De ontwikkeling van de embryo na 9 weken zwanger

9 weken zwanger

Dag embryo, welkom foetus!
WEEK 8 ZWANGER WEEK 10 ZWANGER

Na 9 weken zwangerschap is de kleine bewoner van je baarmoeder geen embryo meer, maar wordt hij foetus genoemd. Dit betekent dat je het vroegste stadium van je zwangerschap hebt gehad en de belangrijkste orgaanstelsels van je baby zijn ontstaan. Tijdens de foetale fase zullen de verschillende organen en lichaamsdelen zich verder ontwikkelen.

Je baby is zo groot als een...

Je baby is na 9 weken zwanger zo groot als een framboosLengte 2,3 cm
Gewicht
3 gram
  • zo groot als een framboos
  • zo zwaar als een 2 eurocent muntje
  • mini-spiertjes beginnen zich te vormen

Je bent nu...

Je buik na 9 weken zwanger
Uitgerekend
29 november tot 6 december
  • 57 tot 63 dagen zwanger
  • in je tweede maand
  • in het eerste trimester

Je baby in week 9 van je zwangerschap

Mini-spiertjes beginnen zich te vormen. Hiermee kan je kleine Popeye zijn armen en benen bewegen. Ook je baby’s organen en zenuwen ontwikkelen zich snel. De geslachtsorganen zijn aanwezig, maar op een echo is nog niet te onderscheiden of je een jongetje of meisje krijgt.

Het hartje heeft nu 4 kamers en de hartkleppen worden gevormd. Vanaf nu is het mogelijk dat je huisarts of verloskundige het hartje kan horen kloppen. Wanhoop niet als dit niet lukt, het kan zijn dat hij zich verstopt in een hoekje van je baarmoeder of met zijn rug naar buiten ligt. Binnen een paar weken zal je het wonderlijke geluid van je baby’s hartje zeker horen.

Jij in week 9 van je zwangerschap

Na 9 weken zwanger last van vermoeidheid

Het laten groeien van een baby is behoorlijk vermoeiend, je bent uitgeput! Zelfs als je niet van de bank bent afgekomen voelt het alsof je een marathon hebt gerend. Niet zo gek als je bedenkt dat je lichaam bezig is met het maken van een placenta, je stofwisseling sneller gaat en je hormoonniveaus stijgen. En dat alles terwijl je suikerspiegel en bloeddruk lager zijn. Zorg goed voor je lichaam en pak een paar uur extra slaap als het kan. Wandelen en zwemmen helpen vaak ook de (extreme) vermoeidheid te verminderen.

Na 9 weken zwangerschap voelt het ook of je emotionele flipperkast een nieuw hoogtepunt heeft bereikt. Het ene moment ben je vrolijk, terwijl je vlak daarna weer depressief lijkt. Je bent blij dat je moeder wordt, maar tegelijk ook onzeker of je er wel klaar voor bent. Daarnaast heb je waarschijnlijk nog niet iedereen verteld dat je zwanger bent en draag je dus een geheim met je mee. Bovenop dit alles heb je ook nog last van die vervelende zwangerschapssymptomen. Een troostende gedachte is dat dit over een paar weken allemaal minder wordt!

Floradix9 weken zwanger, floradix

Kun je ondersteuning gebruiken bij vermoeidheid tijdens je zwangerschap? Floradix bevat een goed opneembare vorm van ijzer en diverse B vitamines die helpen bij vermindering van vermoeidheid en het op pijl houden van je energieniveau voor, tijdens en na de zwangerschap.

Meer lezen ➝

Tip bij 9 weken zwanger

Werken tijdens je zwangerschap

Vrouw na 9 weken zwangerschap op haar werk

Je leven staat op zijn kop en je lichaam verandert, maar je werk gaat gewoon door. Werken als je zwanger bent kan best pittig zijn, zeker als je last hebt van zwangerschapssymptomen. Je werkgever is verplicht om ervoor te zorgen dat je gedurende je zwangerschap veilig kunt werken en dat je gezondheid en die van je baby niet geschaad worden. Hij moet dan natuurlijk wel weten dat je zwanger bent. Lees alles over werken tijdens je zwangerschap.

ADVERTENTIE