Baby 11 maanden oud

Begin opvoeding en spelen

Als je baby 11 maanden oud is, wordt de manier van opvoeden steeds belangrijker. Door als ouders op één lijn te zitten, weet je baby waar hij aan toe is. Wanneer je baby met andere leeftijdgenootjes speelt, zal je merken dat ze eigenlijk, in het bijzijn van elkaar, hun eigen spel spelen. Dit is niet erg, zolang ze elkaars spel maar niet verstoren.

Je baby kan waarschijnlijk...

Je baby kan misschien...

Ontwikkeling Baby 11 maanden

Baby's van 11 maanden oud spelen 'samen'

Pakt jouw baby wel eens speelgoed af van een ander kindje? Zo ja, maak je hier dan geen zorgen over. Het andere kindje vindt het natuurlijk niet zo leuk, het is echter doodnormaal dat kinderen dit doen op deze leeftijd. Je baby beseft nog niet dat hij hiermee het spel van een ander verstoort. Je baby heeft alleen aandacht voor zijn eigen spel en zijn eigen ontdekkingen. Je baby zal wel steeds meer interesse krijgen in andere kinderen. Maar het echte samen spelen, waarbij kinderen rekening met elkaar houden, gebeurt pas rond de leeftijd van 4 jaar.

Het samenspel kan je niet forceren, maar je hoeft het afpakken van speelgoed van andere kinderen niet te accepteren. Je kunt je baby het delen van speelgoed leren. Dit is nog wel een hele klus. Je baby was voorheen gewend om zijn zin te krijgen. Als hij huilde werd hierop gereageerd en werden zijn behoeftes bevredigd. Wanneer je het speelgoed nu terugpakt van je baby, zullen er krokodillentranen vloeien. Jij verstoort nu namelijk zijn spel. Leg hem uit wat je doet en geef hem ander speelgoed. In een mum van tijd zijn de traantjes opgedroogd en is hij het voorval alweer vergeten.

Als je baby 11 maanden oud is, is het weer tijd voor een bezoek aan het consultatiebureau. Het consultatiebureau zal de algemene gezondheidscheck doen en kijken naar je baby’s fysieke en emotionele ontwikkeling. Je baby krijgt bovendien de voorlopig laatste DKTP- en HIB-inenting. Als je kindje 4 jaar oud is, zal de DKTP-inenting nog een laatste keer worden herhaald.

Jouw leven met je baby van 11 maanden oud

Ouder praten en wandelen met baby 11 maanden oud

Nu je baby ouder wordt, zal je steeds meer moeten corrigeren en laten zien wat gewenst gedag is. Bij het opvoeden kan het zijn dat je partner en jij anders tegen dingen aankijken. Verschillende denkbeelden zijn niet erg, maar als het gaat om de opvoeding van je baby is het belangrijk om samen op één lijn te zitten. Voor je baby wordt het namelijk erg ingewikkeld als iets wel mag van papa, maar niet van mama of andersom. Ga er daarom goed voor zitten als je merkt dat jullie een andere kijk hebben op dingen. Praat erover en zorg dat jullie samen weer op één lijn komen.

Nestlé PyjamaPapje

Tijd voor pap!

In samenwerking met Nestlé

Hoe ouder je baby wordt, hoe belangrijker aanvullende voeding is om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen. Pap kan hierin een grote rol spelen. Benieuwd hoe pap bijdraagt aan de groei en ontwikkeling van je kleine?

Lees hier alles over pap

Doen met je baby van 11 maanden oud

Heb jij al een gezellig fietstochtje gemaakt met je baby? Met een kleine baby was een fietstochtje een hele onderneming en kon er een hoog prijskaartje zitten aan het babyproof maken van je fiets. Nu je baby zelfstandig rechtop kan zitten, is een goed fietszitje voldoende. Oefen voordat je met je baby gaat fietsen eerst even een rondje met een zak aardappelen. Het zwaartepunt van je fiets verandert namelijk door je baby, hier moet je aan wennen. Ook nu moet je het fietstochtje wel goed plannen. Maak bij voorkeur een fietstocht door een rustige omgeving zoals het park of buiten de stad, dit is veiliger dan door de binnenstad.

Volgende maand

Baby 12 maanden oud

Bergen luiers en zijn eerste verjaardag!

Naar baby 12 maanden