Peuter 46 maanden oud

Bijna kleuter en bijna naar school

Moeder speelt buiten met kind van 3 jaar

Je kindje is alweer bijna 4 jaar, dus tijd voor een feestje! Wat is de tijd snel gegaan de afgelopen jaren. Je peuter is al bijna een kleuter, en dat betekent dat hij naar de grote school mag. Misschien merk je dat je kleine eraan toe is om de wereld verder te ontdekken, of misschien vindt hij het juist heel spannend. Net als jij.

Mijlpalen peuter

  • Is overdag, en misschien ’s nachts, zindelijk
  • Maakt een eenvoudige puzzel
  • Doet een koprol, zonder jouw hulp
  • Hinkelt drie keer achter elkaar

Wist je dat...

…je kindje niet goed onderscheid kan maken tussen fantasie en werkelijkheid? Dit wordt ook wel magisch denken genoemd.

Ontwikkeling peuter 46 maanden

Kind van 4 jaar geeft partijtje

Je peuter mag over twee maanden alweer vier kaarsjes uitblazen. Wat gaat de tijd toch ontzettend snel! De 4e verjaardag van je kindje is een bijzonder moment, dat hij zich nog lang zal herinneren. Misschien wil hij dit jaar wel zijn eerste ‘echte’ verjaardagspartijtje geven. Houd het kinderfeestje dit jaar nog klein. Nodig maximaal vijf vriendjes uit en vier het lekker thuis of in de buurt. Je kan er ook voor kiezen om de verjaardag buiten de deur te vieren, bijvoorbeeld bij de speeltuin om de hoek. De kinderen kunnen hun geluk niet op met alle speeltoestellen en jij kan lekker bijkletsen met vrienden en familie.

Ook het afgelopen jaar heeft je kindje niet stilgezeten. Je kleine is inmiddels een flinke babbelkont, die steeds langere, samengestelde zinnen gebruikt en grotendeels voor iedereen verstaanbaar is. Hij vraagt je de oren van het hoofd en kan misschien al het abc opnoemen of tot tien tellen. Hij kent de primaire kleuren, heeft leren fietsen (al dan niet met zijwieltjes), houdt zijn pen of potlood beter vast en tekent rechte lijnen. Je kindje heeft kennisgemaakt met samen spelen met andere kindjes en durft soms, heel voorzichtig, zijn speelgoed te delen. Hij is een sociaal wezentje, dat klaar is voor een nieuwe uitdaging. Klaar om nieuwe vriendjes te maken en de wereld verder te verkennen.

Jouw leven met een peuter van 46 maanden oud

kind van 3 jaar met moeder

Je kindje is alweer bijna 4 jaar oud. Dit betekent dat je ‘kleine’ al bijna naar de ‘grote’ school gaat. Slik… Dat is voor iedereen toch wel even wennen, ook voor jou. Aan de ene kant wil je het liefst dat je peuter altijd klein blijft en veilig bij jou in de buurt is. Aan de andere kant wil je hem loslaten, zien groeien en gun je hem alles wat er te ontdekken is. En stiekem is het vooruitzicht op iets meer tijd voor jezelf misschien ook niet verkeerd.

Niet alleen voor jou, ook voor je kleine is naar de basisschool gaan een spannend moment. Het is dan ook handig om hem goed voor te bereiden op deze grote mijlpaal. Hier kan je nu al mee beginnen. Vertel wat hij op school allemaal gaat doen, laat (teken)filmpjes zien over school en zoek samen een mooie rugtas uit. Sommige scholen hebben speciale wendagen, waarop je kindje al eerder mag komen kijken en een paar uurtjes mee kan lopen. Informeer bij je basisschool naar de mogelijkheden. Verder moet je kindje voor zijn eerste schooldag goed zindelijk zijn. Ongelukjes kunnen natuurlijk altijd gebeuren, maar het is de bedoeling dat je kindje op het toilet poept en plast en zijn eigen billen afveegt.

Meisje met rugzak gaat voor eerste schooldag naar school

Schooltas als verjaardagscadeau

Heb je nog geen leuk verjaardagscadeau? Geef dan de allereerste schooltas en -spulletjes cadeau. Dan voelt je kindje zich een echte grote knul/meid!

Bekijk schooltassen

Doen met je peuter van 46 maanden oud

Meisje van 3 jaar doet de afwas

Jij bent het grote voorbeeld voor je kindje, en je kleine wil niets liever dan ‘groot’ zijn, net als jij. Hij vindt het dan ook leuk om net als jij te koken, de afwas te doen of schoon te maken. Dus haal de ‘vuile vaat’ maar tevoorschijn en boenen maar! Wees voorbereid op een flinke kliederboel met veel schuim. Wil je niet dat de hele keuken onder de nattigheid komt? Verplaats de activiteit dan naar de badkamer of met mooi weer naar buiten. Poets ze!

Meer spelletjes en activiteiten voor je kindje van 3 jaar >>

Volgende maand

Peuter 48 maanden oud

Van peuter naar kleuter naar…een leeg nest?

Naar peuter 48 maanden