40 weken zwanger

Losse schedelplaten en uitgerekende datum

Na 40 weken zwangerschap bestaat de schedel van je baby nog uit ‘losse platen’. Wees gerust, dit is niet erg. Sterker nog, het is zeer handig tijdens de bevalling. Over de bevalling gesproken, aan het eind van deze week is je uitgerekende datum! Maar dat betekent niet automatisch dat je dan bevalt…

Je baby is zo groot als een..

Je baby is na 40 weken zwanger zo groot als een pompoen
50,8 cm 3400 gram
  • zo groot als een pompoen
  • zo zwaar als een angorakonijn
  • de foetushouding is zijn favoriete houding

Je bent nu..

Je buik na 40 weken zwanger
Uitgerekende datum is tussen 13 en 19 augustus
  • 280 tot 286 dagen zwanger
  • in je negende maand
  • in het derde trimester

Je baby in week 40 van je zwangerschap

De schedel van je baby bestaat als het ware uit ‘losse platen’. Dit zorgt ervoor dat deze over elkaar kunnen schuiven als je baby’s hoofd door het geboortekanaal gaat. Dat scheelt in ieder geval iets!

Vlak na de geboorte kan je baby nog niet heel goed zien. Hij ziet jou dus nog erg wazig. Je stem zal hij wel gelijk herkennen. Die heeft hij immers in de baarmoeder al vaak gehoord. De foetushouding blijft buiten de baarmoeder zijn favoriete houding. Het zal even duren voor hij door heeft dat er nu meer ruimte is. Daarnaast voelt deze houding vertrouwd voor je baby.

Jij in week 40 van je zwangerschap

Na 40 weken zwangerschap is de uitgerekende datum

Aan het eind van deze week is je uitgerekende datum. Dit betekent niet dat je die dag bevalt. Sterker nog, minder dan 5% van de vrouwen bevalt precies op de uitgerekende datum. De kans is dus groter dan 95% dat je op een andere dag bevalt. Het kan zelfs nog twee hele weken duren. Probeer je geduld te bewaren, er is – alle bakerpraatjes ten spijt – niks dat je zelf kan doen om de bevalling op te wekken.

Je baarmoeder is nu zo groot dat het de plek inneemt van andere organen. Een orgaan dat minder ruimte heeft, is je maag. Hierdoor kan je geen grote hoeveelheden meer tegelijk eten. Meerdere kleine maaltijden kunnen een oplossing zijn.

Shoptip 40 weken zwanger, oei, ik groei

Boek mentale ontwikkeling

Je baby kan nu echt ieder moment geboren worden! Hoewel ieder kind uniek is, kan Oei, Ik Groei! je helpen de mentale ontwikkeling van je kind straks beter te begrijpen. Dit boek helpt je daardoor onzekerheden weg te nemen en ‘moeilijke periodes’ (en die ga je krijgen!) worden een stuk makkelijker.

Bestel online

Tip bij 40 weken zwanger

40 weken zwanger, vrouw leest boek en ontspant

Dat je nu hoogzwanger bent is een understatement. Alle voorbereidingen op de komst van je baby zijn als het goed is getroffen. De eventuele last minute klussen kan je partner mooi doen. Jij hebt je rust verdiend. Geniet nog even van je buik (je gaat hem straks stiekem nog een beetje missen!), kijk een film, lees een boek en relax!

Volgende week

41 weken zwanger

Na de uitgerekende datum en leuke dingen

Naar 41 weken zwanger