Baby 11 maanden oud

Pincetgreep en samen eropuit

Baby van 11 maanden oud kruipt

Als je baby 11 maanden oud is, krijgt hij de pincetgreep steeds beter onder de knie (of eigenlijk: in de vingers). En dat is te merken! Je eigenwijze snoepkont wil zijn eten maar al te graag met zijn handjes vasthouden. Dat wordt een lekkere kliederboel! Ben jij al bezig met de voorbereidingen voor de eerste verjaardag van je kleine (grote) baby?

Mijlpalen baby

Wist je dat...

…je baby zonder knieschijven geboren wordt? Die ontwikkelen zich pas als hij tussen de 2 en 6 jaar is. En dat terwijl hij 300 botten heeft!

Ontwikkeling baby 11 maanden

Baby van 11 maanden oud speelt met eten

Als je baby 11 maanden oud is, wordt zijn fijne motoriek steeds beter. Graaide je kleine eerst nog naar objecten, nu pakt hij alles heel secuur vast tussen zijn wijsvinger en duim, net als een pincet. Dit wordt dan ook de pincetgreep genoemd. Deze nieuwe vaardigheid vraagt om een goede oog-handcoördinatie. In combinatie met zijn verfijnde oog voor details en minuscule objecten, ontkomt geen kruimel aan zijn grijpgrage vingertjes!

Over kruimels gesproken: is jouw baby ook zo’n lekkerbekkie en snoept hij al een beetje met jullie maaltijden mee? Waarschijnlijk belandt er momenteel nog meer op de grond dan in zijn mondje. Je kleine is nu eenmaal een ontdekker en vindt het fantastisch om met zijn eten te spelen. Ook fingerfoods vindt hij nu het einde. Hij wil de verschillende structuren en temperaturen graag met zijn eigen handjes voelen.

Oké, het wordt regelmatig een flinke kliederboel, maar het spelen met eten is goed voor de ontwikkeling van jouw smikkelkont. Om er zeker van te zijn dat hij genoeg voeding binnenkrijgt, kan je een tweede bordje neerzetten. Met het ene kan je baby spelen, van het andere geef jij hem eten. Tip: houd je camera in de aanslag, want dit worden fantastische kiekjes!

Als je baby 11 maanden oud is, is het weer tijd voor een bezoekje aan het consultatiebureau. Hier krijgt hij een algemene gezondheidscheck en wordt zijn fysieke en emotionele ontwikkeling bekeken. Laat jij je kleine vaccineren volgens het Rijksvaccinatieprogramma? Dan krijgt hij ook de DKTP-, hepatitis B-, HIB-en pneumokokkenvaccinatie.

Jouw leven met een baby van 11 maanden oud

Jonge ouders zijn eropuit met baby van 11 maanden oud

Je baby is bijna jarig! Jeetje, wat gaat de tijd toch snel, 1 jaar oud alweer. Van kleine baby, naar echte dreumes. Ben jij al bezig met de voorbereidingen voor de grote dag? Of hou je het liever nog klein en alleen voor jullie gezin? Als je ook familie en/of vrienden uitnodigt, is het verstandig om mensen op tijd in te lichten. Het zou jammer zijn als de belangrijkste mensen niet kunnen komen. Bekijk waar je nog meer aan kan denken voor de eerste verjaardag van je baby.

Heb jij al een gezellige fietstocht gemaakt met je baby? Toen je baby nog wat kleiner was, was een fietstochtje een hele onderneming en kon er soms een hoog prijskaartje zitten aan het babyproof maken van je fiets. Nu je baby zelfstandig rechtop kan zitten, is het tijd voor een fietszitje en misschien ook een mamafiets. Oefen voordat je met je baby gaat fietsen eerst even een rondje met een zak aardappelen. Het zwaartepunt van je fiets verandert namelijk door je baby en hier moet je aan wennen. Daarna kunnen jullie er lekker op uit, ga bijvoorbeeld picknicken in het bos of het park.

baby draagt leuke babykleding

Dé outfit voor de eerste verjaardag

Volgende maand is het alweer zover: de eerste verjaardag van je baby! Wil je hem een speciale outfit aantrekken om zijn dag extra bijzonder te maken? Die koop je gewoon online!

Shop de perfecte outfit

Doen met je baby van 11 maanden oud

Baby bootcamp voor een baby van 11 maanden oud

Als je baby 11 maanden oud is, is baby bootcamp een leuke activiteit. Je baby is nu een echt klauteraapje en jij kan misschien ook wel wat beweging gebruiken. Leg verschillende voorwerpen neer op een zachte ondergrond, bijvoorbeeld kussens, een krukje en een kruiptunnel. Is het mooi weer? Leg de spullen dan gerust buiten neer. Laat je baby lekker klimmen, kruipen en zich optrekken op zijn eigen tempo. Doe gerust met je kleine mee om jullie band te versterken.

Meer spelletjes voor je baby van 11 maanden >>

Volgende maand

Baby 12 maanden oud

Gefeliciteerd, je baby is 1 jaar!

Baby 12 maanden oud