familie speelt met speelgoed, kan wel speelgoedkist gebruiken

Hoe ouder je baby wordt, hoe meer speelgoed hij verzamelt. Het hele huis ligt er vol mee! Opbergdoosjes en -mandjes zijn de eerste maanden nog toereikend, maar al gauw merk je dat ze uit hun kartonnen en rieten voegjes barsten. Tijd voor iets groters. Wat dacht je van een speelgoedkist?

Waarom een speelgoedkist?

Je kindje kan zich heerlijk vermaken met al zijn speelgoed, maar van opruimen heeft hij nog niet echt gehoord. En dus slingeren zijn schatten door het hele huis rond. Je woonkamer lijkt inmiddels meer op een speelgoedwinkel dan een ontspannen zithoek. Met een speelgoedkist los je dit probleem in één keer op. Als je voor een redelijk formaat kiest, kan je er namelijk een hoop in kwijt. Dat staat een stuk overzichtelijker! En rust in je kamer is rust in je hoofd.

Soorten speelgoedkisten

Speelgoedkisten zijn er in allerlei soorten en maten en worden gemaakt van verschillende materialen. We zetten de meest bekende voor je op een rij.

Roze plastic speelgoedkist
Beslist.nl

Plastic speelgoedkist

Plastic of kunststof speelgoedkisten zijn er in de meest basic vorm, maar ook in vrolijke kleuren en thema’s, zoals bijvoorbeeld een piratenschatkist. Het voordeel is dat opbergkisten van plastic makkelijk schoon te houden zijn en vaak niet veel kosten. Het is wel wat lastiger om een plastic speelgoedkist leuk af te stemmen op je interieur. Veel mensen vinden ze dan ook wat minder mooi dan een stoffen of houten speelgoedkist.

Stoffen speelgoedkist
Fonq

Stoffen speelgoedkist

Een stoffen speelgoedkist of -mand, is vaak gemaakt van nylon of polyester. Ze zijn lekker licht en bovendien erg veilig, omdat deze variant geen zware deksel of onprettige sluiting heeft; ze sluiten meestal met klittenband. Ook handig: vaak kan je ze gemakkelijk opvouwen. Daartegenover staat wel dat ze moeilijker schoon te maken zijn. Bovendien gaan ze makkelijker kapot dan, bijvoorbeeld, een houten speelgoedkist.

houten speelgoedkist
Het Houten Poppenhuis

Houten speelgoedkist

Houten speelgoedkisten zijn sterk, duurzaam en degelijk. Ze zijn wel wat zwaarder, zeker wanneer ze gevuld zijn, dus regelmatig verplaatsen moet je niet willen. Het is bij houten speelgoedkisten wel extra belangrijk om op de veiligheid te letten, aangezien de deksel ook zwaar is. Je wil niet dat die op de kleine vingertjes van je kindje valt. Er zijn ook houten speelgoedkisten, die tegelijkertijd een bankje zijn. De bovenzijde van de deksel is dan een zitting. Zo heb je een gezellig ‘opbergbankje’ in de kamer staan.

speelgoedkast
Ikea

Speelgoedkast

In plaats van een opbergkist, kan je ook gaan voor een opbergkast met vakken, waarin je grote manden of dozen parkeert. Op die manier kan je de kast goed afstemmen op je inrichting en kan je het speelgoed nog sorteren ook.

Veiligheid speelgoedkist

Het is natuurlijk leuk om een speelgoedkist uit te zoeken die perfect matcht bij de kinderkamer of jullie woonkamer, maar het is nog belangrijker om op de veiligheid te letten. Met onderstaande tips, weet je zeker dat je een veilige kist koopt:

  • Sluiting. Let erop dat de deksel niet in één klap dicht kan vallen bovenop de vingertjes van je kleine. Veel speelgoedkisten zijn voorzien van een klepscharnier of een (gas)veer, die ervoor zorgt dat de klep niet in één keer dicht valt. Controleer of de kist van jouw voorkeur dit heeft. Eventueel kan je zelf een gasveer in de kist monteren. Met deze handige gasveertool kan je zelf online bepalen wat voor gasveer je voor jouw kist nodig hebt. Een soft-close sluiting is uiteraard ook prettig en veilig.
  • Kleine onderdelen. Sommige opbergkisten hebben versieringen of andere tierelantijntjes. Het ziet er leuk uit, maar als het loslaat, kan dit mogelijk verstikkingsgevaar opleveren. Controleer dus even of er geen kleine onderdelen kunnen ontstaan bij jouw speelgoedkist.
  • Wieltjes. Nu zal je kleine speelgoedverzamelaar niet zo snel de kist proberen op te tillen om hem te verplaatsen, maar toch kan het veilig én handig zijn om te kiezen voor een opbergkist op wieltjes. Kijk wel even of de wieltjes op de rem kunnen, anders crosst je avonturiertje straks de hele kamer door.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Je speelgoedkist personaliseren

Er zijn honderden leuke speelgoedkisten, speelgoedboxen of speelgoedmanden op de markt, maar je kan die van jouw nog leuker en unieker maken door hem te personaliseren. Als je een beetje creatief bent, geef je met wat verf al gauw een leuk en persoonlijke tintje aan je speelgoedkist. Denk bijvoorbeeld aan de volgende beschilderingen:

  • De naam van je kindje in stoere letters
  • De tekening van het geboortekaartje van je kleine
  • Een tekening van het favoriete dier van jouw speelgoedmonstertje

Zo word niet alleen jij, maar ook je kleine enthousiast over de speelgoedkist. En wie weet, als je samen oefent, kan je je kindje langzaam leren dat spulletjes opbergen in zijn speelgoedkist ook een hele leuke activiteit is.