Baby 9 maanden oud

De allereerste kus

Baby van 9 maanden oud geeft zijn eerste kusje aan moeder

Als je baby 9 maanden oud is, bereikt hij een mijlpaal die jouw hart opnieuw doet smelten: je baby leert kusjes geven! Je kan er geen genoeg van krijgen. Daarnaast verbetert zijn fijne en grove motoriek en beweegt hij zich steeds soepeler (en sneller!) door de kamer. Je kan je kleine nu geen moment meer uit het oog verliezen…

Mijlpalen baby

Wist je dat...

…je baby bij de geboorte 3 miljard keer zo zwaar is als op het moment van de bevruchting? En dat gebeurde allemaal in jouw buik..!

Ontwikkeling baby 9 maanden

Baby van 9 maanden oud geeft vader eerste kus

Al 9 maanden geef je alle aandacht en liefde van de wereld aan je baby, en dat is niet voor niets geweest. Begon hij een paar maanden geleden al voorzichtig met aaien, als je baby 9 maanden oud is probeert hij je misschien ook kusjes te geven. In het begin zijn het nog meer kopjes: voorzichtig buigt je kleine zijn hoofdje richting jouw gezicht en raakt die met zijn voorhoofd of wangetje aan. Houd er rekening mee dat je baby zijn bewegingen nog niet helemaal onder controle heeft en dat zijn goedbedoelde kusje ook een flinke kopstoot kan worden. Natuurlijk doet hij dat niet expres en maakt je casanova het dubbel en dwars goed zodra hij zijn eerste échte kusje aan je geeft. Heerlijk!

De fijne motoriek van je baby wordt steeds preciezer. Als je baby 9 maanden oud is, lukt het hem steeds beter om iets met één handje vast te pakken en over te brengen naar zijn andere handje. Hij ontwikkelt rond deze maand de primitieve pincetgreep: hij kan iets vastpakken tussen zijn duim en wijsvinger. Natuurlijk heeft dit nog enige oefening nodig en zijn handen en ogen moeten nog wat beter leren samenwerken. Er zijn verschillende speeltjes op de markt die de fijne motoriek en de oog-handcoördinatie van je baby stimuleren. Straks ontkomt er geen kruimeltje meer aan zijn nieuwe vaardigheid.

Niet alleen de fijne motoriek van je kleine gaat vooruit. Het kruipen gaat hem steeds beter af en voor je het weet schiet hij de hele kamer door. Vanaf nu kan je hem geen moment uit het oog verliezen! Je kleine krachtpatser gaat niet alleen meer voor- en achteruit: hij ontdekt dat hij ook omhoog kan. Hij begint zich steeds vaker overal aan op te trekken. Pas maar op, binnen nu en een paar maanden trek je baby zich op en zet hij voorzichtig stapjes terwijl hij zich stevig vasthoudt. Je baby gaat cruisen! Niet alle baby’s kruipen of cruisen trouwens. Er zijn ook baby’s die billenschuiven of kindjes die kruipen helemaal overslaan. Dit is meestal geen probleem.

Jouw leven met een baby van 9 maanden oud

Moeder gaat samen met baby van 9 maanden oud kruipend door huis voor veiligheid

Je baby beweegt zich steeds soepeler en sneller door de kamer. In combinatie met zijn verbeterde grijpskills, is het nu dan ook écht tijd om de veiligheid in huis goed na te gaan. Dit kan je doen door net als je baby (of samen met je baby) door het hele huis te kruipen en je aan alles op te trekken. Zo zie je precies wat je kleine allemaal tegenkomt, wat jij ‘staand’ misschien niet ziet.

Zorg dat je alle scherpe hoekjes afdekt, de stopcontacten voorziet van kinderbeveiliging en kleine onderdelen opbergt. Vergeet de schoonmaakproducten en medicijnen niet achter slot en grendel te zetten!

Zwangere vrouw laat 24Baby app zien

Download gratis de 24Baby-app!

Wist je dat je ook de groei en ontwikkeling van je baby kan volgen met de gratis app van 24Baby.nl? Praat met andere ouders op het forum en weet precies wat er speelt met jouw baby.

Download nu

Doen met je baby van 9 maanden oud

Baby van 9 maanden oud zit op schoot van moeder

Wie kent hem niet van vroeger: alle mogelijke varianten van ‘Paardje in galop’. Zet je kleine op je schoot en beweeg al zingend je knieën op en neer. Varieer met ‘Het racepaard’, ‘de boerenknol’ en ‘Gat in de weg’. Brede lach en twinkelende oogjes is het resultaat.

Hop hop hop, paardje in galop.
Over velden, over wegen,
komen we [naam van je kindje] tegen.
Hop hop hop hop hop,
paardje in galop.

Meer spelletjes voor je baby van 9 maanden >>

Volgende maand

Baby 10 maanden oud

Eigen humor en een avondje uit met je partner

Baby 10 maanden oud