel klaar voor bent. Daarnaast heb je waarschijnlijk nog niet iedereen verteld dat je zwanger bent en draag je dus een geheim met je mee. En dan heb je ook nog last van die vervelende zwangerschapssymptomen. Troost je: over een paar weken wordt dit allemaal minder.

Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen in deze week groeit? Bekijk verschillende buikfoto’s bij 9 weken zwanger >>

Modular babykamer zelf aan te passen

Babykamer inrichten

De babykamer inrichten is één van de leukste dingen tijdens je zwangerschap. Zoek je verschillende meubels voor de babykamer die allemaal in een stijl zijn? Wij hebben een aantal complete babykamers voor je op een rijtje gezet.

Bekijk hier

Tip bij 9 weken zwanger

Vrouw van 9 weken zwanger is vermoeid op werk door zwangerschap

Je leven staat op zijn kop en je lichaam verandert, maar je werk gaat gewoon door. Werken als je zwanger bent kan best pittig zijn, zeker als je last hebt van zwangerschapssymptomen. Je werkgever is verplicht om ervoor te zorgen dat je tijdens je zwangerschap veilig kan werken en dat jouw gezondheid en die van je baby niet in gevaar komen. Hij/zij moet dan natuurlijk wel weten dat je zwanger bent.

Volgende week

10 weken zwanger

Van kikkervisje naar mensje

Naar 10 weken zwanger