Zwangere buik: zo groeit je buik tijdens je zwangerschap
Tijdens je zwangerschap groeit je buik flink. Vanaf wanneer begin je een buikje te zien? En waar bestaat de groei van je zwangere buik uit? Bekijk foto's van een zwangere buik per week en lees wat je kan verwachten.
Groei zwangere buik
Door de groei van je kindje neemt de omvang van je buik tijdens je zwangerschap flink toe. In negen maanden tijd groeit je kindje uit van een bolletje cellen tot een complete baby van ongeveer 3 tot 3,5 kilo. Dit gebeurt heel geleidelijk.
Toch gaat de groei van je zwangere buik niet in elke periode van je zwangerschap even hard. Krijg je al vroeg in je zwangerschap een buikje? Dit hoeft niet te betekenen dat je ook een grote baby krijgt. De groei van je buik wordt namelijk ook door andere dingen bepaald, zoals je bouw, genetische aanleg, je buikspieren en de hoeveelheid vruchtwater.
Groei buik per week
De grootte van je buik en je hoeveel je aankomt verschilt per persoon. Ook verschilt het per periode hoe je buik groeit. Je kan ongeveer van het volgende uitgaan.
Week 1 t/m 12
10% van de totale gewichtstoename gebeurt in het eerste trimester. Gemiddeld kom je 1 tot 2 kilo aan in deze periode. Dit komt omdat je in het eerste trimester extra honger kan hebben en meer eet, of omdat eten helpt tegen de misselijkheid.
Als je erg misselijk bent en regelmatig overgeeft, is het mogelijk dat je juist kilo’s kwijtraakt. Dit is ook normaal. Houd je door het overgeven niks meer binnen en heb je ook andere klachten, zoals uitdrogingsverschijnselen en niet meer kunnen functioneren? Neem dan contact op met je verloskundige of huisarts.
Je kan in deze periode al een wat opgezette buik hebben. Dit komt vooral doordat je darmen wat trager werken. Er zit daardoor veel lucht in en je kan last hebben van obstipatie. Daarnaast beginnen je darmen te verplaatsen om ruimte te maken voor je groeiende baarmoeder.
Week 13 t/m 20
15% van de groei van je gewicht is in deze weken. Zodra je in het tweede trimester bent aanbeland, begint je buik sneller te groeien. Bij 13 weken kan je al een kleine babybuik zien. Vooral bij je onderbuik kan een bolling zichtbaar zijn. Je komt in het tweede trimester ongeveer een halve kilo per week aan. Ben je voor de tweede keer zwanger? Dan kan je al een duidelijke zwangerschapsbuik hebben in deze periode.
Week 21 t/m 30
In deze weken vindt de grootste gewichtstoename plaats, namelijk 50% van het totaal. Je buik groeit hard en wordt meestal ronder. Als je een navelkuiltje had, zal deze waarschijnlijk rond week 26 naar buiten ploppen. Voor iedereen is nu duidelijk te zien dat je zwanger bent. Gemiddeld ben je tegen het eind van het tweede trimester (rond de 26 weken) zo’n 9 kilo aangekomen.
Week 31 t/m 36
In deze periode is de gewichtsgroei nog zo’n 20%. Dit komt omdat je baby nog hard groeit. Vanaf week 27 tot en met je bevalling groeit je kindje voornamelijk in gewicht. Je buik neemt daarom nog aardig toe in omvang deze weken. Ook komt hij hoger uit. De bovenkant van je baarmoeder zit vanaf 30 weken tussen je navel en middenrif.
Week 37 t/m je bevalling
In de laatste periode vindt nog maar 5% van je gewichtstoename plaats. Je buik groeit nog iets groter. Dit komt vooral door je groeiende kindje. Mogelijk houd je in de laatste weken meer vocht vast, waardoor je nog wat aankomt. Gelukkig ben je dit na je bevalling ook snel weer kwijt.
Houd de groei van je buik bij in de 24baby-app
Wil je de groei van je buik vastleggen in een mooi overzicht? Download dan de gratis 24baby-app en voeg iedere week een buikfoto toe aan jouw dagboek. Of deel je buikfoto in de hechte community met andere zwangere vrouwen en vergelijk jullie prachtige buikjes.
Foto’s zwangere buik per week
Wil je jouw buik vergelijken met een andere zwangere vrouw? Zoek hieronder jouw zwangerschapsweek op en bekijk foto’s van een zwangere buik per week.
Jouw foto’s ook hier? Mail naar info@24baby.nl en wie weet zie jij je foto’s terug op 24Baby.nl.
Wanneer begint je buik te groeien?
Wanneer in de zwangerschap je buik in omvang toeneemt, verschilt per persoon. Bij de een gebeurt dit sneller dan bij de ander. Hoe je buik groeit is afhankelijk van een aantal dingen:
- Je gewicht en bouw. Als je slank gebouwd bent, kan je groeiende buik sneller opvallen. Had je al een wat vollere buik voor je zwangerschap? Dan blijft je zwangerschapsbuikje mogelijk wat langer verborgen.
- Genetische aanleg. Hoe je buik groeit is deels erfelijk bepaald. Vraag dus eens hoe dit ging bij je moeder of zus om een idee te krijgen.
- De positie van je kindje. Hoe je kindje ligt, bepaalt ook de vorm van je zwangere buik en hoe snel deze zichtbaar wordt.
- Buikspieren. Als je stevige buikspieren hebt, kan het een tijd duren voor je een buikje gaat zien. Word je voor het eerst moeder op wat latere leeftijd? Dan zijn je buikspieren vaak al iets slapper en kan je eerder een buikje verwachten.
