Eerste dag van mijn laatste menstruatie

Lengte van mijn cyclus in dagen

Wanneer je zwanger probeert te worden, is timing heel belangrijk. Per cyclus ben je namelijk maar een paar dagen vruchtbaar. Dit zijn de dagen voor je ovulatie (eisprong) tot een aantal uur na je ovulatie. Alleen als je tijdens deze dagen vrijt, kan je zwanger worden. Bereken met de calculator hierboven jouw vruchtbare dagen en ovulatie.

Wanneer is je vruchtbare periode?

Iedere menstruatiecyclus maakt je lichaam zich klaar voor een mogelijke zwangerschap. Tijdens deze cyclus komt een rijpe eicel vrij. Dit heet de eisprong of de ovulatie. De rijpe eicel kan bevrucht worden door een spermacel. Zaad kan tot ongeveer vijf dagen blijven leven in je lichaam.

Je bent de eerste uren na je ovulatie het meest vruchtbaar. Daarna wordt de kans op bevruchting snel kleiner. Meer dan een dag na je eisprong is de kans op een zwangerschap bijna nul. Als je wil weten wanneer je vruchtbare dagen zijn, is het daarom belangrijk om te weten wanneer je ovulatie is.

Download onze app

#1 Kinderwens- en zwangerschapsapp

Ovulatie berekenen

Je kan je verwachte ovulatie berekenen met behulp van de calculator bovenaan dit artikel. Bij een regelmatige cyclus is dit redelijk betrouwbaar. De eisprong is meestal 14 dagen voor de eerste dag van je volgende menstruatie. Heb je bijvoorbeeld een cyclus van 28 dagen? Dan vindt je eisprong waarschijnlijk rond dag 14 plaats (zie de afbeelding hieronder).

De ovulatie en vruchtbare dagen bij een gemiddelde cyclus
De ovulatie en vruchtbare dagen bij een gemiddelde cyclus van 28 dagen

Zelf je ovulatie berekenen

Je kan ook zelf je ovulatie en vruchtbare dagen berekenen:

  1. Neem de eerste dag van je laatste ongesteldheid.
  2. Tel hier het aantal dagen van je cyclus* bij op.
  3. Ongeveer 14 dagen voor deze datum vindt je ovulatie (eisprong) plaats.
  4. Je meest vruchtbare periode is deze dag en de twee dagen ervoor.

* De gemiddelde cyclus duurt 28 dagen, maar kan ook korter of langer duren. Je berekent je cyclus door het aantal dagen te tellen van de eerste dag van je laatste menstruatie, tot de dag voor je opnieuw ongesteld wordt.

Vruchtbare dagen berekenen

Als je weet wanneer je eisprong plaatsvindt, weet je ook wanneer je vruchtbare dagen zijn. Je meest vruchtbare dagen zijn op de dag van de ovulatie en de twee dagen ervoor. Ook vijf tot drie dagen voor de dag van je ovulatie ben je vruchtbaar, maar de kans op een bevruchting is dan kleiner. De dag na je ovulatie is er nog een heel kleine kans dat je zwanger wordt.

Dag ten opzichte van de ovulatie Vruchtbaarheidsmeter
6 dagen voor de ovulatie Bevruchting zeer onwaarschijnlijk
5 dagen voor de ovulatie Laag vruchtbaar
4 dagen voor de ovulatie Beetje vruchtbaar
3 dagen voor de ovulatie Beetje vruchtbaar
2 dagen voor de ovulatie Hoog vruchtbaar
1 dag voor de ovulatie Hoog vruchtbaar
Dag van de ovulatie Hoog vruchtbaar
1 dag na de ovulatie Alleen de eerste uren vruchtbaar
2 dagen na de ovulatie Geen kans op bevruchting
Wanneer ben je vruchtbaar?

Voor de bevruchting zijn een eicel en zaadcel nodig. De vruchtbare dagen zijn dan ook afhankelijk van de kwaliteit van zowel het sperma als de eicel. Wanneer en hoeveel dagen jullie vruchtbaar zijn, hangt af van een aantal factoren. Voorbeelden hiervan zijn jullie leeftijd, gewicht en hoe gezond jullie leven.

Vruchtbaarheid man

Gemiddeld blijft het zaad van een man ongeveer drie dagen in leven in de baarmoeder. Per man kan dit behoorlijk verschillen. Soms blijft het zaad vijf dagen leven, maar langer dan dat gebeurt zelden. Het is ook mogelijk dat het zaad minder sterk is en nog geen twee dagen in leven blijft.

Ook de bewegelijkheid van het zaad speelt een rol bij de vruchtbaarheid. Het bepaalt hoelang het zaad erover doet om bij de eicel te komen. Meestal doet een zaadcel hier 12 tot 24 uur over. Hoe sneller een zaadcel zich beweegt, hoe groter de kans op een bevruchting. Lees meer over het verbeteren van de kwaliteit van het zaad.

Vruchtbaarheid vrouw

De eicel van de vrouw is de eerste uren na de ovulatie het meest vruchtbaar. Daarna neemt de vruchtbaarheid snel af. Afhankelijk van de kwaliteit van de rijpe eicel is deze wat korter of langer vruchtbaar. De kans dat de bevruchting meer dan een dag na de eisprong nog plaatsvindt, is bijna niet aanwezig.

Bovenstaande factoren zorgen ervoor dat je het meest vruchtbaar bent als je vrijt in de periode tussen drie dagen voor de eisprong tot het moment van de eisprong zelf. Wanneer het de eicel en zaadcel lukt om samen te smelten, is er sprake van een bevruchting.

Zwanger worden zonder ovulatie te berekenen

Probeer je zwanger te worden, maar wil je niet bijhouden wanneer je vruchtbare dagen zijn? Dan vergroot je de kans op een zwangerschap door iedere twee tot drie dagen te vrijen. Hierdoor is de kans groot dat je minimaal twee keer geslachtsgemeenschap hebt tijdens je vruchtbare dagen en één keer tijdens je meest vruchtbare periode.

Tips bij ovulatie berekenen

De berekening van je verwachte ovulatie geeft een goede inschatting. Toch is niet met zekerheid te zeggen of de berekening klopt. De menstruatiecyclus en het moment van de eisprong verschillen per vrouw. Zeker bij een onregelmatige cyclus kunnen deze afwijken van de berekening.

Gebruik de verwachte ovulatiedatum uit deze berekening daarom alleen als richtlijn. Je kan hiermee bepalen wanneer je eisprong ongeveer zal plaatsvinden. De volgende tips kunnen je verder helpen bij het vaststellen van je vruchtbare dagen:

  • Maak gebruik van een ovulatietest. De uitslag van een ovulatietest wordt ongeveer twee dagen voor je ovulatie positief. Je twee meest vruchtbare dagen zijn dan aangebroken.
  • Houd je lichaam in de gaten. Er zijn meerdere symptomen die wijzen op een eisprong. Zo is het slijm uit je baarmoederhals rond je ovulatie anders, verandert de stand van je baarmoedermond en stijgt je lichaamstemperatuur een beetje. Lees meer over de verschillende ovulatiesymptomen.
  • Neem eventueel contact op met je huisarts. Duurt je cyclus korter dan 21 dagen of langer dan 36 dagen, of blijft je menstruatie helemaal uit? Dan kost het mogelijk meer moeite om zwanger te raken. Je huisarts kan je tips geven en je begeleiden bij je kinderwens.