De ontwikkeling van de embryo na 32 weken zwanger

32 weken zwanger

Steeds krapper en ademnood
WEEK 31 ZWANGER WEEK 33 ZWANGER

Na 32 weken zwangerschap begint je lichaam aan de kleine kant te worden voor twee bewoners. Je baby is nu zo groot dat de baarmoeder steeds krapper wordt. Daar staat tegenover dat je baarmoeder zo groot is dat het de plek van je longen inneemt. Vandaar dus dat jij steeds vaker naar lucht moet happen!

Je baby is zo groot als een...

Je baby is 32 weken zwanger zo groot als Chinese koolLengte 42,4 cm
Gewicht
1702 gram
  • zo groot als een Chinese kool
  • zo zwaar als een volwassen cavia
  • het huidje is nu ondoorzichtig

Je bent nu...

Je buik na 32 weken zwanger
Uitgerekend
21 tot 28 juni
  • 218 tot 224 dagen zwanger
  • in je achtste maand
  • in het derde trimester

Je baby in week 32 van je zwangerschap

De ruimte in je baarmoeder wordt steeds kleiner voor je baby. Waar hij eerst zeeën van ruimte had, beginnen de muren nu redelijk op hem af te komen. Hij zal steeds vaker met zijn hoofd naar beneden gaan liggen, dit is gelijk de ideale ligging voor de bevalling. Ligt hij nog met zijn hoofd naar boven dan is dat niet erg. Er is voor hem nog genoeg tijd en ruimte om te draaien.

De ruimte zal wel snel minder worden, je baby blijft namelijk snel groeien. En dan vooral in gewicht. In de weken tot de geboorte zal je baby ongeveer twee keer zo zwaar worden als hij nu is. Een groot gedeelte van deze gewichtstoename zit in vet. Een bijverschijnsel van dit vet is dat de eerst doorzichtige huid nu net als bij jou ondoorzichtig is geworden.

Jij in week 32 van je zwangerschap

Na 32 weken zwangerschap even rustig ademhalen

Haal even rustig adem. Niet alleen omdat je al 32 weken zwanger bent, maar ook omdat je de laatste tijd steeds minder lucht hebt. Niet zo gek als je bedenkt dat je baarmoeder nu zo groot is dat je niet meer de volledige capaciteit van je longen kan gebruiken. Mocht je je zorgen maken over je baby dan kan je ook gerust ademhalen. Hij krijgt namelijk alle lucht die hij nodig heeft via de placenta.

Vanaf ongeveer de helft van je zwangerschap kan je al de zogenaamde Braxton Hicks weeën hebben gevoeld. Nu het eind van je zwangerschap nadert worden deze oefenweeën steeds heftiger en komen ze vaker voor. Is dit niet je eerste zwangerschap, dan is de kans groot dat je meer last hebt van Braxton Hicks weeën. Deze weeën bereiden je voor op de bevalling.

CalmaTip 32 weken zwanger de Medela Calma

Borstvoeding en fles makkelijk en veilig combineren, vanaf de allereerste dag? Calma behoudt en stimuleert de natuurlijke zuigtechniek. Je kindje regelt zelf de melkstroom en kan drinken, ademen en pauzeren zoals aan de borst.

Lees meer over Calma ➝

Tip bij 32 weken zwanger

Maak een geboorteplan

In een geboorteplan kan je wensen en verwachtingen voor je bevalling opschrijven. Hierdoor weten de verloskundige en andere zorgverleners wat jij belangrijk vindt. Bijvoorbeeld waar je wilt bevallen, wie je er graag bij wilt hebben en of je borstvoeding wilt geven na de bevalling. Als dat het geval is, is het verstandig om alvast te bekijken wat je wellicht nog nodig hebt om borstvoeding te geven. Door het geboorteplan met je partner in te vullen kennen jullie elkaars verwachtingen. Bespreek je geboorteplan ook bij de verloskundige. Lees onze handleiding voor het schrijven van een geboorteplan.

ADVERTENTIE