Baby met maat 86 leert lopen

Waar je kindje bij de geboorte meestal maat 50 heeft, past je kleine na de eerste verjaardag in maat 86. Bij welke leeftijd past deze maat precies? En welke lengte en schoenmaat passen hierbij?

Maat 86 baby

Maat 86 is een babymaat die tussen maat 80 en maat 92 zit. Deze maat past meestal bij een gewicht van ongeveer 11 kg. Als je schoenen voor je baby gaat kopen, kan je denken aan schoenmaat 22 tot 24. De hoofdomtrek is nu zo’n 47 cm.

Maat 86 bij welke leeftijd?

Een babymaat is ongeveer gelijk aan de lengte van je kind in centimeters. Maat 86 past dus als je kind 81 tot 86 cm lang is. Deze lengte wordt meestal bereikt bij een leeftijd van 12 tot 18 maanden.

De kans is dus groot dat je kindje deze maat rond de eerste verjaardag heeft. Een goede reden om een nieuw setje feestelijke babykleding te kopen. Voor verjaardagsvisite is het leuk om bijvoorbeeld een zwembroek, badpak of pyjama in maat 86 cadeau te geven.

Maattabel babymaten

Ben je benieuwd welke leeftijd, lengte en gewicht bij verschillende babymaten horen? In deze babymaten tabel vind je een handig overzicht.

Maat 80 Maat 86 Maat 92
Leeftijd 9 tot 12 maanden 12 tot 18 maanden 18 tot 24 maanden
Gewicht Rond 10 kg Rond 11 kg Rond 12 kg
Lengte 75 tot 80 cm 81 tot 86 cm 87 tot 92 cm
Hoofdmaat 46 cm 47 cm 49 cm
Schoenmaat 19 tot 21 22 tot 24 22 tot 24
Maattabel babymaten

Tips bij maat 86 baby

Als je babykleding in maat 86 gaat kopen, is het goed om aan de volgende dingen te denken.

  • Koop kleding die makkelijk aan en uit gaat. Je dreumes wil steeds meer zelf doen en blijft niet graag meer liggen tijdens het aankleden. Je maakt het makkelijker voor jullie allebei door kleding te kopen met makkelijke sluitingen. Dat scheelt geworstel.
  • Let op de seizoenen. Als je babykleding koopt, is het slim om te denken aan de seizoenen. Koop je een kledingstuk in deze maat, bijvoorbeeld een winterjas in maat 80? Dan wil je wel dat deze in de winter bij je kindje past.
  • Zoek stevige broeken uit. Je kleine kruipt waarschijnlijk heel wat rond. Door al dat kruipen kunnen broeken sneller slijten. Koop daarom broeken die tegen een stootje kunnen, zodat ze langer meegaan.
  • Vraag om advies over de schoenmaat. Ga je schoenen voor je kind kopen? Laat je dan goed adviseren over de goede maat. Een medewerker van een kinderschoenenwinkel kan je hierbij helpen.
  • Koop broeken met aanpasbare taille. Broeken die je bij de taille kan verstellen kunnen langer gedragen worden door je kindje.
  • Neem kleding die goed past mee. Hoe babymaten vallen, verschilt per merk. Daarom is het slim om tijdens het winkelen kleding mee te nemen die past. Je kan dan kijken of iets de goede maat heeft zonder dat je dreumes het hoeft te passen.

Meer babymaten

Benieuwd naar de volgende babymaat? Lees alvast meer over maat 92 >>