vrouw geniet van mama me-time

Je hebt je werk, sociale verplichtingen, het huishouden, relatie en natuurlijk je kinderen. Druk, druk, druk en je moet van alles. Je klaagt niet, maar af en toe zou het wel eens lekker zijn om wat tijd voor jezelf te hebben. Even niks aan je hoofd en lekker tot rust komen. Dan is mama me-time de oplossing!

Wat is mama me-time precies?

Mama me-time is tijd voor jezelf. Maar dan ook écht voor de volle 100% voor jezelf. In deze tijd doe je niks dat ‘moet’, maar alleen waar je zelf echt zin in hebt. Precies zoals jij had gedaan als je geen werk, sociale verplichten, huishouden, relatie en kinderen had gehad.

Overigens betekent mama me-time niet dat je deze tijd alleen moet besteden. Je moet namelijk niks! Wil je het liefst iets samen met je man, moeder of beste vriendin doen, omdat je dat het meest ontspannen en het leukst vindt? Doe dat dan!

Hoe maak je mama me-time?

Te druk voor mama me-time? Ongetwijfeld, maar denk ook aan het grotere plaatje. Iedereen heeft het namelijk nodig om af en toe de batterijen op te laden. Als je dit niet doet word je steeds minder vrolijk, krijg je minder energie of stort je zelfs helemaal in. Dit gaat dan ten koste van je werk, je omgeving, partner en misschien zelfs je kinderen… Daar heeft natuurlijk niemand wat aan!

Oké, makkelijk gezegd. Maar hoe maak je tijd die je niet hebt? Dat is inderdaad lastig, maar probeer het toch. Je zou kunnen denken aan:

  • Het opnemen van een vrije dag ‘zonder’ reden. Zo heb je een dag de tijd, terwijl de kinderen bij de opvang of op school zijn.
  • Vraag je partner een dag(deel) alleen de kinderen te nemen.
  • Ga een weekend niet zelf op bezoek bij je ouders, maar laat ze oppassen op je kinderen.
  • Laat het huishouden een dagje versloffen. Het is heus geen ramp als je een keer niet stofzuigt en je de badkamer niet schoonmaakt.

De 5 beste mama me-time tips

Je hebt even de tijd en nu kan je lekker relaxen. Maar wat ga je doen? Hieronder onze top 5 tips:

1. Het ultieme zondagochtendgevoel

De kids zijn weg en je hebt de hele ochtend de tijd. Word voor de verandering niet wakker van je wekker of de babyfoon, maar gewoon omdat je uitgeslapen bent. Draai je gerust nog een keer om en geniet nog even van je warme bedje. Het kan nu immers!

Zodra je volledig uitgeslapen bent, wordt het tijd voor een ontspannen ontbijtje. Dit keer geen gehaaste boterham met kaas, maar een luxe broodje en verse jus. Als je daar zin in hebt natuurlijk, het is jouw (zondag)ochtend! Voor het eerst in weken heb je ook tijd voor de krant of je favoriete tijdschrift. Een kop thee of koffie maakt het af. Waren vroeger niet al je zondagen zo?

Heb je meer tijd dan de ochtend? Plak dan bijvoorbeeld tip 2, 3 of 4 erachteraan!

2. De sauna of een spa

Een sauna of spa is bedoeld om te ontspannen en jezelf op te laden. Even niks aan je hoofd en alleen maar relaxen. Precies zoals mama me-time bedoeld is! Je kan in je eentje tot rust komen, maar dit is ook een heerlijk uitje om samen met je partner, moeder of beste vriendin te doen. Totaal ontspannen in een relaxte omgeving en weer even tijd nemen voor iemand die je de laatste tijd te weinig hebt gezien.

Ga je liever niet naar een spa of vind je dat te veel gedoe? Dan kan je ook je eigen spa thuis creëren. Maak een warm bad met heel veel badschuim, steek wat kaarsjes aan, zet een muziekje op en ontspan! Lees een tijdschriftje of doe je ogen lekker dicht.

mama me-time sporten

3. Ontspannen door je in te spannen

Sporten is ideaal om je hoofd even leeg te maken en je verstand op nul te zetten. Hoewel sporten op het moment zelf energie kost, krijg je er na afloop juist energie van. Bovendien slaap je er lekkerder door en voel je je beter. Een hoop voordelen dus! Het is niet voor niks dat bijna iedereen na het sporten aangeeft blij te zijn het gedaan te hebben.

Ben je niet zo’n sporter of heb je geen zin om je te erg in te spannen? Ga dan lekker wandelen door de natuur. Dit is heerlijk rustgevend, terwijl de buitenlucht en beweging gezond zijn.

4. Kijk een film of lees een boek

De klassieke vorm van mama me-time. Plof op de bank. Doe je beentjes omhoog en kijk een goede film of lees dat boek dat je al zolang wil lezen. Verlies jezelf in het verhaal en denk nergens anders aan. Even je eigen drukke chaotische leven verlaten en een andere wereld binnenstappen kan erg ontspannen zijn!

5. Een weekendje weg!

Heb je het geluk dat je een heel weekend de tijd hebt? Dan kan je er echt even tussenuit! Een ontspannen weekendje weg kan je weer energie geven voor een heel jaar. Het leuke aan deze tip is dat je alle andere mama me-time tips hierboven ook kan opvolgen. Kan, want niks moet! Het is immers mama me-time en er is maar één iemand die bepaald wat dat echt is.