Baby 9 maanden oud

Steeds fijnere motoriek en verlatingsangst

Als je baby 9 maanden oud is, wordt zijn motoriek steeds fijner. Zo kan je baby inmiddels kleine objecten oprapen met één hand. Deze maand kan je baby helaas ook last gaan krijgen van verlatingsangst. Dit betekent veel kabaal en gehuil als je hem tijdelijk verlaat. Voor zowel ouder als kind is dit een lastige periode.

Je baby kan waarschijnlijk...

Je baby kan misschien...

Ontwikkeling Baby 9 maanden

Baby 9 maanden oud is rechtshandig

Al vanaf de geboorte is het hechtingsproces in volle gang. Inmiddels is hij gehecht geraakt aan 1 of 2 personen. Dit zijn meestal de ouders of andere verzorgers. Je baby vertrouwt deze personen en voelt zich bij hen in de buurt veilig. Als je baby 9 maanden oud is, kan hij last krijgen van verlatingsangst. Je baby wil dan constant bij je blijven en wil niet achtergelaten worden bij vreemden. Verlatingsangst komt het meest voor bij baby’s van 8 tot 18 maanden.

Kijkt jouw baby je ondeugend aan als hij stiekem weer aan de tv wil zitten? Dit doet hij om je reactie te testen. Als je baby 9 maanden oud is, kan hij verbanden gaan leggen. Zo gaat hij het verband begrijpen tussen zijn gedrag en jouw reactie. Om verbanden te leggen moet je baby echter wel veel herhalen. Je baby probeert dus weer aan de tv te zitten om te kijken of jij nog steeds hetzelfde reageert. Zo zal hij op een gegeven moment niet meer aan de tv zitten als jij er bij bent, omdat hij weet dat dit van jou niet mag. Dit betekent overigens nog niet dat hij weet dat het van andere personen ook niet mag.

In het begin gebruikte je baby allebei zijn handen bij het pakken van voorwerpen. Als je baby 9 maanden oud is, kan hij voorwerpen met één hand gaan pakken. Je baby zal hierbij zijn rechter- en linkerhand afwisselen. Op den duur zal hij een voorkeur ontwikkelen voor één van beide handen. Deze voorkeur staat niet vast, het kan na enkele maanden weer veranderen. Hoewel de samenleving erg gericht is op rechtshandigen is het belangrijk de keuze aan je baby te laten. Stimuleer zijn rechterhand dus niet meer dan zijn linkerhand.

Jouw leven met je baby van 9 maanden oud

Baby van 9 maanden oud met verlatingsangst

Hoe lief het ook is dat je baby voortdurend bij je wil zijn, het kan ook heel vervelend zijn. Als je baby last heeft van verlatingsangst, bereid je dan maar goed voor op een afscheid. Je baby zal veel kabaal maken en ontzettend hard gaan huilen als je weg gaat. Jij wil je baby natuurlijk ook niet met dikke tranen achterlaten en dat zal je baby aanvoelen, wat zijn reactie weer zal versterken.

Het afscheid kan je daarom het beste zo kort mogelijk houden. Geef je baby een knuffel en zeg dat je weggaat maar ook weer terugkomt. Keer niet meerdere malen terug om je baby te troosten, dit leidt alleen maar tot verwarring. Als je ongerust bent over het afscheid, bel dan na een half uurtje de verzorger op. Grote kans dat je baby dan al weer vrolijk aan het spelen is.

PyjamaPapje 9 maanden

Tijd voor pap!

In samenwerking met Nestlé

Hoe ouder je baby wordt, hoe belangrijker aanvullende voeding is om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen. Pap kan hierin een grote rol spelen. Benieuwd hoe pap bijdraagt aan de groei en ontwikkeling van je kleine?

Lees hier alles over pap

Doen met je baby van 9 maanden oud

Fijne motoriek van baby van 9 maanden wordt steeds beter

Als je baby 9 maanden oud is, gaat hij zijn handen anders gebruiken dan voorheen. Je baby’s motoriek wordt alsmaar fijner. Hierdoor kan je baby dingen gaan pakken met zijn vingers in plaats van met zijn gehele hand. Kleinere objecten worden steeds interessanter en makkelijker te pakken. Het volgende speelgoed stimuleert je baby bij het ontwikkelen van een fijnere motoriek:

  • Bouwspeelgoed
  • Sorteerspeelgoed
  • Stapelspeelgoed
Volgende maand

Baby 10 maanden oud

Zelfstandig zitten én staan

Naar baby 10 maanden