zwangere vrouw geniet van haar zwangerschapsverlof

De periode van verlof tot aan de bevalling wordt zwangerschapsverlof genoemd; de periode erna bevallingsverlof. Vaak wordt de gehele periode echter simpelweg aangeduid met zwangerschapsverlof.

In deze periode heb je recht op minstens 16 weken uitkering. In sommige gevallen ontvangt je werkgever deze uitkering, zodat hij je salaris door kan betalen. Indien je de uitkering zelf ontvangt van het UWV, dan mag je werkgever deze in mindering brengen op je salaris.

Wanneer met zwangerschapsverlof?

Wanneer je zwangerschapsverlof precies ingaat, bepaal je in overleg met je werkgever. Je kunt tussen 4 en 6 weken voor de uitgerekende datum stoppen met werken. Vanaf 4 weken voor de bevalling tot 6 weken erna, mag je wettelijk gezien niet werken.

Je hebt recht op 10 weken verlof na de bevalling. Als je bijvoorbeeld 6 weken voor de uitgerekende datum gestopt bent met werken, maar de baby 2 weken te laat geboren wordt, dan krijg je 2 weken ‘extra’ verlof. In totaal krijg je dan dus 18 weken verlof. Op die manier houd je na de bevalling altijd 10 weken verlof over. Ben je echter 4 weken voor de uitgerekende datum pas gestopt met werken, dan heb je na de bevalling recht op 12 weken bevallingsverlof.

Mocht je na het einde van het verlof nog niet aan het werk kunnen vanwege klachten die het gevolg zijn van je zwangerschap of bevalling, dan heb je mogelijk recht op een Ziektewetuitkering.

Bevallingsverlof in delen opnemen

Vanaf 1 januari 2015 kun je je bevallingsverlof ook in delen opnemen. Na 6 weken ‘verplicht’ bevallingsverlof kun je je resterende verlof spreiden over een periode van 30 weken. Geef dit uiterlijk 3 weken na de geboorte door aan je werkgever.

Zwangerschapsverlof als zelfstandige

Als zelfstandige kun je jezelf particulier verzekeren en tijdens je verlof een uitkering ontvangen. Wanneer je je niet verzekerd kom je in aanmerking voor een ZEZ-uitkering (Zwanger En Zelfstandige). Deze uitkering vraag je aan via het UWV en bedraagt maximaal het minimumloon. Kijk voor meer informatie op de site van het UWV.

Wat doen tijdens zwangerschapsverlof?

En dan zitten de laatste loodjes er ineens op. Je hebt je werk overgedragen en voor een aantal maanden afscheid genomen van je collega’s. Ineens heb je zeeën van tijd. Wat kun je allemaal gaan doen? Vooral uitrusten en genieten! De laatste dagen op je werk kunnen vaak stressvol zijn, terwijl het voor je kindje juist zo belangrijk is dat jij voldoende rust krijgt. Neem deze rust dan ook nu. Lees eindelijk weer eens een boek, kijk een film, ga lekker in bad zitten, kortom: doe ongegeneerd alles waar je normaal geen tijd voor hebt.

Sommige vrouwen voelen met name in deze periode de ‘nesteldrang’ opkomen. Natuurlijk is het ook prima om nu lekker al die kleine kleertjes te gaan wassen en strijken die je alvast gekocht hebt en om je huis op orde te maken voor de komst van de kleine, maar pas op dat je je niet teveel inspant (geen zware dingen tillen!) en neem tussendoor voldoende rust.