9 weken zwanger

Zwemvliezen en mood swings

Week 9 baby is zo groot als framboos
Framboos
Je baby bij 9 weken
2,3 cm
9 weken zwanger buik
Je lichaam
  • Deze week

  • Minder garnaal, meer mens

    Het lichaam en gezicht van je baby krijgen steeds meer vorm. De vingers en tenen ontwikkelen zich langzaam.

  • Wallen tot je tenen

    Er gebeurt van alles in je lichaam, dus het is niet zo gek dat je af en toe uitgeput bent. Lekker vaak een dutje doen!

  • Jantje lacht, Jantje huilt

    Je stemmingswisselingen zijn nu misschien op hun hoogtepunt. Gelukkig worden deze snel minder.

lauri
Geschreven door de redactie van 24Baby
Medisch beoordeeld door Lauri Blox-Hanewinckel | Basisarts
Laatste update 2 februari 2022
Je baby is zo groot als een..

Framboos

2 maanden zwanger baby is zo groot als een framboos
Gewicht

3 gram

Lengte

2,3 cm

Je baby bij 9 weken zwanger

Tot nu toe had het embryo alleen nog een soort miniworstjes als armen en benen. Vanaf week 9 van je zwangerschap worden deze langer. Ook de plekken waar de ellebogen en knieën komen zijn nu zichtbaar. Er verschijnen vingers en tenen aan de handen en voeten. Deze zitten nog wel aan elkaar vast met een soort zwemvliezen.

Als je 9 weken zwanger bent, wordt de romp van je baby langer en rechter. Op de romp verschijnen nu tepels. Het lichaam lijkt steeds minder op een garnaal en meer op een mensje. Ook het gezicht van je baby krijgt meer vorm. Deze week beginnen de oogleden te groeien. Het embryo kan ze nog niet sluiten, maar dat komt snel genoeg. Bij de neusgaten is het puntje van de neus nu te herkennen.

animatie van de baby in de baarmoeder in 3D
24Baby.nl

Babykamer inrichten

De babykamer inrichten is één van de leukste dingen tijdens je zwangerschap. Zoek je verschillende meubels voor de babykamer die allemaal in een stijl zijn? Wij hebben een aantal complete babykamers voor je op een rijtje gezet.

Bekijk hier

Jij bij 9 weken zwangerschap

Het laten groeien van een baby is erg vermoeiend. Het kan soms voelen alsof je een marathon gerend hebt. Zelfs als je bijna niet van de bank bent afgekomen. Dit is niet zo vreemd als je bedenkt wat er allemaal in je lichaam aan de gang is. Je baby groeit daarbinnen, maar er gebeurt meer. De placenta ontwikkelt zich, je stofwisseling gaat sneller en je hormoonniveaus stijgen. Dit terwijl je suikerspiegel en bloeddruk juist lager zijn dan normaal. Het is dus heel normaal dat je regelmatig uitgeput bent. Zorg goed voor je lichaam en pak een paar uur extra slaap als het kan. Wandelen en zwemmen helpen vaak ook om de (enorme) vermoeidheid te verminderen.

Na 9 weken zwangerschap zijn de stemmingswisselingen vaak op een hoogtepunt aanbeland. Dit komt doordat de hoeveelheden hCG en andere zwangerschapshormonen nu heel hoog zijn. Je stemming kan in een uur wel tien keer wisselen, van vrolijk tot depressief. Je bent blij dat je moeder wordt, maar tegelijk misschien ook onzeker. En dan draag je ook nog een geheim met je mee. Want waarschijnlijk heb je nog niet iedereen verteld dat je zwanger bent. Tel daar die vervelende zwangerschapssymptomen bij op en je weet: dit is niet de makkelijkste fase van de zwangerschap. Gelukkig wordt dit over een paar weken allemaal beter.

Wist je dat...?

Op het 24Baby-forum staan al meer dan 5 miljoen reacties

Deze vind je verdeeld over ruim 250.000 topics. Op het forum kan je ervaringen uitwisselen, je vragen en twijfels delen, de ontwikkelingen van je zwangerschap volgen én je eigen dagboek bijhouden. Deze en meer leuke functies gebruik je in de 24Baby Zwangerschaps-app. Download de app gratis >>

Je buik bij 9 weken zwanger

Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen in deze week eruitziet? Bekijk verschillende buikfoto’s bij 9 weken zwanger >>

buik 9 weken zwanger
9 weken zwangere buik
9 weken zwanger buik
9 weken zwanger buik

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Luister de podcast

9 weken zwanger

Jij als partner bij 9 weken zwanger

Is je partner het ene moment dolgelukkig, terwijl ze een uur later in tranen uitbarst? Welkom in de emotionele achtbaan die stemmingswisselingen heet! Voor jou is dit misschien vervelend, maar voor je partner is het al helemaal lastig. Probeer er dus begrip voor te hebben en neem haar werk uit handen als dat nodig is. Wat ook helpt: afleiding. Met een voetmassage, samen haar favoriete serie kijken of een reep chocola maak je haar vast blij.

Tip

Vertel je werkgever dat je zwanger bent

Heb je een baan? Volgens de wet moet je op zijn laatst drie weken voor het begin van je zwangerschapsverlof je werkgever vertellen dat je zwanger bent. Voor je werkgever is het meestal prettiger als je dit eerder doet. Er is dan meer tijd om vervanging te regelen en werk anders te plannen. Ook voor jou is het prettiger. Je hoeft niet rond te lopen met een ‘geheim’ én je werkgever kan (en moet!) rekening houden met je zwangerschap.

Zwangerschapssymptomen

Zwanger zijn is...

Een gratis zwangerschapsbox ophalen en terugkomen met tassen vol babyspullen


Poll

Hoe heftig zijn de mood swings bij jou op dit moment?


Volgende week

10 weken zwanger

Overgang naar foetus, obstipatie en opgeblazen gevoel

10 weken zwanger
10

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app