Vrouw zoekt wat kleur cervixslijm betekent

Als je graag zwanger wil worden, is het belangrijk om te weten wanneer je ovulatie is. Dat is namelijk het moment waarop je het meest vruchtbaar bent. Door je cervixslijm te bestuderen, kan je het moment van je eisprong voorspellen. Hoe werkt dit precies?

Wat is cervixslijm?

Cervixslijm is slijm dat de klieren in je baarmoederhals en vagina maken. Het beschermt je baarmoeder tegen bacteriën en infecties. Ook is het een transportmiddel voor zaadcellen. De samenstelling van je cervixslijm bepaalt namelijk of zaadcellen zich gemakkelijk van de vagina naar de baarmoeder kunnen verplaatsen. Door je cervixslijm te bestuderen, kan je inschatten of je ovulatie eraan komt. Het vertelt je dus of je vruchtbaar bent.

Download onze app

#1 Kinderwens- en zwangerschapsapp

Verschillende soorten cervixslijm

Tijdens je cyclus verandert het slijm uit je baarmoeder van kleur en samenstelling. Dit komt door het follikel stimulerend hormoon (FSH), luteiniserend hormoon (LH) en oestrogeen. Door dagelijks te controleren hoe je baarmoederslijm eruitziet, kan je patronen ontdekken. Hierdoor wordt het makkelijker om je eisprong te herkennen.

Aan het begin van je cyclus

In de eerste week na je menstruatie is het cervixslijm taai en dik. Dit zorgt ervoor dat je baarmoedermond is afgesloten. Bacteriën krijgen zo geen kans om binnen te komen. Hoe verder je richting je eisprong gaat, hoe vochtiger het slijm wordt. Het kan wit of gelig van kleur zijn en is kleverig, maar niet elastisch van structuur.

Rond je ovulatie

Vlak voor je ovulatie is je cervixslijm doorzichtig en elastisch. Ook zal je merken dat er meer slijm in je vagina zit of er zelfs uit vloeit. Als je het slijm tussen je vingers houdt, kan je er draden van trekken. Meestal kan je dit slijm ongeveer drie dagen voor je eisprong waarnemen.

Na je eisprong

Na je vruchtbare periode vermindert de hoeveelheid slijm en wordt het weer ondoorzichtig. Als je het tussen je vingers houdt, merk je dat het minder elastisch is. Soms kan het wat korrelig zijn. Vlak voor je ongesteld wordt, heb je meestal geen afscheiding meer en kan je vagina droog aanvoelen.

Cervixslijm bestuderen: de Billingsmethode

De Billingsmethode houdt in dat je dagelijks je cervixslijm controleert. Zo kan je zien of je vruchtbare periode is aangebroken. Dit kan je het beste doen door met je vingers wat slijm bij je baarmoedermond weg te nemen.

Breng twee droge, schone vingers in je vagina en ‘schep’ wat slijm weg bij je baarmoedermond. Haal je vingers weer naar buiten en bestudeer het slijm dat eraan kleeft. Is het helder en elastisch, dan is dat een teken dat je rond je ovulatie zit. Als je net hebt gevreeën of opgewonden bent, kan het resultaat afwijken. Het is beter om bijvoorbeeld vlak na het douchen wat slijm te nemen.

Betrouwbaarheid

Het bestuderen van je cervixslijm is een redelijk betrouwbare manier om je ovulatie te herkennen. Je moet dan wel dagelijks en telkens op dezelfde manier wat slijm bestuderen. Het kost namelijk wat oefening om de verschillende soorten cervixslijm te herkennen. Ook zijn er een aantal factoren die het resultaat kunnen beïnvloeden. Je kan deze methode dus het beste gebruiken als aanvulling op andere, meer betrouwbare methoden. Denk bijvoorbeeld aan een ovulatietest.

De samenstelling en kleur van je baarmoederhalsslijm geven geen betrouwbare inschatting voor het plaatsvinden van een bevruchting. Hiervoor zal je een zwangerschapstest moeten doen. Deze methode is ook niet geschikt om als anticonceptiemethode te gebruiken.

Afscheiding na bevruchting

Het bestuderen van je cervixslijm geeft geen betrouwbare inschatting voor een bevruchting. Wel kan je afscheiding je vertellen dat het tijd is om een zwangerschapstest te doen. Bij de innesteling van de bevruchte eicel in je baarmoederwand kan je wat bloed verliezen. Daardoor kan de afscheiding roze of roestbruin van kleur zijn. Daarnaast merken veel vrouwen tijdens hun zwangerschap dat de hoeveelheid afscheiding toeneemt. Deze is vaak iets dunner en wateriger. Als je dit bij jezelf opmerkt, kan dit dus een teken zijn dat je in verwachting bent.

Cervixslijm en vruchtbaarheidsproblemen

Heb je last van vruchtbaarheisproblemen? Dan is je cervixslijm een van de factoren die je arts onderzoekt. Het gaat er dan vooral om of jouw slijm en het sperma van je partner goed bij elkaar passen. In sommige gevallen is jouw baarmoederhalsslijm niet geschikt om het zaad van je partner goed te vervoeren naar de baarmoeder. Hierdoor komt het niet tot een bevruchting. Een mogelijke oplossing hiervoor is een kunstmatige inseminatie.