babymaten pasgeboren baby

Babykleding shoppen is de favoriete hobby van veel (aanstaande) ouders. Maar welke kledingmaat, hoofdmaat en schoenmaat heeft je baby eigenlijk? Om je hierbij te helpen, hebben wij alle babymaten op een rij gezet.

Babymaten overzicht met kledingmaat en schoenmaat

Maattabel babykleding

In onderstaande tabel zie je een overzicht van de babymaten per leeftijd. Deze maten zijn een richtlijn. Is jouw baby kleiner of groter dan gemiddeld? Dan heb je waarschijnlijk een kleinere of grotere maat nodig. Daarnaast kan de maat van babykleding per merk anders vallen.

Is je baby alweer toe aan nieuwe kleding?

In samenwerking met C&A

Voordat je het weet, is de kleding van je baby alweer te klein. Je wil daarom misschien niet al te veel uitgeven aan nieuwe kleertjes die je baby maar een tijdje draagt. Shop daarom bij C&A: mooie kleding van duurzame materialen en voor een scherpe prijs.

Bekijk de collectie

Kledingmaat baby

De kledingmaat van je baby is in principe gelijk aan de lengte van je baby in centimeters. Voor een pasgeboren baby past maat 50 meestal het best. Dit is de gemiddelde lengte van een baby bij de geboorte. Als je baby zwaarder is dan 3500 gram, past maat 56 vaak goed.

De kledingmaat geldt voor alle babykleding, behalve voor mutsjes, sokken en schoenen. Het eerste jaar gaat de groei van je baby zo snel, dat hij soms binnen anderhalve maand al een grotere maat nodig heeft.

Hoofdmaat baby

De hoofdmaat is gelijk aan de hoofdomtrek van het hoofd van je baby in centimeters. Deze wordt gebruikt als maat voor babymutsjes. Vaak staat er op mutsjes ook voor welke leeftijd deze geschikt zijn. Bijvoorbeeld 0 tot 3 maanden. Het is belangrijk dat een muts goed blijft zitten, zonder dat hij te strak zit.

Schoenmaat baby

Wanneer je baby begint te lopen, is het tijd om zijn eerste schoenen aan te schaffen. De schoenmaat is afhankelijk van de voetlengte van je baby. Je kan deze bepalen door de onderstaande stappen te volgen:

 1. Laat je baby met sokken aan op een vel papier staan.
 2. Teken met een potlood de omtrek van de voet.
 3. Meet de afstand tussen de punten die het verst uit elkaar liggen (hak tot teen).
 4. Tel hier een halve tot een hele centimeter bij op. Zo krijgen de tenen voldoende ruimte in de nieuwe schoenen.
 5. Gebruik de onderstaande tabel om de schoenmaat op te zoeken.

Naast de schoenmaat is ook de pasvorm van de schoen van belang. Je kindje kan brede of smalle voeten en een hoge of lage wreef hebben. Het is belangrijk dat zijn schoenen hier goed op aansluiten. Zo voorkom je dat ze knellen of juist te los zitten.

Twijfel je tijdens het passen of de schoenen goed zitten? Vraag dan eventueel om hulp aan een medewerker van de schoenwinkel.

Let op: Per merk kan een schoenmaat kleiner of groter vallen. Controleer dus goed of je kindje de nieuwe schoenen goed past.

Tips bij babymaten

De volgende tips kunnen je helpen bij het kopen van babykleding:

 • Koop rompers in verschillende maten. Baby’s groeien in het begin erg hard. Koop daarom voor de geboorte alvast rompers in verschillende maten, zodat je voorbereid bent op groeispurten.
 • Koop niet te veel in een kleine maat. Tijdens je zwangerschap vind je het waarschijnlijk heerlijk om lieve babykleding aan te schaffen. Probeer alleen niet te veel kleding in een kleine maat te kopen. Voor je het weet, is je baby hier uitgegroeid. Bekijk onze baby uitzetlijst om te ontdekken hoeveel kleding je kindje bij de geboorte ongeveer nodig heeft.
 • Houd rekening met krimp. Katoenen kleding krimpt altijd nog wat. Zeker als je babykleding wast op hoge temperatuur en deze in de droger doet. Het is slim om hier rekening mee te houden.
 • Koop op de groei. Koop babykleding liever een maatje te groot dan te klein. Voor je baby zit kleding vaak lekkerder als deze iets te groot is. Bijkomend voordeel is dat je kindje er minder snel uitgroeit.
 • Neem een kledingstuk mee tijdens het winkelen. Je baby kleding laten passen in een winkel is niet gebruikelijk. Toch wil je graag de juiste maat hebben. Neem daarom een kledingstuk mee waarvan je weet dat het goed past. Vergelijk dit kledingstuk met de kleding die je wil kopen. Je kan dan goed inschatten of het de juiste maat is.
 • Koop broekjes met een aanpasbare taille. Door de verstelbare taille kan je ervoor zorgen dat de broekjes precies goed zitten voor je baby. Bovendien gaan ze daardoor waarschijnlijk wat langer mee.