- Tweede of volgende zwangerschap. Ben je voor de tweede keer zwanger? Dan zijn je buikspieren opgerekt door je eerdere zwangerschap en vaak niet meer zo stevig. Hierdoor is je zwangere buik bij een tweede of volgende zwangerschap meestal sneller zichtbaar voor anderen.
- Een tweeling. Als je een tweeling draagt, zal je buik sneller groeien. Twee baby’s nemen nu eenmaal meer ruimte in dan één.
Zelf kan je waarschijnlijk vanaf week 11 verschil gaan merken. De kans bestaat dat je normale broeken rond deze week niet lekker meer zitten. Wanneer je wijde kleding draagt, kan je de zwangerschap nog verborgen houden voor de buitenwereld. Vanaf week 18 wordt dat voor de meeste zwangere vrouwen moeilijk.
Tip
Houd de groei van je buik bij in de 24Baby-app
Wil je de groei van je buik goed bijhouden? Maak dan iedere week een foto van je buik en plaats deze in de dagboekfunctie van de 24Baby-app. Zo heb je een mooi overzicht, waar je doorheen kan swipen. Download de 24Baby-app nu >>
Waaruit bestaat de groei van je zwangere buik?
Je buikomvang neemt tijdens je zwangerschap niet alleen toe door de groei van je baby. In het begin is het gewicht van je kindje zelfs nog heel laag. Aan het eind van het eerste trimester weegt je baby niet meer dan zo’n 50 gram.
Het uiteindelijke totale gewicht van je zwangere buik wordt bepaald door meer dan alleen je baby. In deze tabel kan je zien wat nog meer voor de groei van je buik zorgt.
Wat? | Gewicht | Toelichting |
---|---|---|
Baby | 3300 gram | Hoe langer je zwanger bent, hoe meer het gewicht van je baby de groei van je buik bepaalt. |
Baarmoeder | 900 gram | Je baarmoeder groeit flink, normaal weegt deze maar 40 tot 50 gram. |
Placenta | 650 gram | Vanaf ongeveer 12 weken is de placenta volledig ontwikkeld. |
Vruchtwater | 800 gram | Er is genoeg vruchtwater nodig om je baby te beschermen en warm te houden. |
Vet, verspreid over het lichaam | 3500 gram | Dit is om een vetreserve op te bouwen, ter voorbereiding op de borstvoeding. Dat kost namelijk veel energie. |
Extra bloed | 1500 gram | Voor een goede doorbloeding van de placenta. |
Groei borsten | 400 gram | Ter voorbereiding op de borstvoeding. |
Extra klierweefsel in je borsten | 400 gram | Om borstvoeding te kunnen geven, worden meer klieren aangemaakt. |
Extra lichaamswater | 1500 gram | Dit is nodig voor het vochtgehalte van je baby en het vocht in de extra hoeveelheid bloed. |
De gewichten in deze tabel zijn gemiddelden. Het is daarom mogelijk dat dit bij jou net wat anders is.
Fundushoogte: maat voor de groei van je zwangere buik
Je verloskundige of gynaecoloog houdt de groei van je buik in de gaten. De fundushoogte is een goede maat voor deze groei. De fundushoogte geeft aan hoe hoog de bovenkant van je baarmoeder komt ten opzichte van je schaambot, navel en borstbeen.
De verloskundige meet dit door voorzichtig aan je buik te voelen en te zoeken naar de bovenkant van je baarmoeder. Daarna meet ze met een meetlint de afstand tussen dit punt en je schaambot. Deze fundushoogte geeft een beeld van de groei van je buik en je kindje.
Als het goed is komt de fundushoogte overeen met je zwangerschapsduur. In onderstaande afbeelding zie je welke fundushoogte past bij welke zwangerschapsduur.
Aankomen tijdens zwangerschap: hoeveel?
Hoeveel je aankomt in je zwangerschap, is per vrouw verschillend. Het is lastig om daar een richtlijn voor te geven. Over het algemeen geldt: als je een gezonde BMI (tussen de 18,5 en 25) hebt, kom je gemiddeld tussen de 11 en 16 kg aan.
Heb je overgewicht? Dan is het raadzaam om je gewichtstoename lager te houden. Gemiddeld kom je dan bij voorkeur tussen de 7 en 11 kg aan.
Bij ondergewicht is het volgens deskundigen gezond om een paar kilo meer dan gemiddeld aan te komen. Een gewichtstoename tot 18 kg is bij ondergewicht het advies.
Lees meer over aankomen tijdens de zwangerschap in:
- Aankomen tijdens je zwangerschap
- Gezond afvallen tijdens de zwangerschap
- Gewichtstoename tijdens de zwangerschap
Onzekerheid over groei zwangere buik
De groei van je buik en je gewichtstoename kunnen je onzeker maken. Sommige vrouwen zijn bang dat ze te veel aankomen of dat hun zwangere buik te snel groeit. Andere vrouwen denken juist dat het uitblijven van de groei van hun buik iets verkeerds betekent.
Vaak is deze onzekerheid niet nodig. De grootte van je buik zegt niks over de grootte van je baby of zijn gezondheid. Het kan helpen om te onthouden dat iedere buik anders groeit. Verloopt je zwangerschap gezond, klopt de fundushoogte en past je gewichtstoename bij je BMI? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Dat jouw buik niet hetzelfde groeit als die van je vriendin of buurvrouw maakt jouw zwangerschap juist uniek.
Groei buik en striae
Striae of zwangerschapsstriemen kunnen ontstaan doordat je huid de groei van je buik (of borsten) niet meer kan bijhouden. Door beschadigingen aan de opperhuid ontstaan paarsrode strepen. Na je zwangerschap kleuren deze wit. De striae worden kleiner, maar ze gaan helaas niet meer weg. Ook zijn ze niet helemaal te voorkomen, zelfs niet met het smeren van zalfjes.