6 weken zwanger

Zwangerschapssymptomen en gezichtje krijgt vorm

De ontwikkeling van de embryo na 6 weken zwanger

De zwangerschapshormonen lijken je lichaam over te nemen en de bijbehorende symptomen worden steeds erger. Gelukkig is er ook goed nieuws. Het is bijna niet voor te stellen, maar al na 6 weken zwangerschap krijgt het gezichtje van je baby wat vorm.

Je baby is zo groot als een..

Je baby is na 6 weken zwanger zo groot als een sesamzaadje
3 mm <1 gram
  • zo groot als een sesamzaadje
  • zo zwaar als een elastiekje
  • ogen, oren en neus krijgen vorm

Je bent nu..

Je buik na 6 weken zwanger
Uitgerekende datum is tussen 11 en 17 september
  • 42 tot 48 dagen zwanger
  • in je tweede maand
  • in het eerste trimester

Je baby in week 6 van je zwangerschap

Week 6 van je zwangerschap is een belangrijke week voor het kleine embryo in je buik. Het hartje begint namelijk te kloppen. Hierdoor kan het zich in hoog tempo ontwikkelen. De basis van je baby is nu al gelegd. Een tweede grote ontwikkeling in week 6 is je baby’s hoofdje. De ogen, oren, neus, kaak en wangen beginnen heel voorzichtig vorm te krijgen, ook al lijkt het geheel nog op een klein garnaaltje. Ben jij ook zo benieuwd hoe hij of zij er straks uitziet?

Van minuscuul recht steeltje, verandert het embryo zich in de 6e week van je zwangerschap in een gebogen C, mét gekrulde staart. Op het ‘lijfje’ van het embryo zitten nu kleine knopjes op de plekken waar zijn armen en benen komen. Ook de longen, nieren en lever ontwikkelen zich steeds verder en het embryo krijgt vanaf nu zijn voedingsstoffen binnen via jouw bloed. Jullie zijn de komende 7 maanden onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Jij in week 6 van je zwangerschap

6 weken zwanger, buikpijn, ochtendmisselijkheid en constant plassen

Je ziet er misschien nog niet heel zwanger uit, maar je voelt je wel al zwanger! Je krijgt last van steeds meer verschillende zwangerschapssymptomen. Deze pagina lezen zonder te plassen is al een uitdaging. Dit komt door de toename van de zwangerschapshormonen hCG en progesteron. Dit hormoon zorgt ervoor dat je nieren steeds efficiënter gaan werken. Ook begint je groeiende baarmoeder steeds meer op je blaas te drukken. Je brengt nu bijna meer tijd door op het toilet dan daarbuiten. Wist je trouwens dat jouw urine heel waardevol kan zijn voor stellen met vruchtbaarheidsproblemen? Met het hCG in jouw urine kunnen namelijk medicijnen gemaakt worden die de vruchtbaarheid verhogen. Moeders voor Moeders zamelt deze urine in. Vanaf deze week kan jij daar ook aan meedoen.

Ochtendmisselijkheid blijkt geen fabeltje. Als je pech hebt blijft het zelfs niet alleen bij de ochtend… Daarnaast zou je neus niet misstaan op de speurhondenacademie, en laat je nu nét heel veel geuren niet meer uit kunnen staan. Je ruikt die zwetende meneer van mijlenver aankomen, jak! Helaas kan je weinig aan deze zwangerschapskwaaltjes doen. Bedenk dat je het voor het mooiste doel op aarde doet: je baby!

6 weken zwanger, de blije doos

De blije doos

De kwaaltjes zijn vervelend, maar zwanger zijn heeft ook leuke kanten. Je kan straks lekker shoppen voor je baby en nog leuker…je kan gratis babydozen aanvragen. De bekendste van deze babydozen is de blije doos.

Vraag gratis aan

Tip bij 6 weken zwanger

6 weken zwanger, langs de huisarts na positieve zwangerschaptest

Als je zwangerschapstest positief is, neem dan contact op met je huisarts. Het is voor je huisarts fijn om te weten dat je zwanger bent. Soms is een belletje voldoende, maar je kan ook gevraagd worden om langs te komen. De huisarts geeft je adviezen en bekijkt of je het beste door een gynaecoloog of verloskundige begeleid kan worden. Je kan advies vragen voor een verloskundepraktijk, of zelf een praktijk kiezen en contact opnemen. Een officiële doorverwijzing heb je niet nodig.

Volgende week

7 weken zwanger

Groeiende armen, benen en…borsten

Naar 7 weken zwanger