De ontwikkeling van de embryo na 24 weken zwanger

24 weken zwanger

Levensvatbaar en een voetbal
WEEK 23 ZWANGER WEEK 25 ZWANGER

Na 24 weken zwangerschap is je baby levensvatbaar. Artsen zullen vanaf nu bij een bevalling proberen je baby in leven te houden, maar het is natuurlijk veel beter voor je baby om nog even in je buik te blijven. Over je buik gesproken, je baarmoeder is nu zo groot als een voetbal.

Je baby is zo groot als een...

Je baby is na 24 weken zwanger zo groot als een maiskolfLengte 30 cm
Gewicht
600 gram
  • zo groot als een maïskolf
  • zo zwaar als een spijkerbroek
  • de longetjes worden klaargestoomd

Je bent nu...

Je buik na 24 weken zwanger
Uitgerekend
15 tot 22 augustus
  • 162 tot 168 dagen zwanger
  • in je zesde maand
  • in het tweede trimester

Je baby in week 24 van je zwangerschap

In de longen ontwikkelen zich nu de verschillende ‘takken’ van de luchtwegen. Daarnaast worden de longen klaargestoomd om zich straks buiten de baarmoeder te kunnen vullen met lucht. De hersenen groeien snel in deze fase en de smaakpapillen blijven in ontwikkeling. Bij de baby gaat, net als bij jou, de gewichtstoename hard. Dit neemt niet weg dat hij nog steeds aan de magere kant is.

Volgens de richtlijn van de Nederlandse kinderartsen is je baby na 24 weken zwangerschap levensvatbaar. Dat betekent dat als je nu bevalt de artsen er alles aan zullen doen om je baby in leven te houden. Door de moderne behandelmethoden is de kans nu aanwezig dat dit lukt. Maar de kans op een gezonde baby is natuurlijk veel groter als hij nog een poosje in je buik blijft.

Jij in week 24 van je zwangerschap

Navel naar buiten na 24 weken zwangerschap

In de afgelopen weken is de bovenkant van je baarmoeder tot boven je navel gekomen. De baarmoeder heeft overigens nu de grootte van een voetbal! Niet zo gek dus dat dingen die een paar weken geleden nog makkelijk te doen waren, opeens lastige klussen zijn geworden. Hoe makkelijk kan jij bijvoorbeeld nog je veters strikken (er vanuit gaande dat je die onpraktische hakken nu echt hebt omgeruild voor comfortabele sneakers)?

Wist je dat je navel een litteken is dat is overgebleven van het verdrogen van je eigen navelstreng? En juist op het moment dat je weer met iemand bent verbonden door een navelstreng, kan je navel veranderen. Een diepe navel kan door die ‘voetbal’ in je buik naar buiten komen te steken. Dit is doorgaans niet erg, behalve dat je navel door het uitrekken van de huid geïrriteerd kan raken. Heb je hier erg veel last van, bespreek dit dan met je verloskundige. In dat geval bestaat namelijk de kans op een navelbreuk.

Kaartje2goShoptip 24 weken zwanger, kaartje2go uitgerekende datum

Bij Kaartje2go krijg je jouw geboortekaartjes helemaal gratis, als je op de uitgerekende datum bevalt. En als je op een andere dag bevalt ontvang je alsnog 5% korting op je geboortekaartjes!

Schrijf je snel in! ➝

Tip bij 24 weken zwanger

Laatste kans om te vliegen

Op vakantie na 24 weken zwanger

Wil je nog één keer met zijn tweeën op vakantie? Ga dan binnen een paar weken op babymoon. Tot 28 weken zwangerschap kan je en mag je vaak zonder problemen vliegen. Daarna vragen sommige maatschappijen om een zwangerschapsverklaring. Bovendien wordt het vanaf dan voor jezelf steeds minder prettig om lang te reizen. Na 36 weken ben je doorgaans helemaal niet meer welkom aan boord omdat het risico op een bevalling tijdens de vlucht te groot wordt.

ADVERTENTIE