Baby 9 maanden oud

Baby 9 maanden oud

Steeds fijnere motoriek en verlatingsangst
BABY 8 MAANDEN BABY 10 MAANDEN

Als je baby 9 maanden oud is, wordt zijn motoriek steeds fijner. Zo kan je baby inmiddels kleine objecten oprapen met één hand. Deze maand kan je baby helaas ook last gaan krijgen van verlatingsangst. Dit betekent veel kabaal en gehuil als je hem tijdelijk verlaat. Voor zowel ouder als kind is dit een lastige periode.

JE BABY KAN WAARSCHIJNLIJK...

 • Uit zichzelf gaan zitten
 • Verbanden leggen tussen zijn acties en de reacties daarop
 • Op handen en knieën kruipen
 • Met ondersteuning op zijn beentjes staan

JE BABY KAN MISSCHIEN...

 • Verschillende medeklinkers combineren (“wadada”)
 • Zich optrekken tot stahouding
 • Blijven staan terwijl hij iets vasthoudt
 • Een voorwerp met zijn vingers pakken

ONTWIKKELING BABY 9 MAANDEN OUD

Baby 9 maanden oud is rechtshandig

Al vanaf de geboorte is het hechtingsproces in volle gang. Inmiddels is hij gehecht geraakt aan 1 of 2 personen. Dit zijn meestal de ouders of andere verzorgers. Je baby vertrouwt deze personen en voelt zich bij hen in de buurt veilig. Als je baby 9 maanden oud is, kan hij last krijgen van verlatingsangst. Je baby wil dan constant bij je blijven en wil niet achtergelaten worden bij vreemden. Verlatingsangst komt het meest voor bij baby’s van 8 tot 18 maanden.

Kijkt jouw baby je ondeugend aan als hij stiekem weer aan de tv wil zitten? Dit doet hij om je reactie te testen. Als je baby 9 maanden oud is, kan hij verbanden gaan leggen. Zo gaat hij het verband begrijpen tussen zijn gedrag en jouw reactie. Om verbanden te leggen moet je baby echter wel veel herhalen. Je baby probeert dus weer aan de tv te zitten om te kijken of jij nog steeds hetzelfde reageert. Zo zal hij op een gegeven moment niet meer aan de tv zitten als jij er bij bent, omdat hij weet dat dit van jou niet mag. Dit betekent overigens nog niet dat hij weet dat het van andere personen ook niet mag.

In het begin gebruikte je baby allebei zijn handen bij het pakken van voorwerpen. Als je baby 9 maanden oud is, kan hij voorwerpen met één hand gaan pakken. Je baby zal hierbij zijn rechter- en linkerhand afwisselen. Op den duur zal hij een voorkeur ontwikkelen voor één van beide handen. Deze voorkeur staat niet vast, het kan na enkele maanden weer veranderen. Hoewel de samenleving erg gericht is op rechtshandigen is het belangrijk de keuze aan je baby te laten. Stimuleer zijn rechterhand dus niet meer dan zijn linkerhand.

JOUW LEVEN MET EEN BABY VAN 9 MAANDEN OUD

Baby van 9 maanden oud met verlatingsangst

Hoe lief het ook is dat je baby voortdurend bij je wil zijn, het kan ook heel vervelend zijn. Als je baby last heeft van verlatingsangst, bereid je dan maar goed voor op een afscheid. Je baby zal veel kabaal maken en ontzettend hard gaan huilen als je weg gaat. Jij wil je baby natuurlijk ook niet met dikke tranen achterlaten en dat zal je baby aanvoelen, wat zijn reactie weer zal versterken.

Het afscheid kan je daarom het beste zo kort mogelijk houden. Geef je baby een knuffel en zeg dat je weggaat maar ook weer terugkomt. Keer niet meerdere malen terug om je baby te troosten, dit leidt alleen maar tot verwarring. Als je ongerust bent over het afscheid, bel dan na een half uurtje de verzorger op. Grote kans dat je baby dan al weer vrolijk aan het spelen is.

Vul de spaarpot van je kindje Van de ouders met kinderen tot 12 jaar heeft ruim 70% een spaarrekening voor zijn kind (bron: Nibud). Ga ook alvast sparen voor je kindje. Bij het openen van een KinderToekomst Spaarrekening ontvang je nu €5 spaargeld en maak je kans op een stoere bolderkar.

MEER INFORMATIE ➝

TIP ALS JE BABY 9 MAANDEN OUD IS

Fijne motoriek van baby van 9 maanden wordt steeds beter

Als je baby 9 maanden oud is, gaat hij zijn handen anders gebruiken dan voorheen. Je baby’s motoriek wordt alsmaar fijner. Hierdoor kan je baby dingen gaan pakken met zijn vingers in plaats van met zijn gehele hand. Kleinere objecten worden steeds interessanter en makkelijker te pakken. Het volgende speelgoed stimuleert je baby bij het ontwikkelen van een fijnere motoriek:

 • Bouwspeelgoed
 • Sorteerspeelgoed
 • Stapelspeelgoed
Iedere baby is uniek en ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Dit artikel is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Te vroeg geboren baby’s lopen vaak iets achter in hun ontwikkeling. Als je baby op meerdere vlakken achterloopt bespreek dit dan op het consultatiebureau.
ADVERTENTIE