goede hechting tussen ouder en kind

Je baby is volledig afhankelijk van jou en wil zich graag met je verbinden. De relatie die hij met jou heeft, is van invloed op zijn gedrag en op alle andere relaties die hij aangaat in zijn leven. Je baby zal tijdens de zwangerschap, geboorte en daarna op verschillende manieren proberen om een band met je op te bouwen. Simpelweg omdat de band met jou en andere verzorgers voor hem van levensbelang is.

Hechting tijdens de zwangerschap

Al tijdens je zwangerschap begint de relatie tussen jou en je baby. Je kindje zal in de loop van de zwangerschap contact met je zoeken door bijvoorbeeld te schoppen. Daarnaast reageert hij op je stem. De geluiden van je hart en organen geven je baby een veilig gevoel.

Naast alle positieve momenten voelt je baby het ook als je gespannen bent. Hij merkt dit door de hormonen die vrijkomen, deze zorgen voor een lichamelijke reactie bij je baby. Door contact met je kindje te maken op het moment dat jij je gespannen voelt, zorg je ervoor dat hij zich weer veiliger voelt.

Hechting na de geboorte

Vlak na zijn geboorte is je baby vaak heel alert. Hij richt zijn blik op jouw gezicht. Het is voor jou en je kindje belangrijk om even samen bij te komen. Voor je baby is huid-op-huidcontact erg fijn, het geeft hem een geborgen gevoel en kan de spanning van de geboorte verlagen. De geboorte kan voor je baby een heftige ervaring zijn geweest. Na de geboorte heeft hij behoefte om samen met jou de indrukken te verwerken. Je kan aan hem vertellen wat er gebeurt. Bijvoorbeeld ‘wat is het licht om je heen’.

Om zich aan jou te kunnen hechten, heeft je baby een aantal reflexen. Zo heeft hij een grijpreflex waarmee hij zich aan je zal proberen vast te klampen. Lachen is in het begin ook een reflex en bedoeld om contact met jou uit te lokken.

Wat vertelt je baby je?

Met verschillende signalen zal je baby aan je laten merken dat hij je nodig heeft. Huilen is een van deze signalen. Met huilen geeft je kindje aan dat er iets met hem is. Wat er aan de hand is, kan heel divers zijn. Het komt de hechting met je baby ten goede als je op zijn gehuil reageert. Soms huilt je kindje door fysieke ongemakken, deze kun je vaak verhelpen.

Het kan ook zijn dat je niet weet waarom je baby huilt. Geef hem dan de ruimte om te huilen, terwijl hij zich veilig kan voelen bij jou. Door bij je kindje te blijven als hij huilt, help je hem de stress te reguleren. Je leert hem ook dat er altijd iemand voor hem is en dat hij er mag zijn, ook als hij verdriet heeft.

Verlatingsangst

De meeste baby’s krijgen als ze tussen de 8 en 10 maanden oud zijn last van verlatingsangst. Ze worden verdrietig als hun moeder of vader hen neerlegt of uit hun zicht verdwijnt. Door van tevoren aan je baby uit te leggen wat je gaat doen, rustige overgangen te maken en hem de tijd te geven om te beseffen wat er gebeurt, help je hem om te begrijpen dat je niet verdwijnt. Zo leert hij dat hij op je kan vertrouwen en het geeft hem het gevoel dat hij de moeite waard is.

Hechting en de wereld ontdekken

Je kunt de hechtingsfiguren (ouders en andere belangrijke verzorgers) zien als een haven. Het kind is de boot die graag de zee op wil om te ontdekken wat daar allemaal is en nieuwe dingen wil leren. Als de zee te ruig wordt omdat het gaat stormen zal de boot terugkeren naar de haven, waar hij rustig kan verblijven en bij kan tanken. Als de storm gaat liggen en het dus weer veilig is, zal de boot weer uitvaren. Een boot die altijd in de haven blijft zal niet alle prachtige vissen zien, of de mooie kustlijn. Een boot die alleen maar op zee blijft, ook in tijden van nood zal onnodige schade lijden.

Het is vergelijkbaar met wat je kunt zien als je met je baby in de speeltuin bent. Je kindje zal eerst vanaf jouw arm of schoot bekijken wat er te doen is in de speeltuin. Die glijbaan ziet er leuk uit! Hij zal bijvoorbeeld naar de glijbaan gaan en kijken wat hij daarmee kan doen. Hij wil graag ontdekken en nieuwe dingen leren, maar ineens staat er een grote hond naast hem. Je kindje schrikt en gaat huilen en gaat terug naar jou. Wanneer je baby getroost is en hij zich veilig voelt, kan hij weer verder gaan ontdekken bij de glijbaan.

Het belang van veilige hechting

Een veilige hechtingsrelatie geeft je baby zelfvertrouwen. Hij heeft het gevoel dat hij de moeite waard is en voelt zich veilig. Een veilige hechtingsrelatie is een voorwaarde voor verdere ontwikkeling. De basisveiligheid stelt je kindje in staat om te leren, te spelen en te ontdekken. Je baby kan zich op lichamelijk, geestelijk en sociaal emotioneel vlak ontwikkelen. Als hij ouder wordt, is hij in staat om vriendschappen te sluiten en relaties aan te gaan.

Praktische tips voor een veilige hechting

  • Breng veel tijd met je kind dicht bij je door. Door fysiek contact voelt hij zich veilig en geborgen.
  • Reageer op je baby als hij huilt.
  • Praat en zing tegen je kindje.
  • Vertel aan je baby wat je doet.
  • Ga niet stiekem weg, maar neem altijd afscheid als je weggaat.
  • Speel Kiekeboe met je baby. Zo kan hij ervaren dat je terugkomt als je even weg bent geweest.
  • Vertel je baby wat er gebeurt, zo leert hij zijn omgeving begrijpen, waardoor hij zich veilig kan voelen.
  • Benoem de reacties en emoties die je ziet bij je kindje.
  • Beleef en geniet samen met je baby van de dagelijkse dingen. Probeer je in te leven in zijn ontdekkingsreis, wanneer alles wat je tegenkomt nieuw en bijzonder is! Hierdoor versterkt jullie band.

Poll

Voel jij al een band met je baby?