24 weken zwanger

Levensvatbaar en een giga baarmoeder

Papaya
30,1 cm
Je lichaam
  • Deze week

  • Dansjes doen

    Wist je dat je kindje vanaf deze week jouw bewegingen gaat voelen? Als jij danst, danst je baby gezellig met je mee.

  • Grote mijlpaal

    Je baby is nu levensvatbaar. Wordt hij of zij nu geboren? Dan doen artsen er alles aan om je kind in leven te houden.

  • Plop, daar is je navel

    Grote kans dat rond deze week je navel naar buiten gedrukt wordt door je baarmoeder. Die is nu zo groot als een voetbal!

lauri
Geschreven door de redactie van 24Baby
Medisch beoordeeld door Lauri Blox-Hanewinckel | Basisarts
Laatste update 9 februari 2022
Je baby is zo groot als een..

Papaya

Gewicht

614 gram

Lengte

30,1 cm

Je baby bij 24 weken zwanger

In week 24 van je zwangerschap is het deel van de hersenen dat bewegingen opmerkt ontwikkeld. Jij voelt dus niet alleen je baby bewegen, maar omgedraaid kan je baby nu ook jouw bewegingen voelen. Bij een dansje op je favoriete muziek danst er nu altijd iemand met je mee. Ook prikkelingen kan je kindje vanaf nu goed voelen. Als je de voeten aanraakt, trekt je baby waarschijnlijk de benen op.

Deze week bereikt je baby een belangrijke grens. Nederlandse kinderartsen zien je baby vanaf 24 weken als levensvatbaar. Dit betekent dat artsen er alles aan zullen doen om je baby in leven te houden als je nu bevalt van een prematuur kindje. Door de moderne behandelmethoden is de kans aanwezig dat dit lukt. Toch is de kans op een gezonde baby natuurlijk veel groter als je kind nog een tijd in je buik blijft. De longen zijn op dit moment bijvoorbeeld niet goed uitgerijpt. Zelfstandig ademen kan je baby dus nog niet. Wel oefent je kleine af en toe al met adembewegingen, al komt er nog geen zuurstof in de luchtwegen.

24Baby.nl

Heb jij alles al in huis voor je baby?

Je bent inmiddels over de helft van je zwangerschap. Tijd om bij te houden wat je allemaal al in huis hebt, en wat je nog nodig hebt. Onze handige uitzetlijst helpt je overzicht te houden.

Naar de uitzetlijst

Jij bij 24 weken zwangerschap

Ben je laatst weer bij de verloskundige geweest? Dan heeft ze waarschijnlijk de groei van je buik gemeten. Ze bepaalt de groei van je baarmoeder door de fundushoogte te meten. Dit geeft aan hoe hoog de bovenrand van je baarmoeder komt in je buik. De verloskundige kijkt of de grootte van je baarmoeder past bij je zwangerschapsduur. Dit geeft een idee over de groei van je baby. Als je 24 weken zwanger bent, komt je baarmoeder al tot je navel!

Dat klopt wel als je bedenkt dat je baarmoeder nu zo groot is als een voetbal. Niet zo gek dus dat dingen die je een paar weken geleden nog makkelijk deed, opeens lastige klussen zijn geworden. Kan jij bijvoorbeeld nog dingen van de grond rapen? Een keukentang kan je hierbij helpen. Ontdek meer lifehacks die het zwangere leven makkelijker maken >

Wist je dat je navel een litteken is van het verdrogen van je eigen navelstreng? En juist nu je weer met iemand verbonden bent door een navelstreng, kan je eigen navel veranderen. Een diepe navel kan door die ‘voetbal’ in je buik naar buiten worden gedrukt. Dit zorgt voor een knopje op je buik. Meestal is dit niet erg. Wel kan je navel door het uitrekken van de huid geïrriteerd raken. Ook kan je pijn onder je navel krijgen. Bespreek het met je verloskundige als je hier veel last van hebt. Het zou kunnen dat je een navelbreuk hebt.

Je buik bij 24 weken zwanger

Benieuwd hoe de buik van andere zwangere er nu uitziet? Bekijk verschillende buiken bij 24 weken zwanger >>

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Jij als partner bij 24 weken zwanger

In het tweede trimester gaat het waarschijnlijk goed met je partner. Ze heeft meer energie, is gewend aan het zwanger zijn en voelt zich beter. Toch is het niet alleen maar feest. Die groeiende buik begint namelijk in de weg te zitten. Help haar dus een handje waar nodig. Zorg bijvoorbeeld dat ze geen klusjes hoeft te doen waarbij die buik in de weg zit. Haar mok thee aangeven als ze languit op de bank ligt, zal ze ook enorm fijn vinden. Overeind komen is namelijk niet meer haar sterkste punt.

Tip

Nog één keer samen weg

Wil je nog één keer samen met je partner op vakantie? Ga dan binnen nu en een paar weken op babymoon. Tot 28 weken zwangerschap kan en mag je vaak zonder problemen vliegen. Daarna vragen sommige maatschappijen om een zwangerschapsverklaring. Ook wordt het voor jezelf minder prettig om lang te reizen.

Na 36 weken mag je bij de meeste vliegtuigmaatschappijen niet meer aan boord. Het risico op een bevalling tijdens de vlucht wordt dan te groot. Maar een weekendje Texel of een week naar de Ardennen is natuurlijk ook fijn.

Zwanger zijn is….

Er na een half uur achter komen dat je met je sleutels bij het huis van de buren staat


Quiz

Hoeveel procent van de zwangere vrouwen heeft last van aambeien?


Volgende week

25 weken zwanger

Karatekicks en kuitkrampen

25 weken zwanger
25

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app