babymaten pasgeboren baby

Babykleding shoppen is de favoriete hobby van veel (aanstaande) ouders. Maar welke kledingmaat, hoofdmaat en schoenmaat heeft je baby eigenlijk? Om je hierbij te helpen, hebben wij alle babymaten op een rij gezet. Ook vind je een handige maattabel voor babykleding.

Babymaten overzicht met kledingmaat en schoenmaat

Babykleding maten in maattabel

In de tabel hieronder zie je een overzicht van de babymaten per leeftijd. Deze maten zijn een schatting. Is jouw baby kleiner of groter dan gemiddeld? Dan heb je waarschijnlijk een kleinere of grotere maat nodig. Daarnaast kan de maat van babykleding per merk anders vallen.

Kledingmaat baby

De babymaten van kleding voor je baby zijn meestal gelijk aan de lengte van je baby in centimeters. Voor een pasgeboren baby past babykleding in maat 50 meestal het beste. Dit is de gemiddelde lengte van een baby bij de geboorte. Als je baby zwaarder is dan 3500 gram, past maat 56 vaak goed. Bij een lichte of te vroeg geboren baby zitten babykleren in maat 44 waarschijnlijk beter.

De kledingmaat geldt voor alle soorten babykleding, behalve voor mutsjes, sokken en schoenen. Het eerste jaar gaat de groei van je baby erg snel. Daardoor heeft je kindje soms al binnen anderhalve maand een grotere maat nodig.


Poll

Welke maat had jouw kindje bij de geboorte?


Hoofdmaat baby

De hoofdmaat is gelijk aan de omtrek van het hoofd van je baby in centimeters. Deze wordt gebruikt als maat voor babymutsjes. Vaak staat er op mutsjes ook voor welke leeftijd deze geschikt zijn. Bijvoorbeeld 0 tot 3 maanden. Het is belangrijk dat een muts goed blijft zitten, zonder dat hij te strak zit. Zo houdt de muts het hoofd van je baby het beste warm.

Schoenmaat baby

Wanneer je baby begint te lopen, is het tijd om de eerste schoenen te kopen. De schoenmaat hangt af van de voetlengte van je baby. Je kan deze bepalen door de stappen hieronder te volgen:

 1. Laat je baby met sokken aan op een vel papier staan.
 2. Teken met een potlood de omtrek van de voet.
 3. Meet de afstand tussen de punten die het verst uit elkaar liggen (hak tot teen).
 4. Tel hier een halve tot een hele centimeter bij op. Zo krijgen de tenen genoeg ruimte in de nieuwe schoenen.
 5. Gebruik de tabel hieronder om de schoenmaat op te zoeken.

Schoenmaattabel baby

Lengte voet Schoenmaat
9,4 tot 10,0 cm 16
10,0 tot 10,7 cm 17
10,7 tot 11,4 cm 18
11,4 tot 12,0 cm 19
12,0 tot 12,7 cm 20
12,7 tot 13,4 cm 21
13,4 tot 14,0 cm 22
14,0 tot 14,7 cm 23
14,7 tot 15,4 cm 24
Schoenmaattabel baby

Naast de schoenmaat is ook de pasvorm van de schoen belangrijk. Je kindje kan brede of smalle voeten en een hoge of lage wreef hebben. Het is belangrijk dat de schoenen hier goed op aansluiten. Zo voorkom je dat ze knellen of juist te los zitten.

Twijfel je tijdens het passen of de schoenen goed zitten? Dan kan je een medewerker van de schoenwinkel om hulp vragen.

Let op: Per merk kan een schoenmaat kleiner of groter vallen. Controleer dus goed of je kindje de nieuwe schoenen goed past.

Tips bij babymaten

De volgende tips kunnen je helpen bij het kopen van babykleding:

 • Koop rompers in verschillende maten. Baby’s groeien in het begin erg hard. Koop daarom voor de geboorte alvast rompers in verschillende maten, zodat je voorbereid bent op groeispurten.
 • Koop niet te veel in een kleine maat. Tijdens je zwangerschap vind je het waarschijnlijk heerlijk om lieve babykleding te kopen. Probeer alleen niet te veel babykleding in maat 50 en 56 te kopen. Voor je het weet, is je baby hier uit gegroeid. Bekijk onze baby uitzetlijst om te ontdekken hoeveel kleding je kindje bij de geboorte ongeveer nodig heeft.
 • Denk aan krimpen. Katoenen kleding krimpt altijd nog wat. Zeker als je babykleding wast op hoge temperatuur en deze in de droger doet. Het is slim om hieraan te denken bij het shoppen.
 • Koop op de groei. Koop babykleding liever een maatje te groot dan te klein. Voor je baby zit kleding vaak lekkerder als deze iets te groot is. Een ander voordeel hiervan is dat je kindje er minder snel uit groeit.
 • Let op de seizoenen. Koop je babykleding in een maat die je kindje nog niet heeft? Let er dan op dat de kleding past in het juiste seizoen. Het is bijvoorbeeld jammer als een zomers setje pas in de winter goed zit.
 • Kijk of het makkelijk aan te trekken is. Je pasgeboren baby aankleden kan best een gepriegel zijn. Ook als je baby meer gaat bewegen kan het een uitdaging zijn. Daarom is het slim om erop te letten dat babykleding makkelijk aan en uit gaat. Koop bijvoorbeeld truien met knoopjes aan de hals, overslagvestjes of broeken met elastiek.
 • Neem een kledingstuk mee tijdens het winkelen. Je baby kleding laten passen in een winkel is niet handig. Toch wil je graag de juiste maat hebben. Neem daarom een kledingstuk mee waarvan je weet dat het goed past. Vergelijk dit kledingstuk met de kleding die je wil kopen. Je kan dan goed inschatten of het de juiste maat is.
 • Koop broekjes met een aanpasbare taille. Door de verstelbare taille kan je ervoor zorgen dat de broekjes precies goed zitten voor je baby. Ook gaan ze daardoor waarschijnlijk wat langer mee.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app